Wereld Vegetarismedag (it’s a word): een heerlijk vega gerecht
Vandaag – op 1 oktober – viert de wereld Wereld Vegetarismedag. Waarom? Omdat de rol van eten in de klimaatproblematiek nog altijd meer aandacht verdient. En omdat niet genoeg benadrukt kan worden dat je voor een vegetarisch dieet niet hoeft in te leveren op smaak. Voor de gelegenheid delen we daarom een heerlijk vega recept van zusje Culy: Japanse katsu curry met krokante aubergine.
Zo lekker!
Minder vlees eten
We schreven al eerder dat 1 dag in de week geen vlees eten hetzelfde effect op het milieu heeft als je auto 1250 kilometer minder gebruiken. En – na een grondige check van de NRC – blijkt dat je met 1 dag geen rundvlees eten evenveel water bespaart als met een maand lang niet douchen. Een kleine moeite dus, met een groot effect! Met dit vega recept hoef je bovendien niet naar inspiratie te zoeken.
Oh ja: als je kiest voor groentebouillon en plantaardige melk, dan maak je ‘t recept ook nog eens vegan. Handig!
https://www.bedrock.nl/de-10-beste-steden-voor-vegetariers/
Benodigdheden voor 4 personen
Voor de curry:
- 1 ui, fijngehakt
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 eetlepel verse gember, geraspt
- 1 theelepel kerrie
- Snufje gedroogde chili (naar smaak)
- 1 eetlepel bloem
- 1 theelepel garam masala
- 1 theelepel kurkuma
- 2 theelepels rijstazijn
- 1 theelepel suiker
- 1 theelepel sojasaus
- 650 ml bouillon
- 1 eetlepel maizena
- Zonnebloemolie
- Gekookte rijst, voor erbij
Voor de groenteschnitzels:
- 1 flinke zoete aardappel
- 1 kleine aubergine
- 10 eetlepels plantaardige melk
- 4 eetlepels bloem
- 150 gram panko
- Zout & peper
Voor de snelle salade:
- 100 gram gemengde sla
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 1 eetlepel rijstazijn
- 1 theelepel sojasaus
- 1/2 theelepel suiker
- Zout & peper
Vega(n) katsu curry: zo maak je ‘m
Fruit de ui zacht in een scheut zonnebloemolie. Bak ongeveer voor 8 minuten op laag vuur. Doe dan de knoflook en de geraspte gember erbij. Laat nog een minuut bakken en voeg kerrie, kurkuma, garam masala en gedroogde chili toe. Fruit 30 seconden aan en doe dan de bloem erbij. Laat die nog een minuut meebakken.
Roer er met een garde voorzichtig de bouillon doorheen (de garde is om klontjes tegen te gaan). Voeg ook de rijstazijn, de suiker en de sojasaus toe. Laat dit 15 minuten garen op laag vuur, tot de curry wat is ingedikt.
Kook ondertussen de schijfjes zoete aardappel in 3 tot 5 minuten voor in een pan met kokend water en een snuf zout. Laat goed uitlekken op keukenpapier en dep droog.
10x bekende vegetariërs en de lessen die we van hen kunnen leren
Zet drie borden klaar: eentje met bloem, eentje met de losgeklopte eieren en eentje met de panko. Breng de bloem op smaak met zout en peper. Haal de schijfjes zoete aardappel en aubergine achtereenvolgens door de bloem, ei en panko.
Vul een hapjespan of koekenpan met een laagje zonnebloemolie en verhit op medium vuur. Als de olie goed heet is, bak je de groenteschnitzels 2 à 3 minuten per kant tot ze mooi goudbruin en knapperig zijn. Doe niet teveel groenten tegelijk in de pan. Laat de krokante schnitzels uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout terwijl ze nog warm zijn.
Terug naar de curry. Meng de maizena met twee eetlepels water in een kommetje en giet die bij de curry. Roer door en laat nog een minuutje mee verwarmen.
Klop ondertussen de ingrediënten voor de sladressing door elkaar en meng met de sla.
Serveer wat van de curry op gekookte rijst, schik de krokante aubergine en zoete aardappel ernaast en serveer met de Japanse sla. Om je vingers bij af te likken!
Dit zijn de 7 verschillende soorten vegetariërs: welk type ben jij?