We zijn allemaal liefdesbang (over verlatings- en bindingsangst)
Heb je alles op orde maar gaat het steeds mis in de liefde? Verlang je naar een partner maar loopt deze steeds weg als jij dichterbij komt? Of verdwijnen al jouw gevoelens als iemand voor jou wil gaan? Misschien heb je een relatie maar mis je de intimiteit. In het boek ‘Liefdesbang’ van Hannah Cuppen wordt uitgelegd dat dit alles met verlatings- en bindingsangst te maken heeft en hoe je hiermee om kunt gaan.
Bedrock las het boek en noteerde 5 belangrijke lessen.
1. Vrijwel iedereen heeft wel een vorm van verlatings- of bindingsangst
‘Liefdesbang’ gebruikt Cuppen als verzamelnaam voor iedereen die worstelt met vrijheid en verbinding. Natuurlijk zijn er wel verschillen in hoe die angst zich uit.
Bij bindingsangst ben je bang om jezelf te binden en zorg je er (onbewust) actief voor dat een relatie zich nooit zover kan ontwikkelen dat er echte intimiteit ontstaat.
Lees ook: Waarom we steeds vaker bindingsangst hebben (en hoe je hiermee omgaat)
Mensen met bindingsangst hebben veel behoefte aan ruimte, vrijheid, willen zo min mogelijk commitment en liever geen keuzes maken. Mensen die verlatingsangst hebben, verminderen hun levensangst door anderen in hun gevoelens te laten delen en nauw emotioneel contact te zoeken.
Zij willen juist heel erg de verbinding met een ander aangaan en denken de ander nodig te hebben. Ze klampen zich aan hun partner vast. Volgens Cuppen herkent vrijwel iedereen zich hier wel in meer of mindere mate in.
2. De oorzaak van ‘liefdesangst’ is vaak een onveilige hechting
In de liefdesbange dans van aantrekken en afstoten zit eigenlijk een soort wond die rond de geboorte is ontstaan. Vaak zijn we ons hier niet direct van bewust.
Had je bijvoorbeeld een emotioneel onbereikbare vader, dan ervaart een kind dat als verlating. Die angst om verlaten te worden kan later weer worden getriggerd in liefdesrelaties.
Ook interessant: Opgevoed door één ouder? Welke invloed dat kan hebben op je hechtingsstijl
En zo zijn er nog meer voorbeelden, bijvoorbeeld als een kind ter adoptie is afgestaan of direct na de geboorte in de couveuse gelegd is en er geen gezond hechtingsproces tot stand kan komen in de cruciale eerste periode.
3. Mensen met verlating- en bindingsangst trekken elkaar aan
Hoe disfunctioneel ook, mensen met verlatings- en bindingsangst voelen zich tot elkaar aangetrokken als een soort magneten. Wat wil iemand met bindingsangst?
Vrijheid, geen commitment, geen keuzes maken en ruimte. Mensen met verlatingsangst willen juist heel erg de verbinding aangaan en denken de ander nodig te hebben, die willen eigenlijk vastklampen.
Het klinkt in eerste instantie onlogisch, maar deze twee trekken elkaar juist aan omdat op die manier nooit een echte verbinding kan ontstaan. En als er geen echte verbinding is, hoeven mensen nooit dichtbij die onderliggende angst te komen.
4. Stop met najagen van de ideale partner (kies liever een echte)
Wie altijd gefixeerd blijft op het ideaalplaatje, miskent eigenlijk dat diegene zelf ook niet echt beschikbaar is voor de liefde. Het nastreven van de perfecte liefde lijkt misschien romantisch, maar in werkelijkheid ontzeg je jezelf juist liefde.
Lees ook: Een soulmate of een levenspartner? (dit zijn de verschillen)
Je blijft zoeken naar iets wat er niet is (of je blijft proberen degene met wie je bent te veranderen in iemand die hij/zij niet is).
Resultaat: je doet de ander tekort en je doet jezelf tekort. Want die ene partner die wél juist voor je is, zie je niet staan doordat je niet écht kwetsbaar durft te zijn.
5. Zorg eerst dat je in verbinding bent met jezelf
Pas als je in verbinding bent met jezelf, zo stelt Cuppen, kun je je verbinden met een ander. Zo ben je in staat je eigen traumagevoelens te dragen, te doorvoelen en te verwerken.
Dit is soms pijnlijk, want het dwingt je in contact te komen met je vroegere wond. Wanneer je je bewust wordt van hoe jij je gedraagt in relaties, kun je aan de slag met het werken hieraan.
Als je een relatie aangaat moet het over die échte verbinding gaan en niet over het bedekken van je angst om je te binden of verlaten te worden.
Dit is een proces, maar kan geleerd worden.
Meer lezen over liefde?
- Dit is de grootste mythe op het gebied van liefde
- Bestaat liefde op het eerste gezicht echt? Dit is het antwoord
- 7 tips om je liefdesrelatie weer een boost te geven (overwin de sleur!)