Een latrelatie: wat is het en hoe zorg je dat het werkt?
Na daten komt verkering, tenminste als jullie bij elkaar willen blijven. Als de verkering een aantal jaar standhoudt, gaan de meeste koppels samenwonen. Maar je kan ook een vaste relatie hebben zonder samen te wonen: een latrelatie.
Misschien vinden jullie het wel fijn om je eigen plekje te behouden. Of is het gewoonweg niet praktisch om samen te wonen in verband met werk of andere redenen. Je zit dan wél in een relatie, maar je woont niet samen. In zo’n geval spreken we van een latrelatie.
Wat is een latrelatie?
Een latrelatie is eigenlijk een relatie zoals elke andere relatie. Je houdt van elkaar en deelt belangrijke momenten samen. Alleen woon je niet samen, net zoals aan het begin van de meeste relaties. De lat in latrelatie staat voor living apart together. Jullie hebben beiden je eigen huis, maar slapen soms wel bij elkaar (dat verschilt natuurlijk per relatie). Sommige stellen slapen bijvoorbeeld elk weekend samen, omdat ze doordeweeks allebei in een ander stad werken.
Uit recent onderzoek van het CBS blijkt dat een vijfde van de 3,5 miljoen alleenstaanden (het aantal mensen dat alleen woont) in Nederland in een latrelatie zit. Meer dan 90 procent van de latters tot 30 jaar wil op de lange termijn wel samenwonen. Terwijl latters van 30 jaar en ouder de voorkeur geven aan alleen blijven wonen. Van de oudere latters (50+) zijn het vooral de vrouwen die de voorkeur geven aan alleen blijven wonen.
https://www.bedrock.nl/vijftien-geboden-voor-een-moderne-liefdesrelatie/
Duidelijk afspraken maken
Over het algemeen houd in een relatie je rekening met je partner, weet je wat je van de ander kan verwachten en er worden onderling afspraken gemaakt. Bijvoorbeeld over geld, wie de boodschappen doet en wie kookt. Duidelijke afspraken zijn dan ook erg belangrijk in een latrelatie. Op die manier weet je wat je kan verwachten en ontstaan er geen frustraties en teleurstellingen. Bijvoorbeeld over het aantal keren per week dat je elkaar wilt zien, maar ook over de toekomst.
Als je 3 keer per week bij elkaar slaapt, is het handig om een paar spullen bij de ander te leggen. Dan hoef je niet naar huis te haasten of naar de winkel als je bijvoorbeeld je tandenborstel bent vergeten. Juist omdat je elkaar niet elke dag ziet, zijn duidelijke afspraken erg belangrijk.
Respecteer elkaars keuzes
In een latrelatie behoud je veel vrijheid. Je hoeft geen rekening te houden met je partner bij de inrichting van je huis of bij het indelen van je vrije tijd. Althans, op de momenten dat jullie elkaar niet zien. Je hoeft ook minder verantwoording af te leggen, omdat je niet elke dag samen bent. Bijvoorbeeld als je onverwachts besluit om spontaan af te spreken met vrienden. Het zijn meestal die kleine dingen die stellen in een latrelatie erg fijn vinden. Jij hebt thuis je eigen regels en je eigen manier van dingen doen en datzelfde geldt voor je partner. Het is daarom belangrijk elkaars keuzes te respecteren.
Een latrelatie is niet hetzelfde als een open relatie. Stellen die kiezen voor een latrelatie zijn over het algemeen wel monogaam. Natuurlijk kan je in een latrelatie ook kiezen voor een open relatie. Het belangrijkste is dat jullie beiden achter de keuze staan om een latrelatie aan te gaan en weten wat jullie van elkaar kunnen verwachten.
Meer lezen over relaties?
- Het geheim van een goede relatie
- Waarom hebben we zoveel moeite met leeftijdsverschil in een relatie?
- The Sex Issue: hoe meditatie je seksleven kan veranderen