Stress door werk? Zo laat jij het gepieker over je werk los
Wist je dat bijna 9 op de 10 mensen op dagelijkse basis stress heeft? En dat wel 1 op de 6 werknemers in Nederland met burn-out klachten kampt? Hoog tijd voor verandering, het is namelijk de week van de werkstress! Zó laat jij gepieker over je werk los.
Deze week wordt er nationaal en internationaal aandacht gevraagd voor een groeiend probleem: een te hoge werkdruk.
Werkstress: waarom hebben we het?
Een hoge werkdruk ervaren we massaal in Nederland, van de IT tot leraren en de kinderopvang. We raken soms zó vervlochten met ons werk (alsof we ons werk zijn) dat we ons werk loslaten lastig vinden. Tel daar de druk van sommige sectoren bij op of een toxische werkcultuur en je hebt een ideaal recept voor een gigantisch hoge werkdruk.
Het is dé reden dat veel mensen liever een beroep kiezen dat minder stress oplevert. Stress zorgt immers niet alleen voor mentale klachten, maar uiteindelijk ook voor fysieke klachten.
Wie niet af en toe een pauze inlast of de oorzaak van de stress weghaalt, kan daar serieuze klachten door oplopen.
Zorgsector is dé stressplek
De #1 plek waar men de hoogste werkdruk ervaart, volgens onderzoek? De zorgsector. Vaak omdat mensen die in de zorg werken heuse ‘care takers‘ zijn en zichzelf snel wegcijferen voor een ander.
Juist wanneer je goed voor jezelf wilt zorgen en je mentale gezondheid wil prioriteren, is het belangrijk om op tijd aan de bel te trekken en tijd voor jezelf in te lassen. Gebeurt dat niet op tijd, dan kun je in een burn-out terecht raken.
Alleen al in de eerste drie maanden van dit jaar stopten al zo’n 115.000 (!) medewerkers in de zorg. Dat is een recordaantal, en nou niet bepaald een record om trots op te zijn.
Volgens de Monitor Gezond werken in de zorg 2023 is één op de vijf jonge medewerkers emotioneel uitgeput. “Medewerkers verlaten de zorg vaak al binnen twee jaar. Doordat zoveel mensen de sector verlaten, verdwijnt er veel kennis en ervaring en wordt de kwaliteit minder.”
Wat kunnen we verbeteren?
Eén van de grootste aanleidingen voor het probleem is dat de wachtlijsten voor de de reguliere GGZ te lang zijn. Júist zorgorganisaties zouden gedwongen goed voor hun personeel moeten zorgen. Zij zijn immers hard nodig nu. Anders hebben we zowaar nóg minder specialisten die mensen met mentale klachten of klachten van werkstress kunnen helpen.
“Als mensen het idee hebben dat ze ziek worden van werk, zoeken ze naar een andere baan,” aldus psycholoog Thijs te Braake van SpecialistenNet. Logisch!
Wat werkgevers kunnen veranderen
Hoe kan werkstress verlicht worden? Goed voor werknemers zorgen, werk waar mogelijk verlichten, communiceren, hulp aanbieden en speciale programma’s neerzetten (zoals de Preventie Screener van SpecialistenNet), zijn bijvoorbeeld effectieve manieren om werknemers werkstress te ontnemen. In de zorg, maar óók in andere sectoren.
Uiteindelijk is de truc altijd: liever voorkomen dan genezen. Je kunt als werknemers allerlei yoga- en meditatielessen aanbieden, maar als je de oorzaak van de stress niet weghaalt, wordt het eerder nóg een to do op de lijst.
Ga met je werkgever in gesprek, probeer je grenzen aan te geven en schakel zo nodig een externe club in die is gespecialiseerd in het omgaan met werkstress.