Rosa op reis: “Waarom ik het gelukkigst ben als ik het minste heb”
‘Hoeveel heb je eigenlijk nodig om écht gelukkig te zijn?’, vroeg ik mezelf hardop af toen ik met enkel een tent, hoofdzaklamp en een kleine rugzak gevuld met wat kleding maanden lang door de outback van Australië trok. Blijkbaar niet veel, want ik merkte dat ik juist gelukkiger was dan ooit, en dat terwijl ik slechts een paar spullen op zak had. Hoe kan dat?
Waar we thuis – zonder dat we het doorhebben – ontzettend veel onnodige spullen verzamelen, is dat op reis wel even anders. Daar denk je wel twee keer na voordat je spullen meeneemt die je medium leuk vindt of waarschijnlijk toch niet vaak gaat dragen. Reizen is dan ook een spoedcursus les in minimalisme.
Gelukkig zijn met weinig
Hoe meer ruimte je hebt, hoe meer spullen je verzamelt. Zo simpel is het. Een huis vul je met meubilair, spulletjes, kasten en lades die je dan vervolgens weer volstopt met spullen. Beeldjes, kaarsjes, kaarten en dan nog niet eens gesproken over die eeuwige rommella. Hoe groter je huis is, hoe meer spullen je dan ook verzamelt. Die kamers moeten immers gevuld worden. En die kasten die je daar dan weer inzet, óók. Maar wat voegt het nu eigenlijk toe aan ons leven?
Natuurlijk, spullen hebben we tot een bepaalde hoogte nodig omdat ze gewoonweg praktisch zijn, maar slaan we daar thuis niet soms een beetje in door? Het is namelijk psychologisch te verklaren dat hoe meer we hebben en bezitten, hoe meer stress we ervaren door het hebben van en denken aan al deze spullen.
Hoe meer spullen, hoe meer stress
Dat klinkt misschien wat overdreven, maar ga maar eens na: die kleren moet je nog wassen, naaien of opvouwen, die oude dozen op zolder moet je ooit nog eens doorlopen en sorteren, die kapotte mixer moet je ooit nog een keer laten maken of vervangen. Met andere woorden: alle spullen moeten gebruikt, schoongemaakt, opgeruimd of gemaakt worden. Of op zijn minst: over worden nagedacht.
Hoe meer we hebben, hoe meer we hebben om voor te zorgen en om over na te denken, wat tijd, energie en geld kost. Het hebben van weinig spullen zorgt daarmee dus voor het soms behoorlijk verademende tegenovergestelde effect: weinig spullen hebben, maakt het leven simpel en gewoonweg overzichtelijk.
Reizen met weinig spullen als ultieme spoedcursus
Elke keer als ik op reis ben en maanden lang leef uit slecht een kleine volgepropte rugzak, voel ik een soort diep gevoel van vrijheid. Niet alleen hoef je even niets van niemand en kan je gaan en staan waar jij wilt en heb je geheel een vrije (!) agenda, maar ook ben je ineens ontzettend flexibel en mobiel omdat je je letterlijk makkelijk kunt verplaatsen omdat je weinig bij je hebt. En wat blijkt? Dat voelt als een enorme opluchting.
Het laat me nadenken of al die kleren die ik thuis heb, omdat ze in de uitverkoop waren of omdat het ‘wel leuk stonden’ maar vervolgens nooit draag en weer de vergetelheid in verdwijnen, me eigenlijk wel gelukkig maken. Of sterker nog: misschien maken ze me wel ongelukkiger.
Bij thuiskomst neem ik mezelf dan ook steeds weer voor de bezem eens flink door mijn kledingkast te halen. En ja hoor, alles vliegt de deur uit. Tijdens een kledingruil geef ik vriendinnen kledingstukken die ik niet meer draag en doneer ik een tas met kleding aan het goede doel. Word je dan zo makkelijk een minimalist? Helaas, ik betrap mezelf er een aantal maanden later weer op dat ik wéér een stuk meer kleren in m’n kast heb liggen, dan ik me had voorgenomen.
Wakker de minimalist in jezelf aan
Maar een stuk bewuster van keuzes in aankopen ben ik in elk geval wél geworden. Het gaat er ook niet om dat je honderd procent bewust, klimaatneutraal of als een minimalist moet leven om ‘iets goed’ te kunnen doen voor jezelf of de planeet (want ja, al die spullen hebben ook een flinke klimaatimpact), maar wel om dat je jouw keuzes en de indeling van je leven bewust maakt. En zo ook als het gaat om de spullen die je hebt.
Inmiddels woon ik in een houten huisje van 27 vierkante meter – weliswaar met een groot stuk land eromheen – en word ik gedwongen om goed na te denken over de spullen die ik in huis haal. Past het, heb ik het nodig en word ik er blij van? Zo leerde reizen mijn gelukkiger te zijn met minder. Meer lezen? Je leest het in mijn boek ‘De magie van reizen’.
Waarom is reizen zo magisch? We interviewen Rosa Bertram over vrijheid, struggles en levenslessen