Tessa Ham
Tessa Ham Maatschappij 12 jan 2020
Leestijd: 5 minuten

We luisteren niet meer naar elkaar – 10 regels om weer goede gesprekken te voeren

Wat is de laatste keer dat jij écht een goed gesprek hebt gehad met iemand? Je weet wel, zo’n gesprek waar je geïnspireerd werd, wat van leerde en waar je met een voldaan gevoel weg liep? Het zou best kunnen dat dit alweer even geleden is, want we zijn de kunst aan het verliezen om goede gesprekken te voeren. Zeker met mensen die misschien een hele andere mening hebben dan ons. In haar TED Talk leert Celeste Headlee ons 10 regels om betere gesprekken te voeren.

Met haar jaren ervaring als radio-host, weet Celeste als geen ander hoe je écht moet luisteren naar de ander en zo goede gesprekken kunt voeren.

We zijn meer verdeeld dan ooit

We leven in een wereld waar elk gesprek in een verhitte ruzie kan eindigen en waar over het meest triviale onderwerp wel een fanatieke voor- en tegenstander van te vinden is.

Volgens Celeste is dit niet normaal. En daar heeft ze gelijk in: Pew Research deed onderzoek onder 10.000 Amerikanen en kwam erachter dat we op dit moment meer gepolariseerd en meer verdeeld zijn, dan we ooit eerder in de geschiedenis zijn geweest.

Ook interessant: Hoe leggen we nog goed contact als we geneigd zijn snel te oordelen?

Dat is overigens niet alleen in de VS. Bekijk de reacties onder een willekeurige Nederlandse Facebook-post maar. En als ik heel eerlijk ben, durf ik op familiegelegenheden niet eens meer bepaalde onderwerpen aan te snijden, omdat ik bang ben dat de mensen van wie ik het meeste houd iets zullen zeggen waar mijn tenen van gaan krommen en mijn haren van overeind gaan staan.

“Om vroeger een beleefd gesprek te voeren, hoefde je alleen maar het advies te volgen van Henry Higgins uit ‘My fair Lady’: praat over het weer en je gezondheid”, zegt Celeste in haar TED Talk. “Maar tegenwoordig, met klimaatverandering en de anti-vaccinatiebeweging, zijn die onderwerpen ook niet veilig meer.”

We luisteren niet meer

Hoe dit kan? We zijn niet meer bereid in te schikken in een gesprek. In andere woorden: we luisteren niet meer naar elkaar. Celeste verdient haar geld door te praten met mensen, of dat nou nobelprijswinnaars, vrachtwagenchauffeurs, miljardairs of kleuterjuffen zijn. Het zijn mensen die ze leuk vindt, maar ook niet. En het meest belangrijk: ze praat ook met mensen met wie ze van mening verschilt.

Ook handig: Tips om een diepere connectie met anderen te creëren

Als iemand ons kan vertellen hoe we betere gesprekken kunnen voeren, dan is het Celeste wel. In haar TED Talk deelt ze haar 10 regels om goede gesprekken te voeren. En nee, dat zijn niet regels als: ‘kijk de ander in de ogen’ of ‘knik en lach om te laten zien dat je luistert’. “Je hoeft helemaal niet te leren hoe je kan laten zien dat je aandachtig luistert, als je daadwerkelijk aandachtig zou luisteren”, grapt ze.

10 regels om betere gesprekken te voeren

Dit zijn de regels die Celeste toepast bij het interviewen. Zelfs als je er maar één uitkiest en deze volledig leert beheersen, zul je al betere gesprekken voeren.

Multitask niet

Hiermee bedoelt ze niet alleen dat je je telefoon moet wegleggen, maar ook dat je in het nu moet zijn. Denk niet ondertussen aan de ruzie die je met je baas hebt gehad of wat je vanavond gaat eten.

Houd geen betoog

“Als je jouw mening wilt verkondigen zonder enige ruimte voor discussie, tegengas of ontwikkeling, ga dan bloggen”, zegt Celeste. “Je moet elk gesprek ingaan met het idee dat je iets kan leren.”

Stel open vragen

Begin je vragen met wie, wat, wanneer, waar, waarom of hoe, net zoals journalisten. Je kunt dan namelijk een veel interessanter antwoord verwachten.

Go with the flow

Ook tijdens een interessant gesprek zullen er gedachten in je opkomen, maar die moet je gewoon laten varen. Vaak voeren we een gesprek met iemand en bedenken we een grappige anekdote of een hele goede vraag, waardoor we stoppen met luisteren en wachten tot we aan de beurt zijn met praten.

Als je het niet weet, zeg dan ook dat je het niet weet

“Talk should not be cheap”, zegt Celeste. Beweer niet iets zeker te weten als het helemaal niet waar is.

Stel jouw ervaring niet gelijk aan die van een ander

“Als zij praten over het verlies van een familielid, begin dan niet over jouw overleden familielid. Praten ze over de problemen die ze hebben op werk? Vertel ze dan niet hoe erg jij je baan haat. Het is niet hetzelfde. Dat is het nooit”, zegt Celeste. “Het gaat niet over jou. Je hoeft dat moment niet aan te grijpen om te bewijzen hoe geweldig je bent of hoe erg je geleden hebt.”

Val niet in herhaling

Volgens Celeste hebben we vooral de neiging om onszelf constant te herhalen in gesprekken op het werk of met onze kinderen. We willen iets duidelijk maken, dus gaan we het eindeloos herhalen. “Saai en denigrerend”, aldus de radio-host.

Deel niet te veel details

Eerlijk? Niemand geeft om de namen, jaartallen en locaties die jij probeert te herinneren, het gaat ze gewoon om het verhaal.

Luister

Dit is niet de laatste regel, maar wel de belangrijkste. Het voelt als een open deur, maar toch is dit iets wat we massaal niet meer doen.

Wees kort

Of zoals de zus van Celeste zo mooi zegt: “A good conversation is like a mini skirt; short enough to retain interest, but long enough to cover the subject.”

Het komt allemaal eigenlijk op hetzelfde basisprincipe neer: wees geïnteresseerd in anderen.

We kijken heel wat TED Talks, maar door de boodschap, de presentatie skills van Celeste Headlee en de humor die ze gebruikt, is dit één van onze favorieten geworden. Kijk ‘m dan ook zeker even helemaal:

Meer interessante TED Talks:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️