Een boeddhistische monnik geeft antwoord op de vraag: wat is geluk?
We zoeken constant naar dingen buiten onszelf om gelukkig te worden. Maar in dit moderne tijdperk vol met iPhones, apps en social media, maakt dat ons vooral druk en ongelukkig. Wat is dan het geheim van geluk? De Engelse boeddhistische monnik Gelong Thubten lijkt het antwoord op deze vraag te hebben gevonden.
Geluk is volgens Gelong een keuze, een knop die je in je geest omdraait. Hij schreef een boek over hoe meditatie en mindfulness je daarbij kunnen helpen. Aan de hand van zijn eigen ervaringen en meditatieoefeningen neemt hij je mee in zijn wereld.
25 jaar studeren
Gelong is altijd gefascineerd geweest door geluk. Op zijn 21e kreeg hij een ernstige burn-out en levensbedreigende hartproblemen, waardoor hij besloot om monnik te worden. Tijdens zijn 25-jarige (!) opleiding heeft hij onder andere meer dan 6 jaar in intensieve meditatieretraites gezeten, waarvan de langste 4 jaar duurde.
Inmiddels werkt hij al meer dan 20 jaar als meditatieleraar op scholen, universiteiten, maar geeft hij ook les aan grote bedrijven als Google.
Naarmate hij weer meer onderdeel werd van het ‘gewone leven’ was hij verbijsterd over de toename van het aantal mensen dat via instant bevrediging op zoek ging naar geluk en hoe ontevreden ze er toch nog uitzagen. Hij raakte er steeds meer van overtuigd dat de wereld nu meer dan ooit behoefte heeft aan meditatie en de vraag ‘Wat is blijvend geluk?’ liet hem niet meer los.
Een shotje geluk
Veel mensen gaan op zoek naar een kortdurende sensatie van geluk, een soort adrenalinestoot recht in het hart. Maar die duurt maar heel even en als de high is afgezwakt, smachten ze naar meer.
We leven in een tijd waarin een grote nadruk ligt op ‘je goed voelen’. We zijn op zoek naar een ‘shot’, zoals een suikerhigh, en daarom rennen we van de ene buzz naar de andere, om onze zintuigen te bevredigen.
Luister ook: Luister nú naar de podcastserie over een bewust leven: Bedrock Talks
Veel van ons eten en drinken geeft ons zo’n geforceerde oppepper: suiker, koffie, snacks. Halverwege de middag worden we moe en pakken we een stuk chocola of een kop koffie om onszelf weer wat op te peppen. Maar zullen we ooit een blijvende vervulling ervaren?
Begeerte voedt begeerte
Ook op beeldschermen zien we dit terug. Films, reclame en tv-programma’s bevatten veel opwindende, snel bewegende beelden, omdat we heel snel zijn afgeleid en verslaafd zijn aan zintuigelijke indrukken. Volgens Gelong zijn we op zoek naar heftige ervaringen en dat zegt iets over onze manier van leven. Gewone alledaagse ervaringen volstaan vaak niet meer.
We willen meer prikkels tegelijk en eten terwijl we tv-kijken of scrollen door onze social media terwijl we muziek luisteren. We zijn verslaafd aan likes of aan datgene waarvan we denken dat het ons een prettig gevoel zal geven – wat dat ook mag zijn.
Maar begeerte voedt begeerte en zo onderhouden we een eindeloze gewoonte, die ons niet echt bevredigt.
Als… dan…
Het is eigenlijk alsof je altijd honger hebt en je je constant afvraagt wanneer het nu eindelijk eens gaat gebeuren. Wanneer zal ik me vervuld voelen? Wat moet ik er nog voor doen om gelukkig te worden? Is dit wat geluk is? Nee, pas als ik rijk ben, dan… Of als ik de juiste partner tegenkom, dan… Als ik eenmaal dat mooie lichaam heb, dan…
Ook interessant: Zo kom je in een opwaartse spiraal van geluk (volgens de neurowetenschap)
Maar die puntjes worden nooit ingevuld, omdat onze hoopvolle verwachting ons uit gewoonte alweer achter iets anders laat aanjagen. Met als gevolg dat we nooit het gevoel hebben dat we ergens echt aankomen en landen.
Dat komt door de mythe waarin we al ons hele leven geloven: dat we geluk moeten zien te ‘verwerven’ en dat we gelukkig zullen zijn als we ons leven helemaal ‘op orde’ hebben.
Kiezen voor de vaardigheid
We lijken ervan overtuigd dat geluk – en lijden trouwens ook – van buitenaf op ons afkomt. Maar juist onze gedachten en reacties hier zijn de bepalende factoren. Bovendien weten we dat mensen niet allemaal van dezelfde dingen gelukkig worden, wat wel aangeeft dat geluk te maken heeft met een innerlijke ervaring en niet met de dingen om ons heen.
Door naar binnen te keren kun je de bron van geluk vinden, die in jezelf ligt. Geluk is niet een gevoel dat we, als het meezit, op een willekeurig moment kunnen ervaren, maar veel eerder een vaardigheid die we kunnen aanleren. Als we leren mediteren en mindfulness leren beoefenen, kunnen we ervoor kiezen om gelukkig te zijn, wat er ook gebeurt.
Geluk zit in jezelf
Volgens Gelong heeft geluk te maken met het beheersen van je gedachten en emoties en het accepteren van de dingen zoals ze zijn. Dit betekent dat je ontspant en stopt met het proberen om de omstandigheden te veranderen.
Als je leert hoe je volledig kunt rusten in het huidige moment, ook onder moeilijke situaties of periodes, en je je geest leert om niet te oordelen, dan zul je een enorme bron van geluk en vervulling in jezelf vinden.
Het heeft dus niets met magie of geheimzinnig processen te maken, maar is te vinden in die kleine momenten van aandacht. Geluk zit in jezelf en ligt op je te wachten.
Meer happy vibes?
- Dit is de (mathematische) formule voor geluk volgens Mo Gawdat
- Vrede ervaren is volgens spiritual teacher Katiza Satya dé manier om gelukkig te zijn
- Ga je voor geluk of voldoening? Dit is het belangrijke verschil