Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Seks 13 feb 2022
Leestijd: 4 minuten

Welke seksualiteiten zijn er allemaal? We zetten ze op een rij (welke ben jij?)

Seksualiteit is een overkoepelende term om delen van je identiteit te beschrijven die te maken hebben met hoe je jezelf presenteert aan de wereld. Van wie je houdt en tot wie je je aangetrokken voelt of niet. Anno 2022 kunnen we gerust stellen dat er héél wat verschillende termen onder die seksuele paraplu vallen. Maar welke seksualiteiten zijn er allemaal?

We zetten ze op een rij.

Seksualiteiten op een rij

Van de meest ingeburgerde termen tot nieuwere en minder bekende begrippen: hieronder vind je een overzicht van een groot aantal seksualiteiten. Hoewel we geprobeerd hebben om zo volledig mogelijk te zijn, zou het kunnen dat we toch nog iets missen. Is dat zo? Stuur een mailtje naar de redactie, we luisteren graag.

Heteroseksueel

Heteroseksuele mensen voelen zich romantisch en fysiek aangetrokken tot leden van het tegenovergestelde geslacht.

‘Ook nu staat de seksualiteit van de gemiddelde vrouw nog in dienst van de man’ (deel 1)

Homoseksueel

Homoseksuele mensen voelen zich romantisch en fysiek aangetrokken tot mensen van hetzelfde geslacht.

Biseksueel

Biseksuele mensen voelen zich romantisch en fysiek aangetrokken tot beide geslachten.

Bicurious

Bicurious verwijst naar iemand die biseksualiteit wil verkennen of al is begonnen met het verkennen van biseksualiteit.

Aseksueel

Aseksualiteit is een geaardheid net zoals heteroseksualiteit, biseksualiteit en homoseksualiteit. Er is alleen één groot verschil: je hebt geen seksuele verlangens naar geen enkele sekse. Dat is de meest hanteerde definitie volgens het Aseksueel Voorlichtings- en Educatie Netwerk (AVEN).

Aseksualiteit: wat is het eigenlijk?

Demiseksueel

Demiseksueel valt in het aseksuele spectrum. Het beschrijft iemand die alleen seksuele aantrekking ervaart tot mensen met wie ze al een sterke romantische of emotionele relatie hebben opgebouwd.

Panseksueel

Panseksualiteit is de seksuele voorkeur van personen, die zich aangetrokken voelen tot anderen, ongeacht het biologische geslacht. Iemands genderidentiteit of genderexpressie maakt dan niet uit.

Oftewel: het maakt niet uit of iemand man, vrouw of non-binair is – ze vallen op een persoonlijkheid en niet op de uiterlijke of geslachtskenmerken van een persoon. En nee, dat is niet hetzelfde als biseksueel, want biseksuelen voelen zich aangetrokken tot personen van meer dan één geslacht (mannen en vrouwen).

Vind je vast ook interessant: Non-binair: als je geen meisje, maar ook geen jongen bent. Hoe werkt dat in relaties?

Fluid

Sommige mensen omschrijven zichzelf als seksueel ‘fluïde’. Een persoon die fluid is, ervaart zijn seksualiteit of seksuele identiteit als veranderend door de tijd heen of in verschillende contexten, in plaats van iets dat onveranderlijk en statisch is.

Omniseksueel

Omniseksualiteit zijn in feite panseksuele mensen die het gender waarmee iemand zich identificeert wél volledig herkent en erkent. Voor panseksuelen valt geslacht volledig weg, terwijl omniseksuelen zich wel degelijk bewust zijn van het gender waarmee iemand zich identificeert. Ongedacht de genderidentificatie, voelen omniseksuelen zich alsnog aangetrokken.

Graysexual

Mensen die zichzelf graysexual noemen bevinden zich allemaal in het grijze gebied van het seksualiteitsspectrum en hebben de neiging om beperkte seksuele aantrekkingskracht te ervaren. Dit betekent dat ze zelden seksuele aantrekkingskracht zullen ervaren, en als ze dat doen, is het meestal niet erg intens.

Kijktip: openlijk praten over je relatie en seksleven in ‘Naar bed’

Androseksueel

Iemand die androseksueel is, zal zich seksueel of emotioneel aangetrokken voelen tot mensen aan de meer mannelijke kant. Voor sommige mensen heeft deze aantrekkingskracht weinig met biologie te maken; het gaat meer om het hebben van een mannelijke identiteit of genderpresentatie.

Gynaseksueel

Gynaseksuele mensen voelen zich aangetrokken tot vrouwen en mensen met vrouwelijke genderkenmerken, het tegenovergestelde van androseksualiteit dus. Ook hier heeft dit weinig met pure biologie te maken.

Queer

Met deze term geven mensen aan dat ze zich niet zomaar in één hokje plaatsen wat betreft gender en seksualiteit.

Must read: Gender Guide: zo spreek je een transgender persoon het beste aan

Sapioseksueel

Sapioseksueel zijn betekent dat je aangetrokken wordt door intellect. De belangrijkste eigenschap van een potentiële partner is dus intelligentie en mindset. Uiterlijke kenmerken zijn voor sapioseksuelen van ondergeschikt belang.

Sapioseksueel: wanneer je valt op intelligentie (en hoe date je zo iemand?)

Skolioseksueel

Skolioseksueel is een van de nieuwere termen op het gebied van seksualiteit en verwijst naar een persoon die zich aangetrokken voelt tot iedereen die geen cisgender is. Dit betekent dat een skolioseksueel zich meestal aangetrokken zal voelen tot mensen die trans of niet-binair zijn.

Spectraseksueel

Een spectraseksueel voelt zich seksueel of romantisch aangetrokken tot een breed scala aan geslachten, geslachten en genderidentiteiten.

The Sex Issue: hyperseksualiteit – wanneer je meer denkt aan seks dan ‘normaal’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️