Deze week is het de Week van de Circulaire Economie. Wat betekent dat?
Recyclebare orchideeën, akoestische wandpanelen van onbruikbaar textiel en verdienmodellen op basis van afvalstromen. De circulaire economie in Nederland groeit als kool. Van 14 tot en met 18 januari is de vierde editie van de Week van de Circulaire Economie in Nederland. De hele week tonen innovatieve ondernemers hun circulaire kunsten tijdens events door heel Nederland. Wat kan je verwachten?
Het circulaire restaurant Circl in Amsterdam vormt deze week hét hoofdkwartier van de Week van de Circulaire Economie met dagelijks een reeks aan evenementen en je kan ze allemaal bezoeken! Het thema dit jaar is ‘onvermijdelijk circulair‘. Met een circulaire economie wordt een kringloopeconomie bedoeld, waarbij het draait om de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen.
De programmamaker van Circulair Nederland, Antoine Heideveld, vertelt dat steeds meer ondernemers zich onderscheiden met circulaire diensten en producten. In 2016 deden er nog 30 circulaire ondernemers mee, dit jaar zijn dat er ruim 100. We zijn goed op weg!
Wat kan je verwachten?
Vandaag vindt het eerste evenement plaats, het gaat over het bannen van wegwerpplastic (over 2 jaar gebeurt dat in Europa) in het restaurant Circl. Er worden dan 6 veelbelovende initiatieven gepresenteerd die bezig zijn met circulair verpakken. Om even met wat cijfers te gooien: wist je trouwens dat 50 procent van het afval in de oceanen wegwerpplastic is?
10 praktische tips voor het bijdragen aan een circulaire economie
Verder zijn er tientallen sessies over dilemma’s waar circulaire ondernemers tegenaan lopen. Ook kun je conferenties bezoeken waar duurzame leiders spreken over hun aanpak of een kijkje nemen bij het eerste Upcyclecentrum van Nederland. Als je liever het gesprek aan gaat, kun je naar interactieve sessies gaan.
Circulaire kennis
Maar niet alleen voor bedrijven valt er veel te leren deze week. Circulair Friesland komt met ‘Tour de Poep’ waarin wordt verteld over het terugwinnen van mineralen uit menselijke afvalstromen (wist je dat DGTL Festival dit ook deed?!) en er wordt gesproken over circulair onderwijs.
Ook bij restaurant Circl in Amsterdam kan je tientallen sessies en workshops volgen. Woensdag bezoek je bijvoorbeeld de slow fashion modeshow, donderdag leer je over de verdienmodellen in de circulaire economie en vrijdag wordt er afgesloten met een heuse heroes borrel.
Het hele programma vind je hier.
Benieuwd naar circulaire ondernemingen?
- Goed initiatief voor een circulaire stad: Stadsgas zet voedselresten om in energie
- Hoe BlueCity Rotterdam tot voorbeeldstad voor de circulaire economie wil maken
- Bij het circulaire restaurant The Green House is álles lokaal (in de buurt van Utrecht)