Het is de Week tegen Eenzaamheid! Dit kun jíj doen
Laten we eerlijk zijn: het afgelopen jaar waren we allemaal wel een beetje eenzaam. Niet met vrienden afspreken betekende ook: minder diepe gesprekken, minder vaak de slappe lach, minder het gevoel dat je dicht bij de mensen om je heen stond. Maar ook na corona blijft eenzaamheid (helaas) aanwezig. Om daar aandacht voor te vragen, is het van 30 september tot 7 oktober de Week tegen Eenzaamheid.
De cijfers van 2020 zijn best schokkend: in bijna alle leeftijdsgroepen vanaf 18 jaar, voelt rond de 45 procent van de mensen zich eenzaam. Vanaf 75 jaar loopt dat zelfs op; in de categorie 85+ voelt maar liefst twee derde zich eenzaam. De verwachting is bovendien dat deze cijfers de komende 20 jaar flink zullen stijgen.
Deze week is hét moment om je in te zetten voor eenzame ouderen, en misschien zelfs ook jongeren. Maar vergeet ook na deze week niet om om te kijken naar mensen die het moeilijk hebben. <3
Dit kun jij doen in de Week tegen Eenzaamheid
Stuur een kaartje naar je (of een) opa en oma…
Als je je opa of oma nog hebt, herken je vast wel dat het er vaak bij in schiet om langs te gaan. Ze wonen te ver weg, je bent te druk… Maar dat betekent natuurlijk níet dat jullie geen contact kunnen hebben.
Het concept van Omapost.nl is simpel: kies een foto van je telefoon, schrijf er een tekst bij en Omapost maakt er een echt papieren kaartje voor je opa of oma van. Wedden dat je die op de schoorsteenmantel aantreft als je er weer eens op bezoek gaat? Als je geen opa of oma meer hebt, kun je in plaats daarvan ook een eenzame oudere ‘adopteren’.
https://www.bedrock.nl/random-acts-of-kindness-corona/
Maar dat niet alleen: met je kaartje support je ook Stichting Omapost, die ontmoetingen tussen jong en oud stimuleert in de vorm van evenementen en zelfs hele trajecten. Zo voelen generaties zich weer verbonden, in plaats van dat ze uit elkaar groeien.
… of naar een onbekende!
Met Omapost kun je kaartjes naar eenzame ouderen sturen, maar heb je er weleens over nagedacht om een kaartje te sturen naar iemand die je helemaal niet kent? Dat kan met Postcrossing, een wereldwijd netwerk van mensen die elkaar verrassen met papieren post. Ook al weet je niet in welke situatie de ontvanger zit, je weet wél zeker dat hij/zij/hen het zal waarderen.
Pluspunt: je krijgt nog een kaartje terug ook! En niet zomaar één, maar misschien wel een bericht van de andere kant van de wereld.
Minder eenzamere ouderen, one stamppot at a time
Vergelijkbaar met Stichting Omapost is Oma’s Soep, dat jongeren en eenzame ouderen samenbrengt om soep te maken. Naar traditioneel recept van de ouderen, dus lekker dat ze zijn! Naast de kookdagen organiseren ze ook soep-aan-huisdagen.
Wil je daar een steentje aan bijdragen? Dat kan door de producten van Oma’s Soep te komen. Dat zijn – uiteraard – soepen, maar vanaf 1 oktober liggen er ook nieuwe stamp- en stoofpotten in de Albert Heijn. Daarmee bespaar je jezelf een kooksessie waar je geen zin in hebt én steun je de strijd tegen eenzaamheid onder ouderen. En o ja, ze vechten nog tegen voedselverspilling ook.
Word een buddy!
Als je iets op de langere termijn wilt doen, kun je je ook inschrijven als ‘buddy’. Dat kan bijvoorbeeld bij BuddyBold, een organisatie die jongeren koppelt een ouderen die daar behoefte aan hebben. Met hen kun je dan gaan wandelen, eten, een spelletje doen of wat dan ook. Nieuw is ook het project ‘Who is there?‘, dat online en offline verbindt.
Er zijn echter ook buddy-organisaties die niet per se op (eenzame) ouderen zijn gericht, maar bijvoorbeeld op mensen met een ziekte of beperking. Zo is er het Buddy Netwerk of kun je Maatje worden. In alle gevallen draait het om bijzonder, persoonlijk contact waar de ander niet alleen minder eenzaam van wordt, maar waar jij zelf ook heel veel uit kunt halen.
Vraag je vrienden hoe het écht met ze gaat
We kunnen een heleboel zeggen over eenzame ouderen, maar vergeet niet ook je omgeving in de gaten te houden. Ja, ook die vrolijke vriend of vriendin kan zich slecht of zelfs eenzaam voelen!
Oprechte vragen of een (digitale) knuffel kunnen al een heleboel helpen.
Check in met jezelf in de Week tegen Eenzaamheid
En misschien nog wel het allerbelangrijkst: jij! Of je nu een hele groep vrienden om je heen hebt of letterlijk eenzaam in een kamertje zit: eenzaamheid kan iedereen overkomen, en het is belangrijk om aandacht te besteden aan die gevoelens.
Sta deze Week tegen Eenzaamheid eens stil bij je éigen mogelijke gevoelens van eenzaamheid.Voelt het weleens alsof je niemand kunt appen of bellen als je ergens mee zit? Of alsof je omringd wordt door mensen, maar jij de enige bent die er niet bij past?
Wat je volgens een neuropsychiater kunt doen tegen eenzaamheid
Weet alsjeblieft dat het oké is om te praten over eenzaamheid. Dat kan bij de hulpverleners van MIND Korrelatie, maar misschien ook júist in een appgesprek met een vriendin. Dikke kans dat ze je beter begrijpt dan je denkt en je verzekert dat je altijd bij haar terechtkunt – zelfs als het even niet zo voelt.