Eet je weer vlees? Zó bereid je je lichaam daarop voor (als dat even geleden was)
Of je nu tijdelijk vegetariër was, veganistisch hebt gegeten of gewoon even een pauze nam van vlees, het kan best een grote stap zijn voor je lichaam (en geest!) om weer dierlijke eiwitten in je dieet op te nemen. Je lichaam moet immers opnieuw wennen aan vlees, zeker als het een tijd geleden is. Ga je weer vlees eten? Zó bereid je je lichaam daarop voor.
Als je eenmaal weer hebt besloten om toch weer (af en toe) vlees te eten, is het belangrijk dat niet zomaar te doen en je ervan bewust te zijn dat je lichaam daaraan zal moeten wennen. Met de juiste voorbereiding, help je je spijsvertering gelukkig een handje en voorkom je buikpijn bijvoorbeeld.
Volg daarom de onderstaande stappen die je helpen om de overgang naar vlees eten, gezond en soepel te laten verlopen.
1. Begin met kleine hoeveelheden
Als je lichaam een tijdje geen vlees heeft verwerkt, kan het slim zijn om met kleine porties vlees te beginnen. Kies het liefst eerst licht verteerbare vleessoorten, zoals kip of vis. Dat geeft je lichaam namelijk de kans om enzymen en galstoffen rustig op gang te brengen, waardoor je spijsvertering makkelijker kan wennen aan het nieuwe type eiwit en vet. “Een plotselinge introductie van grote hoeveelheden vlees kan je spijsvertering overweldigen,” vertelt voedingsdeskundige Lauren O’Connor aan MindBodyGreen.
2. Zet je spijsvertering ‘aan’ voor het eten
Voor veel mensen werkt het goed om de spijsvertering een kickstart te geven voor een maaltijd met vlees. Hoe je dat doen? Denk aan het drinken van een glas lauw water met een beetje appelciderazijn of het eten van iets bitters, zoals rucola om de galproductie alvast te stimuleren. Gal speelt namelijk een essentiële rol bij het afbreken van vetten in vlees en door je lichaam te helpen met dat proces, voorkom je een opgeblazen gevoel of zelfs misselijkheid.
3. Voeg vezels en enzymen toe aan je maaltijd
Hoewel vlees op zich weinig vezels bevat, is het juist nu belangrijk om ze toe te voegen aan je maaltijd. Hoe? Denk aan groenten, volkoren granen en andere vezelrijke voedingsmiddelen, die ondersteunen namelijk de spijsvertering en helpen je lichaam om het vlees beter te kunnen verwerken.
Daarnaast kan een spijsverteringsenzym supplement, zoals bromelaïne uit ananas of papaïne uit papaja, helpen om de eiwitten in vlees af te breken. Volgens O’Connor zorgt dit er namelijk voor dat je lichaam makkelijker went aan vlees zonder dat het overbelast wordt.
4. Blijf gehydrateerd
Voldoende water drinken is altijd belangrijk, maar zeker wanneer je lichaam een nieuwe voedingsgroep moet verwerken. Hydratatie helpt je nieren bij het verwijderen van de afbraakproducten van eiwitten. Voor de balans kun je tussen maaltijden door ook elektrolytenrijke dranken of kokoswater drinken, dat van nature rijk is aan mineralen.
5. Let op hoe je je voelt en pas je dieet aan
De overgang naar vlees eten verloopt voor iedereen anders, dus luister goed naar je lichaam. Merk je dat je last hebt van een zwaar gevoel, vermoeidheid of een onrustige maag? Neem dan meer tijd tussen vleesmaaltijden door, let op de hoeveelheid vlees die je eet en de soorten vlees die goed voor je werken. “Het proces moet rustig en natuurlijk verlopen,” aldus O’Connor. “Het laatste wat je wilt is dat je lichaam stress ervaart van de verandering.”
Vlees eten met bewustzijn
Of je nu kiest om weer vlees te eten of niet, het is belangrijk dat je lichaam zich er goed bij voelt. Geef jezelf de ruimte om rustig te wennen en blijf met aandacht luisteren naar de signalen die je spijsvertering geeft!
Wil je toch weer minder vlees eten? Deze tips helpen je daarbij. Ken je trouwens de gezondheidsvoordelen van minder vlees eten al?
Dit is wat je wilt weten over voedingsstoffen als je geen vlees meer eet