Wat is ‘clean sleeping’ en waarom willen we dit in 2025 omarmen?
Waar we in ‘clean eating’ massaal belangrijk vonden, wordt in 2025 ‘clean sleeping’ steeds belangrijker. ‘Clean eating’ betekende dat we pure en onbewerkte ingrediënten consumeren en vooral veel groente en fruit. ‘Clean sleeping’ speelt in op onze vermoeidheid en het betekent dat we minimaal acht uur aan een stuk moeten slapen.
Om ons heen horen we toch regelmatig geluiden van mensen die áltijd moe zijn. En daarnaast horen we steeds vaker over slaap tracken. Met tools kun je namelijk precies bijhouden hoe lang en hoe diep je slaapt. .
Alles over ‘clean sleeping’
De enige remedie om je fit en energiek te voelen, is natuurlijk: slaap. Natuurlijk helpen rust, regelmatig en reinheid je ook om jezelf fitter te voelen, maar als je niet voldoende slaapt, heb je daar helemaal niks aan.
Om onze nachtrust te bevorderen, is het belangrijk om te weten hoe het eigenlijk gesteld is met jouw slaap. Tegenwoordig heb je daar allemaal tools voor. Denk aan de Oura ring of een iets goedkopere Whoop.
Oura ring, €462,65 via Amazon
Beide gadgets tracken niet alleen jouw slaap, maar ook je stresslevels, de bloeddruk en je algehele gezondheid. Voor mijn man is het echt een stok achter de deur om gezonder te leven én op tijd naar bed te gaan.
Deze handige – en ook best wel verslavende – accessoire houden namelijk precies in de gaten hoeveel uur je slaapt en nog belangrijker: hoe diep je slaapt.
Het belang van een goede nachtrust
Een goede nachtrust is overigens altijd al belangrijk geweest, maar toch zijn er veel mensen die flink wat uurtjes tekort komen. Stress. Onrust. Drukte. Allemaal oorzaken die ervoor zorgen dat jij niet aan jouw nachtrust toekomt. Dus laten we slaap voorop stellen, want het is zo belangrijk voor je gezondheid!
Bovendien zorgt een ‘schoonheidsslaapje’ er ook nog eens voor dat je mooi ouder wordt, beter op gewicht blijft en je je energieker voelt. Ook voor je mentale gezondheid is slaap hard nodig. Het zorgt ervoor dat je overdag geconcentreerder en scherper bent, minder stress hebt en informatie beter in je kunt opnemen.
Slaaptips
Probeer 8 tot 9 uur te slapen
Er wordt gezegd dat volwassenen gemiddeld 7 à 8 uur slaap per etmaal nodig. De meeste vrouwen gaan nóg beter op 8 tot 9 uur per nacht. Dit is niet altijd haalbaar, maar ga in ieder geval op tijd naar bed!
Ga iedere dag rond dezelfde tijd naar bed.
En niet alleen op tijd, maar ook rond dezelfde tijd. Ik ga iedere avond om tien uur ‘s avond naar bed. Dit zou ervoor moeten zorgen dat het lichaam de stresshormonen filtert en het is goed voor de biologische klok.
Geen apparaten in de slaapkamer
I know. Dit is een lastige tip, maar wél belangrijk. Laat telefoons en andere beeldschermen liever beneden of leg ze in ieder geval niet binnen handbereik! Vraag je bedpartner om hetzelfde te doen, anders heb je daar weer last van.
Drink ‘s middags geen koffie
Toch een koffieafspraak in de middag? Cafeïnevrije opties zijn er genoeg!
Mediteer
Een Volle Maan Meditatie of Yoga Nidra Meditatie zijn zéér geschikt voor het slapengaan. Het maakt jouw hoofd leeg.
Ben jij vaak moe in de avond, maar lukt het toch niet om de slaap te vatten? Dat kan hierdoor komen!
Flora (31) slaapt iedere nacht 12 uur: ‘Genoeg slapen is goed voor je lichaam’