Tessa Ham
Tessa Ham Werk 18 aug 2020
Leestijd: 4 minuten

3 manieren om uit de sleur op werk te komen en je werkgeluk te verhogen

Kijk je er op zondagavond tegenop om maandagochtend weer aan de slag te gaan? Heb je het gevoel dat je telkens hetzelfde kunstje moet uitvoeren die je nu wel kent? En kijk je aan het einde van de middag telkens zuchtend op de klok? Dan ben je waarschijnlijk in een sleur op je werk terechtgekomen. Voordat je halsoverkop op zoek gaat naar een nieuwe baan is het goed om te weten dat je meer invloed hebt op je werkgeluk dan je misschien denkt.

Met deze manieren kun je weer voldoening halen uit je huidige baan en kom je uit die sleur.

Tekenen dat je in een sleur zit

Niet iedereen bepaalt z’n werkgeluk aan de hand van de stappen die hij of zij in zijn carrière zet. Voor sommige mensen is hun baan gewoon een manier om de rekeningen te betalen – het geluk zoeken ze wel in hun persoonlijke leven. Of ze vinden het team waar ze in werken belangrijker dan het daadwerkelijke werk dat ze doen.

Toch geldt voor de meeste mensen dat ‘op één bepaalde plek blijven hangen’ voor een deuk zorgt in hun werkgeluk. Volgens de literatuur is persoonlijke groei een belangrijke pijler om werkgeluk te meten. Als jij je werk eigenlijk met twee vingers in je werk kunt uitvoeren en je toe bent aan een uitdaging, dan kom je waarschijnlijk in een sleur terecht. Sterker nog, als je niet oppast kun je in een bore-out terechtkomen. Dat lijkt op een burn-out, maar heeft te weinig uitdaging als oorzaak.

Job crafting

Als je in een sleur zit op je werk, is je eerste ingeving waarschijnlijk om eens rond te snuffelen op vacaturewebsites. Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat ze meer invloed hebben op hun takenpakket dan ze misschien denken. Job crafting noem je dit. Hierbij sleutel je aan je huidige baan om deze beter aan te laten sluiten op je persoonlijke behoeftes, sterke kanten, interesses en capaciteiten.

Lees ook: Niet zo happy op je werk? Dit zijn 3 bewezen manieren voor meer werkgeluk (óók in je huidige baan)

Een goede manager of baas zal namelijk willen dat z’n werknemers gelukkig zijn en genoeg uitdaging hebben. Hij of zij weet dat je dan uiteindelijk de beste resultaten creëert. Job crafting is de ideale manier om uit die sleur te komen en te zorgen voor meer werkgeluk. Maar hoe ziet dat eruit in de praktijk? Op Fast Company vinden we drie manieren om meer uitdaging voor jezelf te realiseren.

Vraag voor meer (of uitdagendere projecten)

Zorg ervoor dat jij de eerste persoon bent waar je leidinggevende aan denkt als er een nieuw project gestart wordt. En dat is simpeler dan je misschien denkt. Simpelweg aangeven dat je op zoek bent naar meer uitdaging en vragen om meer verantwoordelijkheid zorgt er vaak al voor dat je meer on top of mind bent.

Je leidinggevende kan geen gedachten lezen. Hij of zij weet pas wat jij wil, als je dit ook aangeeft.

Zeg vaker ‘ja’

Oké, hiermee bedoelen we niet dat je maar ‘ja’ moet zeggen op elk saai klusje dat voorbij komt. Maar als het echt iets is dat buiten je comfort zone ligt, waarbij je veel kunt leren en waarmee je zichtbaarder wordt bij het management is dit sowieso een ‘ja’. Ook als je het gevoel hebt dat je er geen tijd voor hebt.

Must read: Wat bepaalt je werkgeluk? En wanneer is het tijd voor een nieuwe baan? Een gelukspsycholoog legt uit

Je zal namelijk zien dat al die klusjes die je met twee vingers in je neus kan uitvoeren opeens een stuk sneller gaan als je een uitdagende taak hebt om naar uit te kijken. Ook met de hulp van een productiviteitsmethode als time batching kan je bijvoorbeeld een stuk meer gedaan krijgen. Merk je toch dat je iedere dag overwerkt? Dan is het tijd om het gesprek met je leidinggevende aan te gaan om te kijken waar je prioriteiten liggen.

Nogmaals: een goede leidinggevende wil z’n werknemers uitdaging bieden, dus ga er zeker niet vanuit dat je het project opeens moet laten vallen.

Leer nieuwe vaardigheden

Vaak hebben bedrijven budgetten waardoor je op kosten van de baas nieuwe vaardigheden kunt ontwikkelen. Maar ook door het meelopen met een collega op een andere afdeling en aan de slag gaan met Google en YouTube tutorials kun je al een heel eind komen. En wat dacht je van een evenement of conferentie?

Is je werkgever niet bereid om te investeren in jouw groei of daar tijd voor vrij te maken? Dan kun je altijd zelf nog besluiten om te investeren in een (online) cursus. Merk je dat jouw werkgever jouw werkgeluk niet de prioriteit geeft? En ben je echt niet gelukkig in je huidige werk? Dan is het misschien wel tijd om op zoek te gaan naar een andere baan. Toch zal je zien dat bovenstaande tips al een wereld van verschil kunnen maken.

Lees ook: Zo zorg je als millennial voor werkgeluk (ook als je géén motiverende manager hebt)

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️