Wat is stealthing? (en waarom het nu illegaal is in Californië)
Stel, je bent aan het zoenen met een man. Hij vraagt of je met hem naar bed wilt, jij zegt ja. Je bent niet aan de pil en hebt geen spiraaltje. Hij doet een condoom om, jullie hebben seks en even later komt ‘ie op je buik klaar. Condoom: nergens te bekennen. Misschien heeft ‘ie het überhaupt niet eens gebruikt. Dat is stealthing – en daar moeten we het over hebben.
Stealthing houdt dus in dat je partner tijdens de tijd het condoom verwijdert, zonder toestemming van jou. Dit is voor een deel gerelateerd aan de irritant aversie tegen condooms die veel mensen met penissen lijken te hebben (‘maar het voelt gewoon beter zonder!!1!’). Uit onderzoek blijkt zelfs dat 87% van de hetero- of biseksuele vrouwen ooit door een man is overgehaald om seks te hebben zonder condoom.
Stealthing is een relatief onbekende term in Nederland, en dat terwijl er in andere landen juist eindelijk aandacht voor komt. Californië het als eerste Amerikaanse staat officieel illegaal verklaard, waardoor slachtoffers (makkelijker) aangifte kunnen doen van hun verkrachters. Eerder veroordeelde een Zwitserse rechter een man ook al voor verkrachting na het plegen van stealthing.
Seksuele nostalgie: waarom we allemaal weleens over ex-lovers fantaseren
Stealthing is verkrachting
Eh, verkrachting? Maar je hebt toch zelf ingestemd met de seks? Klopt, maar er is een verschil: je hebt ingestemd met véilige seks. De onveilige seks is dan ook tegen je wil in, wat het verkrachtig maakt. De seks was misschien vrijwillig, maar niet meer nu het condoom out of the picture is. Officieel noemen we dit ‘gedwongen onveilige seks’.
Net als bij andere vormen van verkrachting, gebruiken daders van stealthing vaak het excuus ‘maar ik dacht dat jij het ook wilde’. Dat menen ze dan te kunnen zien aan je lichaamstaal, de blik in je ogen of iets anders vaags. Toch geldt alleen verbale toestemming als échte toestemming – dat is (in ieder geval tijdens de seks) zelden op misverstanden berust.
Dit is hoeveel voorspel je nodig hebt voor écht goede seks (en al het andere dat je moet weten)
De effecten van stealthing
Met seks zonder condoom loop je natuurlijk risico op soa’s, of, als je ook geen andere anticonceptie gebruikt, zwangerschap. Toch zijn dat niet de enige mogelijke effecten van stealthing – de gevolgen zijn voor een heel groot deel ook mentaal.
Veel slachtoffers van stealthing gaan bijvoorbeeld aan zichzelf twijfelen. Deed hij het wel echt stiekem, of beeld ik het me in? Stel ik me aan of niet? Waarschijnlijk zit je hoofd vol ‘wat als’-vragen. Soms voel je je schuldig omdat je niks hebt gemerkt of er niks van hebt gezegd, vooral als je sekspartner als excuus gebruikt dat hij ‘dacht dat je er wel iets van zou zeggen als je het niet wilde’ (rode vlaggen all over the place).
Wat in ieder geval belangrijk is om je te realiseren, is dat stealthing niet jouw schuld is. We herhalen: het is nóóit jouw schuld als iemand stiekem een condoom afdoet of niet gebruikt. Als het voelt alsof je verkracht bent, zorg dan ook dat je daar hulp voor zoekt.
Is het ook strafbaar in Nederland?
Omdat er in Nederland nog weinig gevallen van stealthing bekend zijn (ondanks dat het wel vaak gebeurt!), is stealthing officieel nog niet strafbaar. Toch kun je er wel aangifte van doen bij de politie. Omdat je geen toestemming voor de onveilige seks hebt gegeven, valt het in principe onder seksueel geweld, en dat is wél strafbaar. En: hoe meer mensen aangifte doen, hoe groter de kans dat ook in Nederland de wet wordt aangepast.
Daarnaast is het belangrijk om te weten dat je mannen die aan stealthing doet, niet kunt vertrouwen. Zeker als je aan jezelf twijfelt, is het verleidelijk om te denken dat ‘het vast per ongeluk zal zijn gegaan’ en dat het ‘niet nog een keer zal gebeuren’. Maar …