Waarom een werk-privé balans onzin is (en wat je veel beter zou kunnen doen)
Op het internet zijn tal van tips te vinden over het krijgen van een de juiste werk-privé balans. En da’s ook niet gek: veel mensen worstelen om de balans te vinden tussen een succesvolle carrière en de rest van het leven. Dingen als hechte relaties, je gezondheid en tijd voor jezelf. Maar wat nou als we eens stoppen met het krampachtig balanceren van de twee?
Wat als we het leven eigenlijk veel beter kunnen opdelen in twee heel andere categorieën?
Het probleem van de werk-privé balans
Het probleem met de werk-privé balans is dit: door privé en werk als twee uiteinden van een weegschaal te beschouwen, impliceren we dat werk slecht is en de rest van het leven goed. Of in ieder geval: dat werk een stuk zwaarder beschouwd moet worden dan al die andere dingen als je gezondheid en je vriendschappen.
Werk wordt hiermee als het tegenovergestelde van het leven beschouwd, terwijl het in feite er onderdeel van is. Net als bij de rest van de aspecten van het leven, heb je op het werk mooie momenten en momenten die je liever niet had gehad.
Ook interessant: Wat bepaalt je werkgeluk? En wanneer is het tijd voor een nieuwe baan? Een gelukspsycholoog legt uit
Wat die momenten precies zijn, hangt helemaal af van wie jij bent als persoon. Marcus Buckingham en Ashley Goodall, schrijvers van het boek Nine lies about work. A freethinking leader’s guide to the real world, realiseerden dit toen ze een aantal anesthesiologen interviewden.
Alhoewel hun functie en titel identiek zijn, noemden ze elk andere aspecten van hun werk waar ze van hielden en welke ze verafschuwden. Waar de één vooral de gesprekken aan het bed voor de operatie leuk vond, vond een ander juist de fijne kneepjes van het anesthesiemechanisme zelf het meest interessant.
Verschillende draden in je leven
De auteurs vertellen op TIME dat je de verschillende aspecten van je leven het beste kan beschouwen als draden. Sommige zijn zwart, sommige zijn grijs en anderen weer wit. Ook zijn er draden die van een ander materiaal gemaakt lijken te zijn.
Dit zijn jouw rode draden, de draden die vol zitten met liefde. Dit zijn de aspecten van je leven waar je naar uitkijkt en waarbij je de tijd even vergeet. Onderzoek van de Mayo Clinic laat zien dat artsen met minstens 20 procent rode draden (leuke dingen dus), aanzienlijk minder kans hebben op een burn-out.
Lees ook: Zoveel uur kan je het beste per week werken
Waarschijnlijk denk je nu: kom maar op met die rode draden in mijn leven. Maar hoeveel invloed heb ik daar eigenlijk op? Meer dan de meeste mensen realiseren! Buckingham en Goodall deden een steekproef onder de werkende bevolking in maar liefst 19 landen. Ze ontdekten het volgende: 73 procent van ons denkt dat we de vrijheid hebben om onze baan aan te passen naar onze sterktes. Maar 18 procent doet dit ook daadwerkelijk.
Oefening: wees verliefd op je werk
Vind je het moeilijk om te bepalen hoe jij jouw baan zou moeten veranderen voor een gebalanceerd leven? Daar hebben de schrijvers een oplossing voor: wees een week verliefd op je werk.
Dit doe je door een simpele opdracht uit te voeren. Gedurende een week sleep je overal op je werk een kladblok mee. Daar maak je twee kolommen in: de ‘Hield ervan’-kolom en de ‘Haatte het’-kolom.
Lees ook: Wat nou als we niet te veel werken, maar te weinig opladen?
Je raadt het al, elke keer dat er een situatie op je werk voordoet waarvan je vindt dat het in één van de kolommen thuishoort, schrijf je het daar op.
Let op: er zullen genoeg momenten zijn deze week die in geen van beide kolommen thuishoren. Maar aan het einde van de week heb je een lijst met de aspecten van je werk waar jij ‘s ochtends je bed voor uitkomt. Aspecten die jou juist energie geven in plaats van slurpen.
Andere categorieën in plaats van werk en privé
Misschien wordt het tijd om te stoppen met het verkrijgen van die onmogelijke werk-privé balans. Misschien is het beter alle aspecten van ons leven – inclusief ons werk – in te delen in de ‘liefde’ of ‘haat’-categorie.
Het doel is dan om beetje bij beetje opzettelijk de ‘liefde’-categorie de overhand te laten nemen, zodat je elke week weer iets meer doet wat je leuk vindt en minder wat je haat.
Luister nu ook naar Bedrock
Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.
Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.
Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!