Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 24 mrt 2019
Leestijd: 5 minuten

Welke kledingmaterialen zijn nou eigenlijk duurzaam? (en welke niet)

Nieuwe kleding kopen is hartstikke leuk: je draagt er jouw stijl mee uit en wordt vrolijk als mensen je daar complimenten over geven. Niet voor niets gaan we vaak voor de lol shoppen met vriendinnen. Maar, schreven we al eerder, voor het milieu is dat allemaal wat minder leuk. Voor nieuwe kledingstoffen moeten namelijk nieuwe materialen worden geproduceerd, en dat heeft veel impact. Om katoen te verbouwen, zijn bijvoorbeeld heel veel water, mest en landgebruik nodig. Wist je dat er tot wel 10.000 liter water nodig is om katoen te verbouwen voor één spijkerbroek? Daar kun je 200 dagen van douchen. Ook bij de productie van het katoen zelf wordt veel CO2 uitgestoten.

Om het milieu zo min mogelijk te belasten, kun je daarom bijvoorbeeld kleding ruilen of lenen. Wil je toch iets nieuws kopen, dan kun je het beste letten op het soort materialen dat wordt gebruikt. Niet alle materialen zijn namelijk even slecht voor het milieu! Wij schreven een handig gidsje, gebaseerd op onderzoek van Milieu Centraal.

Niet duurzaam

Katoen

Relatief is de CO2-uitstoot die voor de productie van katoen nodig is, niet zo hoog. Maar zoals we net al schreven, is er vooral ontzettend veel water nodig. Bovendien worden er veel pesticiden gebruikt bij de verbouwing van het gewas. Biokatoen klinkt een stuk beter, maar is dat niet: de pesticiden verdwijnen weliswaar uit het zicht, maar er is wel meer land voor nodig.

Wol

Schapen moeten grazen, en daar is veel gras voor nodig – en water om dat gras te laten groeien. Maar dat is niet het enige probleem met wol. De schapen produceren namelijk ook methaan, een sterk broeikasgas. Bovendien worden sommige schapen heel slecht behandeld, dus helemaal ethisch is wol ook niet altijd. In Patagonië wordt het bijvoorbeeld wel op een diervriendelijke manier gedaan, in Australië vaak niet.

Zijde

Wist je dat de voor de meeste zijde in de winkels, rupsen levend gekookt worden? Dat doen ze zodat de zijdedraden niet breken bij het ontpoppen van de cocon, maar het is natuurlijk niet oké. Wilde zijde (waarbij de vlinders al uit de cocon zijn voor die wordt gekookt) is weliswaar diervriendelijker, maar alsnog niet goed voor het milieu.

Linnen en hennep

Linnen en hennep zitten een beetje tussen wel en niet duurzaam in. Hun CO2-uitstoot is relatief klein, maar ze verbruiken wel redelijk wat land en water. Toch zijn ze in ieder geval een betere keuze dan wol, zijde en katoen.

Wel duurzaam

Gerecycled katoen

Anders dan normaal katoen en biokatoen, is gerecycled katoen hartstikke prima – het is alleen lastig te vinden. De impact van de CO2-uitstoot en het waterverbruik zijn hierbij klein, en landgebruik en pesticiden zijn natuurlijk helemaal niet meer aan de orde.

EcoVero

Misschien ken je het modemerk ARMEDANGELS wel. Hun kleding is niet alleen eerlijk geproduceerd, maar ook nog duurzaam. Omdat ze steeds nadenken over innovaties op het gebied van duurzaamheid,  ontwikkelen ze ook zelf materialen. Een aantal maanden geleden heeft het merk, in samenwerking met een ontwikkelaar, EcoVero gelanceerd. EcoVero is een duurzaam alternatief voor viscose. In plaats van bamboe of eucalyptus, wordt hout uit Europa gebruikt, vooral uit Oostenrijk en Duitsland. Al dit hout is gecertificeerd door een keurmerk voor duurzaam bosbeheer. Door het hergebruik van chemicaliën, zorgt de productie van EcoVero voor 50 procent minder CO2-uitstoot en kost het de helft van de hoeveelheid water die andere viscoseproducenten gebruiken.

Bioplastic

Kleding van plastic klinkt misschien een beetje vreemd, maar de kans wordt steeds groter dat we het gaan dragen. Polyactide ontstaat door fermentatie van producten als zetmeelproducten of suikerriet. CO2-uitstoot en water- en landgebruik zijn daarbij relatief laag. Eigenlijk kan het materiaal niet zo goed tegen vocht en hitte, maar eind vorig jaar lukte het onderzoekers om dat te verbeteren, door de vezels eerst heel hoog te verhitten. Het bioplastic kan daarna omgevormd worden tot textiel en ook geverfd worden.

Dit vind je vast ook interessant: Het duurzame modemerk Unrobe komt met een stijlvolle vuilnismannenlijn én is zero waste

Tencel

TENCEL® is een duurzaam geproduceerde vezel. Waarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord, en dat klopt: hoewel de nieuwe stof erg populair is duurzame ontwerpers in het buitenland, wordt hij nog maar weinig gebruikt in Nederland. Tencel wordt gemaakt van eucalyptushout (uit duurzame bossen), maar voelt een beetje aan als zijde door het productieproces. De chemische producten die worden gebruikt, worden vrijwel volledig hergebruikt. Overigens is Tencel een merknaam van een natuurlijke kunstvezel die Lyocell heet; de producent won de Europese Prijs voor het Milieu voor onder andere het proces van chloorvrij bleken.

Polyester, acryl en elastaan

Vergeleken met de niet-duurzame natuurlijke stoffen, hebben synthetische stoffen een groot nadeel: ze dragen ook bij aan de plastic soep. Bij het wassen van kleding komen er namelijk vezels los, die via het riool in zee belanden. Synthetische kledingvezels zijn niet biologisch afbreekbaar, en daarom heel slecht voor het leven in de oceaan. Toch zijn synthetische materialen relatief duurzaam. Er hoeft namelijk geen land voor gebruikt te worden, en ook de CO2-uitstoot en het waterverbruik zijn relatief laag.

ARMEDANGELS gebruikt overigens nog een betere variant, namelijk gerecycled polyester. Door het gebruik van deze verschillende duurzame materialen, kregen ze in 2011 het GOTS-keurmerk. GOTS staat voor Global Organic Textile Standard en wordt toegekend aan kleding die voor kleding die voor tenminste 95 procent uit biologisch geproduceerde materialen bestaat. De reden waarom de collecties van het merk vooral uit natuurlijke kleuren bestaan, is omdat ze niet milieubelastend willen verven.

We hopen dat je iets hebt aan dit overzicht! De productie van de meeste stoffen is alsnog milieubelastend, maar met deze informatie in je achterhoofd, kun je wel bewustere keuzes maken. Gelukkig zijn er steeds meer modemerken die aandacht besteden aan duurzame kledingmaterialen. Wil je weten welke nog meer? Eerder schreven we al over de 10 beste webshops voor duurzame mode en over kledingmerken die het afgelopen jaar voor schone kleding hebben getekend. Shoppen maar!

Meer over de mode-industrie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️