Leonie Collombon
Leonie Collombon Duurzaamheid 25 sep 2024
Leestijd: 2 minuten

We eten volgens onderzoek steeds meer plastic. Hoe voorkom je dat?

In 1907, toen de Belgen het materiaal uitvonden, was plastic een fantastische ontwikkeling. Meer dan honderd jaar later is er echter een overschot en blijkt het niet bepaald een milieuvriendelijke vondst. Volgens verschillende onderzoeken eten we zelfs plastic zonder dat we het doorhebben.

Het eten van plastic gebeurt vaak onbewust

Een broodje plastic of een salade met plastic on the side bestel je niet zo snel; toch eet je het waarschijnlijk regelmatig. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Salerno belanden er steeds meer microplastics in ons eten. Hoe dat kan? Bijvoorbeeld door al het plastic dat in de oceanen zwerft. Dit kan niet worden afgebroken en belandt vervolgens via visvangerij of drinkwater in ons eten. Maar ook plastic producten zoals waterflesjes en snijplanken zijn boosdoeners waardoor de mens dagelijks plastic binnenkrijgt.

Niet bepaald goed voor je, want volgens Erica Cirino van de Plastic Pollution Coalition bevat elk minuscuul stukje plastic meer dan zestienduizend chemicaliën, zo vertelt ze tegen Well + Good. Van die zestienduizend chemicaliën kan maar liefst een vierde ons ziek maken; volgens onderzoek dat Cirino en haar team uitvoerden zijn onder andere virussen en hartproblemen het gevolg, maar een overschot aan plastic in het lichaam kan ook tot bijvoorbeeld kanker leiden. Een enge gedachte, vooral omdat die stukjes microplastic onzichtbaar zijn. Hoewel je ze met het blote oog niet ziet, kunnen ze erg schadelijk zijn voor de gezondheid.

Minder plastic binnen krijgen? Dat doe je zo

Het slechte nieuws: hoe goed je ook je best doet, microplastics kun je anno 2024 nooit helemaal vermijden volgens experts. Zoals de New York Times weinig opbeurend kopte: de schadelijke stofjes zijn overal. Maar er zijn manieren waarop je de inname van plastic drastisch kunt verminderen. Katie Okamoto, de journalist van bovenstaande artikel, verzamelde een lijst met tips die ze ontving van artsen en researchers. De belangrijkste boodschap die zij meegaven? Gebruik minder plastic producten.

Volgens hen zorgen keukenitems zoals snijplanken, bewaarbakjes en plastic flessen voor een groot deel van de dagelijkse plastic-inname. Eén van die producten is niet het probleem, maar allemaal samen hebben ze een grote impact. Elke keer dat je op een plank van het kunststof materiaal snijdt, belanden er microstukjes in je eten –en dat geldt ook voor het drinken uit flesjes.

Alternatieven? Dat zijn volgens de experts metalen flessen, houten planken en glazen bakjes. Stuk voor stuk items die ook nog eens langer meegaan, waardoor ze zowel voor milieu als je gezondheid voordelen bieden. Monteer je dan ook nog eens een waterfilter aan je keukenkraan, een speciaal filter dat microplastics en andere schadelijke stoffen tegenhoudt, dan beperk je het eten van plastic volgens de gesproken dokters al gigantisch.

Eva (29): ‘In mijn huis komt absoluut géén plastic’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️