Geen heimwee, maar wegwee: wat als je altijd zin hebt om op reis te gaan?
Als klein kind hadden we het waarschijnlijk maar al te vaak: heimwee. Het gevoel van het gemis naar thuis waar alles comfortabel en bekend is. Dit gevoel kunnen we ook op latere leeftijd hebben, bijvoorbeeld als we op reis zijn en ons fijne thuis missen. Maar er bestaat óók zoiets als precies het omgekeerde: wegwee, het gemis van avontuur en reizen.
Wat is wegwee precies?
Heimwee versus wegwee
Heimwee is het gevoel dat je hebt als je een tijd op een andere, onbekende plek bent en je je een beetje oncomfortabel begint te voelen. Je mist de gewoonten van thuis, je bed, weten wat er in de keukenkastjes staat, je familie, vrienden of what so ever. Je kunt heimwee als kind hebben, maar zeker ook als volwassene. Het is het gevoel dat je weer verlangt naar thuis.
En dat kan best een ‘lekker’ gevoel zijn, dat je blij bent met je thuis en hoe je je leven daar hebt ingericht. Het is niet voor niets je comfort-zone geworden. Maar wat nou als je last hebt van precíes het omkeerde: wegwee? De term werd bedacht door reispsycholoog Ap Dijksterhuis. Hij meent namelijk dat hij geregeld last heeft van het gemis naar avontuur in zijn leven.
“Ook al hou ik erg van Nederland en woon ik er graag, toch krijg ik geregeld de drang om reizen en citytrips te maken”, vertelt hij in het boek ‘De magie van reizen’. Na een maand of wat heeft hij weer de behoefte om nieuwe plekken te bezoeken, zich onder te dompelen in een andere cultuur, rond te struinen door een nieuwe omgeving, ander eten te proeven en het avontuur op zich af te laten komen. Daarom bedacht hij de term wegwee.
Wat te doen bij wegwee?
En eerlijk is eerlijk: zelf ken ik het gevoel van wegwee maar al te goed. Wanneer je voor langere tijd bent neergestreken in het thuisfront, weer helemaal bent overgegeven aan de dagelijkse sleur en drukte en je precies weet wat je deze week én volgende week gaat doen (die agenda staat immers al weken propvol), dan wil je er soms gewoon even tussenuit. Ver weg hoeft het huis niet te zijn, of heel lang.
Gewoon even weg van thuis, weg van je eigen straat en dezelfde supermarkt met dezelfde kassajuffrouw (niets tegen de kassajuffrouw, hoor). Dan wordt het gewoon weer tijd om van omgeving te veranderen, te kamperen in een andere provincie, te kamperen bij vrienden in de tuin, een weekend te spenderen aan het strand en daar verse vis te eten, te wandelen in één van de grote bossen die Nederland rijk is of lekker op vakantie te gaan (lees: eten en uit) in een andere stad.
Blijf je brein prikkelen
Reizen en uit je comfort-zone gaan, hoeft gelukkig niet ingewikkeld te zijn, lang te duren, klimaat-onvriendelijk te zijn of veel geld te kosten. Het heeft alles te maken met gewoonweg af en toe nieuwe dingen te proberen, uit je comfort-zone te gaan en vooral met je brein te prikkelen. Dat is dan ook dé manier om je brein scherp te houden, meent wetenschapper Erik Scherder. “Doe vooral elke dag iets nieuws, en je brein is dankbaar op oudere leeftijd.”
Dus, waar wacht je nog op? Waar heb jij wegwee naar? Pak je tas en ga dit weekend nog op avontuur in de buurt!
Geen verre reizen? Dit zijn de tofste micro-avonturen in Nederland