Marloes Graat
Marloes Graat Seks 4 aug 2022
Leestijd: 4 minuten

Wat is tantra nou eigenlijk echt (en nee het draait niet alleen om seks)?

Tantra: wat is dat nou eigenlijk? En waarom denkt iedereen altijd meteen aan seks of seks zonder klaar te komen? Spoiler alert: tantra is veel meer dan dat; het bestaat uit meerdere stromingen en er zijn verschillende manieren om er mee bezig te zijn. Wij gingen in gesprek met expert Sjors Boelaars. Hij geeft tantra weekenden en workshops en is eigenaar van Tara Academy. 
We hebben allemaal weleens van tantra gehoord, maar weet jij ook wat het echt inhoudt?

Wat is Tantra?

Tantra is geen self-help hype, maar stamt ver uit onze geschiedenis. Tantra is een levensfilosofie die is ontstaan in de Kashmir Vallei in Noord India. De stroming kende haar bloei zo’n 1000 jaar geleden en heeft zich vanuit daar uitgebreid naar onder andere Tibet, Bali, Thailand, China, Japan en later ook het westen.

Wij gingen in gesprek met Boelaars, die sinds 3,5 jaar les geeft in tantra: “Tantra gaat over kunnen de waarheid zo naakt mogelijk waarnemen. Het leven, het universum zo waar mogelijk tot ons te laten komen. Zonder sociale filters, zonder vooroordelen, zonder angst.”

Verschillende stromingen van tantra

Er zijn heel veel verschillende soorten en stromingen van tantra. Boelaars: “Als iemand zegt ik ben op een tantra retraite geweest dan heb ik ook geen idee, wat die persoon daar gedaan heeft. Dit kan van een heftige LSD-trip zijn tot aan diepgaand schaduwwerk. Tegenwoordig wordt veel aangeboden onder de naam tantra.”

https://www.bedrock.nl/the-sex-issue-tantra-basics-bewustere-seks/

Zo richt de ene tantra-stroming zich meer op het energielichaam door chakra’s te openen met bijvoorbeeld kundalini yoga-houdingen, de andere richt zich meer op seksuele energie en weer een andere wordt er vooral gewerkt met klanken en het zingen van mantra’s.

Wat heeft tantra met seks te maken?

Maar als tantra zo divers is, hoe kan het dan dat wij in het westen voornamelijk aan seks denken bij tantra? “Tantra werd ontdekt door ontdekkingsreizigers in onder andere het Himalaya-gebergte. Daar vonden ze tempels met muurschilderingen met naakte mensen die seksuele handelingen uitvoerden.”

De traditionele versie

Echter in de traditionele versie van tantra zijn de seksuele oefeningen maar een heel klein gedeelte. Die alleen door de gevorderden worden uitgeoefend, legt Boelaars uit.

5 fijne rituelen om je vrouwelijke energie een boost te geven

“Als Christenen vonden de ontdekkingsreizigers dit maar barbaars en een hedonistisch manier van leven. Via hen kwamen deze piratenverhalen in het westen terecht. Hier vonden de hippies in de jaren ’60, tijdens de seksuele revolutie het pas weer interessant om zich in te verdiepen. In die tijd ontdekten mensen hé er is een spirituele traditie waar seks geen zonde is, maar waar het gevierd wordt,” vertelt Boelaars.

Hippies

De hippies zijn er zo mee aan de haal gegaan, dat het seksuele beeld wat we tegenwoordig van tantra hebben gedeeltelijk van hen afkomstig is. De hippies kwamen uit de strenge jaren 50, hadden een strikte opvoeding gehad waar niet over seks werd gepraat. Zij waren op zoek naar verdieping in seksualiteit.

Daarvoor hebben ze tantra aangegrepen. Met als gevolg dat het in het westen dus vooral bekend is geworden voor de seksuele oefeningen.

“Zelf ben ik ook in aanraking gekomen met tantra, omdat ik geïnteresseerd was in het seksuele. Het heeft mij in het begin geholpen om mijn seksualiteit helemaal te openen en allerlei nieuwe ervaringen op te doen.

Maar ik besefte me ook: dit heeft niks te maken met wat er 1000 jaar geleden in India gebeurde,” vertelt Boelaars. En dus verdiepte hij na zijn opleiding bij het centrum voor tantra in Amsterdam, zijn studie in de richting van klassieke tantra bij Christopher Hareesh Wallis.

“Ik ben mij gaan verdiepen in de oorspronkelijke vorm van tantra en daarna heb ik de Tara Academy opgezet. Ik geef nu tantra weekenden en workshops. Met als doel om beide stromingen dus ook de moderne, seksuele stroming te combineren met de basis uit het klassieke tantra.”

Hoe te beginnen

Als je wilt beginnen met een tantra kun je eerst een boek erover te lezen of een online cursus te doen, maar het beste is om het te ervaren tijdens een beginnerscursus meent Boelaars. “Zo kun je in een veilige omgeving leren of het wat voor je is, door het te ervaren, dat is immers waar tantra over gaat. Het ervaren van de waarheid. ”

Het bewijs dat mindfulness je seksleven écht kan verbeteren

Boelaars tipt: let hierbij wel op dat je naar een workshop of tantra weekend gaat waar je de mensen vertrouwt. Om er achter te komen welke stroming wordt uitgeoefend kun je vooraf vragen aan de organisatie: hoe seksueel gaat deze workshop zijn? En hoeveel naakt gaat er in voorkomen? Zo kun je aftasten of het meer klassiek, traditionele workshop is of meer seksueel gericht.

Tantra weekend

En als je dan voor de eerste keer naar een tantra workshop gaat, wat kun je dan verwachten? In de workshops en cursussen op de Tara Academy behandelt hij meestal 3 onderdelen: schaduwwerk, awareness cultivation (het ontwikkelen van jouw ware zijn door meditaties) en blokkades in het lichaam openen.

De vraag die vooral centraal staat tijdens een workshop is: wat ervaar je in je lichaam als je heel eerlijk bent? En de ontdekkingstocht daar naartoe.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️