Body neutrality kan je gelukkiger maken – maar wat is het precies?
Body positivity, of beter gezegd #bodypositivity, kennen we allemaal. Instagram staat vol met mensen die hun striae laten zien omdat tiger stripes vet mooi zijn, en mensen die poseren in bikini omdat hun lichaam er mag zijn. Allemaal leuk en aardig, maar in deze trend zijn we alsnog bezig met hoe ons lichaam eruit ziet – terwijl dat eigenlijk helemaal niet belangrijk is.
Wat belangrijk is, is dat je een hart hebt dat klopt, een brein waarmee je kunt denken en een mond waarmee je kunt proeven en kusjes kunt geven. Wat belangrijk is, is dat jij als persoon mensen lief kunt hebben, dat je de slappe lach kunt krijgen en dat je goede gesprekken kunt voeren. En je lichaam heeft daar helemaal niks mee te maken. *bliep*: Body neutrality has entered the chat.
Wat is body neutrality?
Body neutrality betekent letterlijk: neutraal zijn ten opzichte van je lichaam. Waar body positivity heel erg draait om het houden van je lichaam, heeft lichaamsneutraliteit een ander uitgangspunt: je hoeft je lichaam niet mooi of lelijk te vinden, je moet er gewoon niet te veel aan denken. Natuurlijk wel aan of het gezond is en of alles nog werkt, maar niet aan hoe het eruit ziet.
Lichaamsneutraliteit gaat in tegen iedereen die ooit gedacht heeft dat ‘ie pas kon gaan daten als ‘ie 10 kilo was afgevallen, of alleen naar buiten mocht zodra alle puistjes bedekt waren. Het stelt dat je uiterlijk slechts één van de vele aspecten van het leven is, waar we nu buitenproportioneel veel aandacht aan besteden.
Megan Jayne Crabbe over body positivity: “Jij hebt de wereld meer te bieden dan een platte buik”
Die aandacht kunnen we beter besteden aan onze relaties, de balans in ons leven en alle andere dingen die belangrijk zijn. Immers: ons lichaam bepaalt niet wie we zijn, dat doen onze acties. Zodra we ons focussen op die andere aspecten in ons leven, gaat ons zelfbeeld over het algemeen omhoog.
Body neutrality is daarmee ook een stuk toegankelijker dan body positivity. Je lichaam oprecht mooi vinden voelt voor velen als een brug te ver, terwijl we eigenlijk allemaal wel weten dat het helemaal niet zoveel uit zou hoeven maken hoe ons lichaam eruit ziet – als we als persoon maar goed zijn.
3 manieren om body neutrality te beoefenen
We kunnen nu wel heel leuk zeggen dat lichaamsneutraliteit je zelfbeeld kan verhogen, maar minder om je looks geven gebeurt natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Dit zijn kleine dingen die je wel op weg kunnen helpen:
Focus op wat je lichaam kan
Een fijne tip voor meer body neutrality is om regelmatig bewust stil te staan bij wat je lichaam kán, in plaats van hoe het eruit ziet. Misschien kun je kilometers (hard)lopen op je benen of heb je armen die je kunnen laten knuffelen met je partner en vrienden. En in principe heeft iedereen een neus die je in staat stelt om appeltaart te ruiken (<3) en longen die ervoor zorgen dat je überhaupt kunt ademhalen. Dat nemen we vaak voor lief, maar hallo, hoe bijzonder is dat?!
Als je weer eens negatief over je lichaam denkt, stel er dan ook zo’n gedachte tegenover. O, mijn hoofd denkt dat ik minder waard ben omdat ik geen thigh gap heb? Well f*ck you, hoofd, want met die benen kan ik wel dansen op festivals en genieten van mijn favo sport. Zoals verywellmind schrijft: je mag je lichaam dan niet altijd mooi vinden, maar dan kun je nog steeds een gelukkig leven leiden en waarderen wat je lichaam allemaal kan.
En zit je niet goed in je vel? Focus dan op een fijner gevoel door bijvoorbeeld meer naar buiten te gaan, mindful te eten en meer rust te nemen – niet door weer op dieet te gaan.
https://www.bedrock.nl/tips-mindful-eten/
Kijk minder in de spiegel
Als je ‘s ochtends in de spiegel kijkt, is dat dan puur om te checken of je broek en shirt bij elkaar staan? Of kijk je ook of je niet ‘te dik lijkt’ in je outfit en of je misschien tóch een vest aan moet om eventuele rugvetjes te verbergen?
Grote kans dat het (deels) ook dat laatste is. Dat kan minder! Het voelt misschien gek om bewust niet naar je lichaam te kijken in de spiegel – je moet juist accepteren hoe het eruit ziet zonder oordeel, toch? – maar het accepteren van je lichaam komt vanzelf als je er eenmaal minder geobsedeerd door bent. Kijk daarom expres alléén naar je outfit in de spiegel, of kijk gewoon helemaal niet.
Haal je zelfwaarde uit andere dingen
Misschien lukt het je niet om echt van je lichaam te houden. Maar er zijn genoeg andere dingen aan jezelf waar je wél van kunt houden! Je kunt ervan houden dat je lief, zorgzaam, sterk, creatief, spontaan, openminded, idealistisch, scherp of optimistisch bent. Je kunt ervan houden dat je er altijd bent voor je vrienden of kaartjes stuurt naar zieke familieleden.
Je gedachten over je lichaam hoeven je zelfwaarde niet te bepalen – en zodra je dat weet, heeft body neutrality z’n werk gedaan.