Uit onderzoek blijkt dat vrouwen dit zouden willen weten vóór de eerste keer seks
Uit onderzoek ‘Seks onder je 25e’ blijkt dat we in Nederland gemiddeld 18,6 jaar oud zijn als we onze maagdelijkheid verliezen, dat was in 2017. In 2012 was dit jonger: 17,1 jaar. Drie procent van de jongens en veertien procent van de meiden geven aan bij hun eerste keer seks overgehaald of gedwongen te zijn. Ook blijkt uit het onderzoek dat vrouwen dít zouden willen weten vóór de eerste keer seks. Ook geeft ruim drie op de tien jongeren aan bij de eerste keer seks geen condoom gebruikt te hebben.
Wat willen vrouwen weten voor hun ontmaagding?
Het onderzoek is gedaan door Rutgers en Sia Aids Nederland in samenwerking met GGD’en. Deze cijfers geven ons stof tot nadenken. Een relatief grote groep jongeren maakt belangrijke beslissingen (ben ik al klaar voor de eerste keer seks? Gebruik ik wel of niet een condoom?), terwijl ze misschien nog niet genoeg weten over de eerste keer. Ze hebben nog geen levenservaring om deze keuzes mee te maken.
Dat was voor Chris Gilbert, Integratieve en Holistische Geneeskunde arts in California, de aanleiding om een onderzoek te doen naar wat vrouwen graag in hun tienerjaren geweten zouden hebben vóórdat ze deze belangrijke beslissingen maakten. Chris ondervroeg twintig vrouwen met één simpele vraag: what do you wish you had known prior to having sex for the first time and how would this have changed your life? De antwoorden die Christ deelt zijn anoniem, maar veelzeggend.
Dit vind je vast ook interessant: 3 manieren om de passie in je relatie weer terug te krijgen
Geen Hollywood-experience
Zo leerde een vrouw dat ze een dikker maagvlies had, waardoor seks in het begin heel pijnlijk was. Zo pijnlijk, dat ze meer dan twee maanden probeerden te vrijen zonder succes. Pas nadat ze bij een verloskundige aangeklopt had, leerde ze over een dikker maagvlies. Een andere vrouw vertelt dat ze had verwacht dat ze zich na de eerste keer seks een totaal ander persoon zou voelen. Zoals Hollywood-films je altijd doen geloven. Maar nee: ze voelde zich na de seks nog precies dezelfde persoon. En omdat dat zo’n teleurstelling was, kijkt ze ook niet met een positief gevoel naar haar ontmaagding.
Blijf bij jezelf
Ook mooi: een lesbische vrouw groeide op in een familie waar een groot gevoel voor homofobie heerste. Om ‘mee te doen met de rest’, liet ze zich op haar achttiende ontmaagden door een man die ze kende via werk – maar het maakte haar eigenlijk niet eens echt uit wie. En eigenlijk was het helemaal niet wat ze verwachtte. Het deed geen pijn (fijn!), ze kreeg geen orgasme, en was uiteindelijk toch emotioneel verbonden met haar collega. Door die emotionele band, die er eigenlijk niet had moeten zijn, realiseerde ze zich dat ze beter had kunnen wachten met het hebben van seks. Dan had ze haar eerste keer beleefd met iemand waar ze wél om gaf. En, zoals ze zelf aangeeft, dan had ze zichzelf kunnen blijven en haar eerste keer met een vrouw kunnen beleven in plaats van een man.
Altijd luisteren naar papa’s advies
Naast de serieuze antwoorden komen er ook een aantal grappige inzichten aan bod. Zo vertelt een vrouw dat ze had willen weten dat mannen vaak in slaap vallen na de seks, en dat het onrealistisch is om te denken dat jullie na het bedrijven van de liefde nog romantisch een rondje buiten gaan lopen. Een ander laat weten dat ze naar het advies van haar vader had moeten luisteren, en haar maagdelijkheid niet aan de eerste de beste jongen die ook wilde, had moeten geven. Ook laat een vrouw weten dat seks na ‘die eerste keer’ helemaal niet meer spannend is. De eerste keer is bijzonder, daarna is het gemakkelijker om met verschillende mensen het bed in te duiken, vertelt ze.
Dít aantal bedpartners wordt blijkbaar als te veel beschouwd
En de mannen?
Chris interviewde niet alleen vrouwen van haar onderzoek, maar liet ook verschillende mannen (uiteraard anoniem) aan het woord. Het mooiste antwoord: ‘Sex is like riding a bicycle. It might not go well the first time, but it will get better with time.’ Daarnaast laten een aantal mannen weten dat het eerst belangrijk is om je eigen lichaam te leren kennen. Pas wanneer je je eigen lichaam van top tot teen kent, kan je genieten van seks. Ook geeft een man aan dat hij de eerste keer seks wat tegen vond vallen, omdat het er niet zo aan toe ging als in een porno-filmpje.
Wat valt ons op? Dat geen enkele man het heeft over emotionele verbindingen of gevoelens na de eerste keer seks. Hoe dat komt? Waarschijnlijk heeft het te maken met het stofje oxytocine, wat vrijkomt tijdens de seks. Dit ‘liefdeshormoon’ zorgt ervoor dat je je verbonden voelt met je grote liefde. Waarschijnlijk heeft dit stofje bij mannen een mindere werking, omdat hogere testosteronlevels er voor kunnen zorgen dat de oxytocine verminderd. Waarschijnlijk.
Meer lezen over seks?
- Zo houd je balans tussen geplande en spontane seks in een lange relatie
- Hoeveel seks heb je eigenlijk nodig?
- Zo creëer je meer connectie tijdens de seks
Toe aan een nieuwsbrief waar je écht iets aan hebt? Meld je aan voor de Bedrock Weekly!