Welk persoonlijkheidstype ben jij? (prop jezelf lekker in een hokje)
Misschien heb je wel eens gehoord van de Myers-Briggstest. Er zijn zelfs mensen die zich hier zo goed mee kunnen identificeren, dat ze de vier letters die hun persoonlijkheid zouden moeten omschrijven, in hun Instagram-bio zetten. Maar hoe werkt zo’n persoonlijkheidstype nou? De bekende test is gebaseerd op de ideeën van analytisch psycholoog Carl Jung. En het is best fascinerend, eigenlijk. Als je dit als waarheid zou zien, zou het namelijk betekenen dat de complete mensheid qua persoonlijkheidstype in zestien categorieën in te delen is. En of dat kan is nog maar de vraag.
Want deze test focust zich namelijk alleen op de cognitieve functies van mensen, maar we zijn natuurlijk veel meer dan dat. Vandaar dat er veel mensen dit complete onzin vinden. Toch is het stiekem best leuk om te checken welk persoonlijkheidstype jij bent, sommige mensen kunnen hier veel voldoening of duidelijkheid uit halen. Er gingen jou al meer dan 120 miljoen mensen voor. Hoe werken de vierletterige codes?
Introvert of Extrovert (I/E)
Na de 12 minuten durende test te hebben gedaan, verschijnt er een soort code van vier letters op je beeldscherm. Het begint allemaal met I of E, wat staat voor introvert zijn of extravert zijn. Hierbij wordt er vooral gekeken of je focus naar binnen of naar buiten is gericht. Dit kan natuurlijk per situatie verschillen. Want wanneer je je niet fijn voelt, kan je soms juist meer naar binnen keren.
En ook andersom kunnen introverten soms extravert lijken. Dit lijkt op het eerste gezicht nogal onwaarschijnlijk, maar wanneer een sociaal vaardige introvert bent, kan dit zomaar zo zijn. Zo kunnen INFP’s al gauw extravert worden als ze moe zijn of of zich niet op hun gemak voelen. Ook bestaat er nog iets als ambivert zijn. Als je dit bent, is de kans groot dat jouw I/E verhouding bijna 50/50 is.
Dit vind je vast ook leuk: Je plek binnen het gezin heeft misschien toch niet een blijvende impact op je persoonlijkheid
Observatie of intuïtie (S/N)
Het tweede onderdeel van je persoonlijkheid, gaat over de manier waarop je dingen waarneemt. Dit wordt weer in twee kampen onderverdeeld, namelijk de observerende of intuïtieve mensen. Als je observerend bent, oftewel Sensing, dan focus je je op de informatie zoals die gegeven wordt. Je vindt vooral de feiten interessant en werkt stapsgewijs aan je taken.
Intuïtieve mensen daarentegen gaan heel anders te werk. Deze mensen vinden het heel interessant en uitdagend om zich te verdiepen in nieuwe, wat ingewikkeldere projecten. Ook werken zij niet zo gestructureerd en stapsgewijs als hun tegenpool. Inspiratie en motivatie is er af en toe wel en af en toe niet. Vanzelfsprekend is er bij deze twee factoren ook een heel groot grijs gebied, waar de meeste mensen in zullen vallen.
Denken of voelen (T/F)
Deze persoonlijkheidsindicator lijkt een beetje op de S/N functie, maar draait vooral om beslissingen maken. Hierbij kan je logica gebruiken om een keuze te maken, dan ben je een Thinker. Je redeneert dingen op een objectieve manier, en bent vastberaden. Ook kan je je makkelijk richten op hetgeen waar je mee bezig bent en je focust je minder op de mensen waarmee je bent of wat er om je geen gebeurt.
Een Feeler neemt logischerwijs besluiten op basis van hun eigen emoties of die van een ander. Feelers vinden een fijne sfeer op werk bijvoorbeeld ook heel belangrijk, omdat ze graag harmonie in groepen willen. Toch kan ook iemand die vooral voelt, heel goed logisch redeneren of besluiten maken. Maar pas nadat ze hun emoties geuit hebben. Volgens deze theorie dan, hè.
Oordelen of waarnemen (J/P)
De laatste letter van de code van jouw persoonlijkheidstype gaat over de manier waarop je leeft en hoe je dingen aanpakt. Iemand die voornamelijk ‘Judging‘ is, houdt van structuur en georganiseerd zijn. Zij/hij werkt graag met een duidelijke planning en kan snel beslissingen maken. Ook heeft deze groep vaak een goede concentratie.
Mensen die voornamelijk ‘Perceiving‘ zijn, houden van spontaniteit en flexibiliteit. Verandering vinden zij leuk en nieuwe ervaringen geven hun energie. Van veel structuur of kaders krijgen ze het een beetje benauwd, dat beperkt hun vrije geest. Soms hebben deze types moeite met het afronden van projecten en taken, omdat ze zich steeds in nieuwe projecten willen vastbijten. Klinkt vast bekend, voor sommigen.
Uiteindelijk kan er dus zoiets uitkomen als een ISFP, ENFP, INTP of een ander persoonlijkheidstype. En hoewel het dus maar de vraag is of deze theorie compleet overkoepelend is voor ons hele karakter, is het stiekem toch interessant om te kijken hoe dit in elkaar zit. Welk type ben jij?
Meer leren over je persoonlijkheid?
- Dit is wat je bloedgroep over je persoonlijkheid en gezondheid zegt
- The Sex Issue: dit zegt je persoonlijkheid over je seksleven
- Dit is wat je slaaphouding over je persoonlijkheid zegt