Haal je geen plezier meer uit je werk? Kom uit de bekende sleur met deze tips
Hoe fijn zou het zijn als je elke zondagavond zin hebt in de volgende dag, omdat de werkweek weer begint? Dat je gek bent op je collega’s, leert van je werk en er zelfs voldoening uithaalt. Gelukkig is dat vaak genoeg wél het geval, maar helaas vaak genoeg ook niet. Wanneer je een baan een tijdje hebt, is de kans groot dat je in een sleur terecht komt. En dan?
Is het meteen tijd om op te stappen? Dat kan. Maar kijk eens naar de manieren hoe je weer met zin naar je werk kunt gaan en zingeving kan ervaren op de werkvloer.
Meer zingeving op de werkvloer
In de Westerse maatschappij is het hartstikke normaal dat de baan, of het werk wat we doen, iets zegt over ons. Er bestaan immers tegenwoordig eindeloos veel studies en banen, dat de werkkeuze die je maakt, haast wel iets over je moet zeggen. Helaas brengt dat ook een heleboel druk met zich mee.
Een baan móét haast immers leuk, enerverend en belangrijk zijn. Het liefst heb je een belangrijke baan, met een goed salaris en aanzien. Niet echt natuurlijk, maar soms voelt het alsof je dán pas echt succesvol bent.
Ook lezen: Er is meer in het leven dan alleen studeren of werken (begin eens met genieten)
Gelukkig hoeft geluk en voldoening heus niet alleen uit je werk te komen. Dat kan je ook uit hele andere dingen halen, zoals vriendschappen, hobby’s of andere dingen die je graag in je vrije tijd doet. Als je dat eenmaal weet, kan je het gevoel van die druk misschien iets meer loslaten. Misschien kun je dan wel 4 in plaats van 5 dagen in de week gaan werken.
Nu is het natuurlijk wel fijn, dat de tijd die je dan eenmaal op kantoor besteedt, wel fijn is en je je nuttig voelt. Want met tegenzin naar je werk gaan, werkt alleen maar averechts.
Tips tegen de sleur
Als je het gevoel hebt dat je vast loopt en geen plezier meer haalt uit je werk, ga dan eens deze punten af:
1. Hoe besteed je je tijd?
Is je werk ook hetgeen waar je blij van wordt of doe je het vooral omdat je hier nu eenmaal bent ingerold of waar je goed in bent? Wanneer je een baan hebt waarin je daadwerkelijk plezier hebt, omdat je het leuk vindt om met eten, beeld of mensen bezig te zijn, dan zul je vanzelf meer plezier hebben in je werk en zal het minder aanvoelen als werk.
Lees ook: Hoe je tóch in een sleur terechtkwam (en waarom dat niet erg is)
Misschien kan het een idee zijn om voor jezelf een tijdje bij te houden, waar je blij van wordt. Waar gaat je aandacht naartoe, wat gaat jou erg natuurlijk af, waar lees je graag over? Het kunnen aanwijzingen zijn naar een werkleven vol plezier.
2. Wat voor een persoon wil je zijn?
Er zijn eindeloos veel redenen om niet iets nieuws zou proberen. Maar wie geen veranderingen meemaakt, daagt zichzelf minder uit en zal vanzelf minder plezier ervaren.
De mens wordt nu eenmaal blij als we nieuwe ervaringen meemaken en nieuwe dingen leren, ons brein legt dan nieuwe connecties. En onthoud: het is oké om ergens niet de beste in te zijn. Het is onderdeel van het proces om te worden wie je wilt zijn! Daarbij hoort nu eenmaal uit je comfort-zone stappen en nieuwe dingen doen én leren.
3. Verandering is altijd goed
Bespreek met je leidinggevende wat er mogelijk is. Zijn er anderen taken die je zou graag willen doen? Zijn er cursussen die je kan volgen of andere dingen je zou willen leren? Misschien is er meer mogelijk dan je denkt.
Vind je vast ook leuk: Morning! Dit is de thuiswerk-ochtendroutine van de Bedrock-redactie
Kan dat niet? Hoe moeilijk het soms is om afscheid te nemen van iets wat je al een lange tijd doet, waar je goed in bent of iets wat je bijna aan je eigen identiteit koppelt, onthoud: verandering is altijd goed. Na een tijd dezelfde baan uit te voeren, is het soms moeilijk om jezelf uit te dagen en wordt het misschien tijd om te kijken naar welke ruimte er ontstaat als je je huidige werk loslaat.