Je weerstand opbouwen? 6 natuurlijke manieren om fit en gezond te blijven
Een goede weerstand opbouwen is áltijd een goed idee. Vooral als de dagen nog koud zijn en je makkelijker kan worden aangestoken met een griepje of verkoudheid. Hoe kun je op een natuurlijke manier je weerstand verhogen?
Zonder meteen naar potjes met vitaminepillen te grijpen en dure sapjes in te slaan, zijn er genoeg manieren om te werken aan een sterke gezondheid zodat jij een verkoudheid, virus of griepje de baas bent.
Sapjes en vitaminepillen kúnnen heel goed helpen, maar zorg dat je daar niet ‘afhankelijk’ van wordt. Op deze 6 manieren geef je je immuunsysteem een boost!
Tips om je weerstand op te bouwen
Een goede weerstand begint bij een sterk immuunsysteem. Hoe zorg je daarvoor?
1. No. Stress.
Stress lijkt onschuldig, want wie wordt er nou ziek van een beetje hard doorwerken? Nou, jij dus. En ik ook. Vooral langdurige stress zorgt ervoor dat je immuunsysteem niet meer goed op indringers (virussen bijvoorbeeld) kan reageren.
Wanneer je geest en lichaam stress ervaren (yes, ook van een simpele deadline), schiet je lichaam automatisch in en vecht- of vluchtmodus. Gevolg? Voedingsstoffen worden minder goed opgenomen, je krijgt minder zuurstof (in je bloed), je stofwisseling werkt langzamer en schadelijke stoffen worden minder goed afgebroken.
Wil je niet ziek worden, voorkom dan dat je (te veel) stress ervaart. Tip? Leer grenzen stellen en zorg goed voor jezelf!
2. Eet gezond
Het is altijd zaak om voldoende en de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen, maar juist als je gezond en fit wilt blijven en wilt werken aan je weerstand is dat extra belangrijk!
Pas op met suiker, snelle koolhydraten en zorg voor voldoende eiwitten, vetten en koolhydraten. Natuurvoedingscoach Anne de Meulmeester vertelt in Bedrock Talks dat we dagelijks zo’n 400 gram groenten zouden moeten eten om optimaal te kunnen genieten van alle gezondheidsvoordelen. Dat is bijna 2 keer zoveel als de aanbevolen hoeveelheid ban 250 gram dus.
Tip: zorg voor verse, onbewerkte en het liefst biologische voeding.
Verder wil je elke dag 2 stuks fruit eten (bijvoorbeeld een smoothie in de ochtend), lunchen met bijvoorbeeld een voedzame salade met noten en groenten en kies ook ‘s avonds voor een voedzame maaltijd met peulvruchten en voldoende groenten.
Zo krijg je voldoende voedingsstoffen binnen én houd je je darmflora blij. Wist je dat 25 procent van je immuuncellen zich in je darmen bevinden en verantwoordelijk zijn voor de helft van de immuunreacties van je lichaam? Neem dus lekker de tijd om goed en gezond voor jezelf te koken!
3. Slapen is heilig
Wie gezond, scherp en fit wil zijn, wil altijd zorgen voor een goede nachtrust. Slaap is niet alleen essentieel om je geheugen goed te laten werken, het is ook belangrijk voor het herstellen en vernieuwen van het brein. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen die niet genoeg slapen, kampen met een zwak immuunsysteem.
Must read: We mochten een slaapexpert (en neurofysioloog) het hemd van het lijf vragen
Slaap je gemiddeld minder dan 7 uur per nacht? Dan heb je 3 keer zoveel kans om ziek te worden van een virus dan wie tenminste 8 uur per nacht slaapt, aldus onderzoek. Je cellen worden namelijk minder sterk als je niet voldoende rust neemt. Op tijd je bed in duiken dus!
4. Vitamine C en D
Het is niet voor niets dat je naar een appel of sinaasappel grijpt als je je even niet lekker voelt. Deze vruchten staan bekend om hun hoge hoeveelheid vitamine C. Deze vitamine is essentieel voor een gezond immuunsysteem. Waarom? De vitamine helpt bij het maken van antilichamen en de neutralisatie van gifstoffen. Vitamine C vind je in rode paprika’s, tomaten, kiwi’s, broccoli en (zoete) aardappels!
Ook vitamine D is ontzettend belangrijk in het behoud of opbouwen van een gezonde weerstand. Vitamine D ondersteunt het immuunsysteem en verlaagt de kans op virussen en infecties aanzienlijk. Helaas heb je al snel een tekort aan deze vitamine.
Luister ook: Bedrock Talks: hoe blijf je stress de baas? Stress-expert Thijs Launspach legt uit
Je lichaam maakt deze vitamine aan wanneer je in contact bent met zonlicht en verder haal je het uit dierlijke producten als vette vis, eieren, roomboter en zuivel. Gelukkig is het mogelijk vitamine D bij te slikken in pilvorm, handig wanneer je (voornamelijk) vegetarisch of veganistisch eet.
5. Go probiotica
Het klinkt misschien gek, maar je lichaam heeft bacteriën nodig om goed te kunnen functioneren. Probiotica zijn een verzameling van goede bacteriën die je darmflora gezond houden en zorgen dat gifstoffen en virussen op afstand blijven!
Probiotica haal je onder andere uit kimchi, kombucha, zuurkool, tempeh, kefir en yoghurt.
6. Bewegen
Door regelmatig te bewegen te en te sporten, verbeter je razend snel je lichaamsfuncties. Het liefst wil je een licht intensieve work-out doen.
Denk aan een wandeling (met de pas erin), een energieke yogaklas (kan ook online!) of tenminste 30 minuten hardlopen.
Met deze tips zorg je dat je fit en gezond blijft, zelfs als er een virus komt opspelen!
More health tips?
- Wat voetreflexologie kan betekenen voor je gezondheid (en voor je slaap!)
- Waarom golden milk en groentesap niet zo gezond zijn als ze lijken
- Simpele tips om comfort food nét even gezonder te maken