Wat is een persoonlijk ontwikkelingsplan?
Jezelf blijven ontwikkelen is goed voor je carrière, maar is ook gewoon heel erg leuk. Maar hoe kom je er nou precies achter waar je je het best in kunt ontwikkelen? En hoe zorg je ervoor dat je zo’n ambitie of doel ook echt daadwerkelijk bereikt? Dat is waar een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) goed van pas kan komen.
Wat is een persoonlijk ontwikkelingsplan, voor wie is zo’n POP handig en wat komt er precies in? We zochten het uit.
Wat is een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)?
Kort gezegd is dit een plan voor je persoonlijke ontwikkeling. Het schrijven van zo’n plan dwingt je om na te denken over je ambities en leerdoelen. Waar zou je je nog meer in willen ontwikkelen? Vervolgens maak je een gestructureerd plan om deze ambities en doelen ook daadwerkelijk te bereiken.
In het plan zet je onder andere waar je goed in bent, op welk gebied je jezelf nog wil en kan ontwikkelen, hoe je eventueel jouw functie nog beter kunt uitvoeren en wat je ambities voor de toekomst zijn. Als je dit op een rijtje hebt, kun je concrete SMART-doelen gaan bedenken om jezelf ook echt te gaan ontwikkelen.
Vaak is het een werkgever die je vraagt een persoonlijk ontwikkelingsplan te maken. Dan is je POP een schriftelijke afspraak tussen jou en je werkgever. Maar het is ook geen gek idee om hier zelf mee aan de slag te gaan.
Wanneer is een POP nodig?
- Als je werkgever natuurlijk vraagt om een POP. Hierin leg je samen met je leidinggevende vast hoe jullie elkaar kunnen helpen om de doelen te bereiken.
- Als je op zoek bent naar een baan en vast wil stellen naar wat voor functie je het best op zoek kan. Of om jezelf nog aantrekkelijker te maken voor toekomstige werkgevers.
- Als je je graag wil ontwikkelen, maar je nog niet goed weet op welk gebied.
- Als je een concreet carrièredoel hebt en hiervoor een plan van aanpak wil schrijven, zodat je dit ook daadwerkelijk bereikt.
Wat schrijf je op in een persoonlijk ontwikkelingsplan?
Hoe een POP er precies uitziet, verschilt nogal per persoon, per branche en per organisatie. Vraag dus zeker om vereisten als je jouw POP in opdracht van je werkgever maakt. In het algemeen evalueer je jouw huidige situatie als eerste in het plan. Vraag jezelf af wat je wil bereiken en welke vaardigheden je nog wil leren.
Als je dat hebt vastgesteld kun je ontwikkeldoelen opstellen. Als je voor een werkgever werkt, is het handig deze ontwikkeldoelen te bespreken. Zo weet je zeker dat jouw persoonlijke doelen overeenkomen met de doelen van het bedrijf waar je voor werkt. Vergeet er niet SMART doelen van te maken. Zorg dat je doelen specifiek, meetbaar, activerend, realistisch en tijdsgebonden zijn. Zo weet je precies wat je wil bereiken, dat het haalbaar is en welke deadline je voor jezelf opstelt.
Ten slotte maak je een plan van aanpak in je persoonlijk ontwikkelingsplan. Hoe ga je je doelen bereiken? Is dit bijvoorbeeld door een cursus of opleiding? Door een project op te pakken die buiten je comfort zone ligt? Maak zo concreet mogelijk voor jezelf wat je nodig hebt om je doelen te bereiken en maak vervolgens een planning. Zo weet je zeker dat je je aan je eigen deadline houdt.