Cadeaus gekregen die niet jouw smaak zijn? Zo komen ze goed terecht
Sharing is caring, dat is de kerstgedachte die bij ons op de BEDROCK-redactie leeft. Heb je een sint of kerstcadeau gekregen dat niet je smaak is? Een cadeaubon van een winkel waar je nooit komt? Of wil je iemand die wat minder te besteden heeft, een cadeau geven in december? Met deze vijf opties geef je jouw cadeau op een duurzame manier weg.
Zodra je het cadeau uitpakte, voelde je al kleur op je gezicht komen. Deze oorbellen met glittersteentjes zijn niet je smaak, maar toch zei je heel braaf ‘dankjewel’ tegen je oma, tante of schoonmoeder. Je wilt natuurlijk niet ondankbaar overkomen.
Dit hoeft ook niet want als je jouw cadeau een mooi tweede leven geeft, aan iemand die er wél oprecht blij van wordt, ben je echt niet ondankbaar. Jij blij, zij blij! Wij zeggen dat is een win-win, want een cadeau onder in de kast leggen of weggooien is alles behalve duurzaam.
5 tips om je cadeau duurzaam weg te geven
Zo geef je op een duurzame manier je cadeau een tweede leven.
1. Ruil je cadeaubon voor geld (en doneer het)
Heb je een bon gekregen van een beautymerk, fast fashion-merk of andere winkel waar je eigenlijk nooit komt of niks van nodig hebt? Op de website Wissel kun je jouw cadeaubon inwisselen voor geld.
Een origineel en duurzaam cadeau geven? 5 tips voor december uitjes
Je kunt je cadeaubon uploaden en je krijgt dan direct een bod. Je kunt dit geld laten uitbetalen of als ruiltegoed gebruiken. Daarna kun je dit geld natuurlijk gebruiken om iets anders voor jezelf kopen, maar je kunt dit geld ook aan een goed doel doneren, zoals stichting Doneer je kerstcadeau. Zie de volgende tip!
2. Doneer je kerstcadeau
Er zijn in Nederland 220.000 kinderen die onder de armoedegrens leven en geen cadeau kunnen krijgen met Sinterklaas, kerst of op hun verjaardag. Simpelweg omdat daar geen geld voor is.
4 manieren om gezinnen die het krap hebben een cadeau te geven
Maak het verschil en deel jouw kerstcadeau in vorm van een donatie met een kind dat geen cadeau krijgt in december. Doneren kan al vanaf twee euro bij stichting Doneer je kerstcadeau.
Van het ingezamelde geld worden cadeaubonnen gekocht bij Intertoys en deze worden verdeeld via voedselbanken. Zeg nou eerlijk: één cadeau minder, dat kun je wel missen toch?
3. Maak iemand anders in je omgeving er blij mee
Denk eens na wie je in je omgeving blij kan maken met jouw cadeau. Is het cadeau geschikt voor een buurvrouw, collega, sportmaatje of iemand van school of je studie die wel een extraatje kan gebruiken?
Let er wel op dat je het cadeau aan iemand geeft buiten je familiekring of vriendengroep van wie je het hebt ontvangen. Zo voorkom je achteraf boze blikken. Zorg er ook voor dat de verpakking niet beschadigd is of doe er weer nieuw cadeaupapier om heen.
4. Wees een secret santa
Er zijn veel lokale initiatieven waar je jouw kerstcadeaus anoniem aan kan weggeven als een secret santa. Denk aan de voedselbank, kringloopwinkel, speelgoedbank of weggeefwinkel.
Zoek in Google op: kerstcadeau doneren + jouw woonplaats en je vindt vaak meerdere initiatieven in jouw omgeving. Zo komt jouw cadeau terecht bij iemand die het goed kan gebruiken en krijg jij weer karmapunten.
5. Organiseer een cadeau ruilparty
Weet je dat je vriendinnen ook regelmatig foute kerstcadeaus van hun familieleden krijgen? Organiseer dan een cadeau ruilparty met je vriendinnen.
Het werkt hetzelfde als een kledingruilavond. Iedereen neemt zijn cadeau mee, zet het op tafel en je kijkt of er iets tussen staat wat wel jouw smaak is.
De cadeaus die overgebleven zijn, kun je doneren aan de lokale kringloopwinkel. Zo komt van ruilen, echt niet altijd huilen!