Alleen in het weekend tijd om te sporten? Dat levert volgens onderzoekers genoeg voordelen op
Met fulltime banen, huishoudens die gerund moeten worden en kinderen waar voor gezorgd moet worden, is het soms lastig om genoeg te bewegen. Lukt het je vaak alleen in het weekend om te sporten? Hoewel dat wellicht als te weinig voelt, bewijst nieuw onderzoek het tegendeel.
Volgens onderzoekers levert ‘enkel’ sporten in het weekend, namelijk voldoende voordelen op. Dít zijn ze.
Alleen in je weekend sporten: is dat voldoende?
Minstens één uur per dag matig intensief bewegen, zo luidt het advies van de Hartstichting. Maar wat als je dit niet tussen je drukke schema gepropt krijgt? Onderzoekers zagen de afgelopen tijd een trend die erop wijst dat dit vaak het geval is: veel mensen besteden in het weekend extra tijd aan beweging, om het doordeweekse gemis in te halen.
Weekend warriors, zo worden zij in het Britse onderzoek genoemd. De resultaten, die in vakblad Circulation werden gepubliceerd, liegen er niet om: als je slechts in het weekend aan sporten doet, kan dat gewoon genoeg gezondheidsvoordelen opleveren.
De Britse wetenschappers onderzochten ruim 80.000 landgenoten. Zij kregen sporthorloges om en werden een week lang gevolgd. Zij die 150 minuten in het weekend bewogen (in het Verenigd Koninkrijk liggen de adviezen lager dan in Nederland, waar 60 minuten per dag gewenst is), werden in de categorie weekend warrior ingedeeld.
In de categorie regular zaten mensen die het geadviseerde aantal minuten haalden, maar dit over de hele week verspreidden. En zij die minder dan 150 minuten bewogen, werden als inactive bestempeld.
Verspreiden of in één weekend: het maakt weinig uit
Het bewegingspatroon van de onderzochte personen werd vergeleken met hun gezondheid (de wetenschappers hielden rekening met ruim 600 ziektes en aandoeningen), en dat leverde interessante resultaten op. Het onderzoek wees namelijk uit dat meer dan 150 minuten bewegen het risico op ruim 200 ziekten verlaagt –of je die tijd aan sporten nou verspreidt over de week of gedurende het weekend ‘inhaalt’.
Bij sporters uit de eerste twee categorieën werden onder andere minder hart- en vaatziekten, chronische leverziektes en mentale problemen gevonden. De onderzoekers durven daarmee voorzichtig de conclusie te trekken dat die 150 minuten per week leidend zijn, niet het moment waarop je ze inplant. Al plaatsen ze ook een kanttekening: de connectie tussen genoeg bewegen, doordeweeks of in het weekend, werd duidelijk gevonden. Maar dat betekent nog niet dat je geen enkel risico op ziektes meer loopt; daarvoor moet er meer gebeuren dan een minuut of 150 sporten.
Zo veel mogelijk uit dat sporten in het weekend halen? Met deze 5 sporten boek je in korte tijd groot resultaat.