We hebben te veel spullen. Handige tips om (je leven) op te ruimen
Ik kijk om me heen en schrik. Mijn huis staat tot de nok toe vol met spullen. Niet alleen (veel te grote) meubels vullen de ruimte, maar fotolijstjes, tijdschriften, kaarsen en boeken staan of liggen verspreid door mijn huis. Als ik de kledingkast open, puilt ‘ie uit met schoenen, jasjes, broeken, shirts en tassen. Een kijkje in mijn keuken bevestigt hetzelfde tafereel. Hoeveel glazen heeft een mens nodig? Het moge duidelijk zijn: I have too much shit. Dit is voor velen een bekend probleem. Je krijgt gedurende je leven veel mooie cadeaus, verwent jezelf eens met wat leuks of erft prularia van familieleden. Die gooi je niet zomaar weg. Tenminste, ik niet. Maar volgens trendvoorspeller en schrijver van Stuffocation, James Wallman, maakt teveel spullen ongelukkig. Want, een vol huis zorgt voor een vol hoofd. “Overconsumptie is een aandoening, net zo ernstig als obesitas. Het maakt ongelukkig, angstig, depressief, kan zelfs dodelijk zijn en is slecht voor het milieu,” aldus Wallman.
Zijn alternatief voor het hoarden van spullen? Het verzamelen van herinneringen. Zo beargumenteert Wallman in zijn boek dat psychologen bevestigen dat “belevenissen eerder leiden tot geluk, dan spullen.” Tijd om op te ruimen dus.
Anderen blij maken met je spullen
De beste opruim methodes
De Japanse Marie Kondo is auteur van het (inmiddels wereldberoemde) boek ‘The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organising.’ In dit boek legt ze stapsgewijs uit hoe je zo efficiënt mogelijk kunt opruimen. Van opvouw tips tot hoe je je papier het beste kunt ordenen. Inmiddels heeft ze een tweede boek, ‘Spark Joy,’ uitgebracht. Ze gelooft dat je je moet focussen op spullen die geluk aanwakkeren (spark joy) in je huis, en dat je alles wat dat niet doet moet weggooien. “Eigenlijk komt deze gedachte erg overeen met Zen philosophy,” vertelt Kondo aan The Telegraph. “Ik geloof dat je materiële dingen moet behandelen alsof ze levende wezens zijn. Waarschijnlijk is dit een aparte gedachte voor mensen van andere culturen.”
Goed, levende wezens dus. Nu vind ik het al helemaal zielig om dat fotolijstje weg te doen…
Marie Kondo’s 5 top tips voor een opgeruimder huis
Doe het allemaal tegelijk.
Kondo adviseert om alles in één keer op te ruimen en het niet uit te stellen. Houd dus een dag (of in mijn geval weekend) op zeer korte termijn vrij om je hele huis onder handen te nemen.
Ruim op per categorie, niet per kamer.
Ruim bijvoorbeeld boeken of kleding allemaal samen op, in plaats van per ruimte. Als je begint met bijvoorbeeld boeken, ruim dan alle boeken in je huis op en niet alleen de boeken die op je slaapkamer staan. Zo heb je een beter overzicht van alle boeken die je bezit en ben je minder geneigd om ze van kamer naar kamer te verplaatsen. Hierbij geldt trouwens dat het slim is om items samen op te slaan. Dus alle boeken in één kast in plaats van meerdere.
Begin simpel.
Het is beter om met de ‘makkelijke’ dingen te beginnen waar je minder aan gehecht bent. Keukengerei is makkelijker op te ruimen dan bijvoorbeeld oude foto’s.
Denk aan de ‘spark of joy.’
Gooi geen dingen weg om het weggooien. Kondo adviseert je om goed na te denken over elk item. Houd het vast en als je er een gelukkig gevoel door krijgt, moet je het bewaren. Als het niets voor je doet, gooi het dan weg. En maak nooit een ‘misschien’ stapel.
Opvouwen.
Kondo is een grote voorstander van kleding opvouwen en vindt het beter dan ophangen. Als je kleding opvouwt creëer je meer ruimte en kun je twee keer zoveel opbergen in dezelfde ruimte. In haar laatste boek gaat ze gedetailleerd in op de kunst van het opvouwen.
Bedrock-tip
Wanneer je een stapel met spullen hebt die je niet meer hoeft, bedenk dan eerst goed of je een deel kunt geven aan vrienden en familie of kunt doneren aan een goed doel. Want goede spullen weggooien is natuurlijk zonde.