De wetenschap achter de kater (en wat je kan doen als je er eentje hebt)
Oh nee, het is weer zover. Terwijl je je ogen opent, merk je dat je bonzende hoofdpijn hebt en een droge mond. Die laatste tequila was misschien toch niet zo een goed idee, want je voelt je op zijn zachts gezegd ontzettend belabberd. Wat gebeurt er eigenlijk allemaal in je lichaam tijdens een kater? En misschien nog belangrijker: hoe kom je dag door?
Een kater krijg je meestal 10 uur nadat je hebt gedronken. De duur ervan kan een paar uurtjes zijn, of in het ergste geval een hele dag of zelfs twee (zoals sommige van ons helaas weleens hebben moeten meemaken).
Oorzaken van een kater
Jellinek schrijft dat de belangrijkste oorzaak van een kater vochtverlies is. Door alcohol te drinken droogt je lichaam namelijk uit, omdat de alcohol ervoor zorgt dat je nieren extra veel water uitscheiden. Hierdoor wordt ook de bekende droge mond en een futloos gevoel veroorzaakt. De gouden tip die mij al van menig kater heeft gered, is voordat je gaat slapen minimaal 3 glazen water drinken.
Een andere oorzaak van de kater is dat er tijdens de afbraak van alcohol een giftige stof ontstaat. Deze stof heet aceetaldehyde en zorgt voor de bonkende hoofdpijn en een trillerig gevoel. Het lichaam breekt deze giftige stof zo snel mogelijk af, maar als je heel veel alcohol drinkt kan je lichaam het lastig bijhouden.
Daarnaast irriteert alcohol je maagslijmvlies, wat kan leiden tot (extreme) misselijkheid. Ook zitten er naast alcohol nog andere alcoholsoorten in een drankje, foezelalcoholen geheten. Deze worden nog trager afgebroken dan alcohol, maar brengen net zoveel katerkwaaltjes met zich mee.
Een kater voorkomen
Er zijn dus genoeg verklaringen waarom je er na een feestje de volgende dag als een brakke tak bijligt. Maar, hoe voorkom je dit?
Misschien een beetje flauw, maar de makkelijkste manier om een kater te voorkomen is minder drinken. Dit kun je doen door kleinere glazen in te schenken of langere tussenposes aanhouden voordat je weer een nieuwe glas inschenkt. Je kunt ook om het glas alcohol een glas water drinken, zodat je lichaam minder snel uitdroogt.
De mentale kater: je rot voelen na een avond te veel drinken (+ hoe je er overheen komt)
Ook helpt het om heldere soorten alcohol te drinken, omdat hier minder foezelalcoholen zitten. Wanneer je voor sterk kiest, kan je dus beter voor wodka dan in plaats van whisky gaan. Zorg er ook altijd voor dat je genoeg hebt gegeten en uitgerust bent, voordat je gaat drinken.
De kater bestrijden
Toch kan het soms nog steeds gebeuren dat je net iets te enthousiast met de alcoholische versnaperingen bent omgegaan. Een kater bestrijden doe je zo:
- Ben je heel erg misselijk? Drink dan verse gemberthee, dit laat het draaierige gevoel snel verdwijnen en zo krijg je ook weer extra vocht binnen.
- Een andere manier om je vochtpeil weer op te krikken is hydraterende drankjes drinken, bijvoorbeeld kokosnootwater.
- Na een kater is je lichaam druk bezig met het herstellen van je cellen. Eet daarom eiwitrijk voedsel, zodat je slechte cellen worden gebroken en de goede cellen weer hersteld. Een gebakken eitje wordt bijvoorbeeld door veel mensen gezien als het ideale katerontbijt. Maar voor de vegans onder ons, zijn er ook genoeg brakke ontbijtreceptjes te vinden.
- Alcohol remt de opname van vitamine B. Zorg er daarom voor dat je wat extra vitamine B binnenkrijgt. Je vindt het in walnoten, donkere bladgroente, kikkererwten, bonen en fruit.
- Ook al is het misschien het laatste waar je zin in hebt, probeer toch te bewegen. Misschien is sporten iets te veel van het goede, maar een wandeling buiten in de frisse lucht kan je snel beter laten voelen. Of, pak de yogamat en ontspan met anti-kater yogahoudingen.
Absoluut geen zin in een kater, maar wil je toch gezellig drankjes doen? Probeer dan eens deze alcoholvrije cocktails.
Meer kater cures:
- Iets te veel gedronken? Dit is het perfecte anti-kater voedsel
- De mentale kater: je rot voelen na een avond te veel drinken (+ hoe je er overheen komt)
- Kater? Deze (natuurlijke) dingen kunnen helpen