Wat is Barre? De effectieve workout die ballet, pilates, yoga en cardio combineert
Topmodellen Doutzen Kroes, Karlie Kloss en Miranda Kerr zweren er al jaren bij. Inmiddels is de ballet – oftewel Barre – workout overgewaaid uit de States. Deze workout, die ballet, pilates, yoga en cardio combineert, belooft een sterk en strak danserlichaam aan de deelnemer. En wie wil dat nou niet?
Hoe het begon
Barre is opgezet door de Duitse balletdanseres Lotte Berk. Nadat ze haar rug had geblesseerd bedacht ze een manier om haar dansroutine samen te voegen met haar rehabilitatie-oefeningen. In 1959 opende ze de eerste studio in haar kelder in London en verwelkomde meteen bekendheden als Joan Collins en Barbara Streisand.
Lees ook: Waarom trillen je spieren als je aan het sporten bent (en vooral tijdens pilates en barre)?
In 1971 introduceerde Lydia Bach, een Amerikaanse student van Berk, de Barre-workout aan het Amerikaanse publiek toen ze de eerste Lotte Berk Method-studio opende in New York. Het duurde niet lang voordat nieuwe leraren hun eigen variaties creëerden. Uiteindelijk heeft dit er zelfs toe geleid dat de Lotte Berk Method-studio haar deuren moest sluiten in 2005.
De oefeningen
Barre is een afgeleide van ballet, maar je hoeft in principe geen balletervaring te hebben om mee te doen. Amber van Hardeveld van BarreConcept Nederland licht de opbouw van hun workout toe. “We beginnen met een warming up van vijf tot zeven minuten. Daarna staan we 40 minuten aan de barre (de houten leuning die wordt gebruikt voor balletoefeningen) en doen we 15 minuten floorwork en daarna stretchen we.”
Er wordt gelet op houding en je ervaart de precisie van Pilates, lenigheid en kracht van yoga en de conditie van een cardiotraining.
De effecten
Tovert de Barre-workout je lichaam echt in die van een danser? Een groot deel van de Barre-workout bestaat uit kleine isometrische bewegingen, waarbij de lengte van de spier niet verandert, en dit zorgt ervoor dat je sterker wordt.
Doordat je isometrische aanspanningen verricht, heb je minder kans op blessures, omdat je de spieren minder belast. Tijdens de workout train je meerdere spiergroepen tegelijkertijd. Zo houd je bijvoorbeeld tegelijkertijd je arm in de lucht en strek je je been naar achteren.
Een voorbeeld van een van de oefeningen heet ‘diamond waterski.’ Terwijl je je vasthoudt aan de barre met één hand, positioneer je de benen in de vorm van een diamant, je hakken houd je omhoog en je houdt de torso in een schuine pose naar achteren (net als een waterskier die achterover leunt).
Ook leuk: Sporten op een lege maag: wel of juist niet doen?
Met deze pose ben je de benen en billen op verschillende plekken aan het trainen, terwijl je bovenrug ook een workout krijgt. Door meerdere gebieden tegelijk te trainen, stijgt je hartslag en verbrand je meer vet.
Uiteraard zijn er ook sceptici. Door de oefeningen van een Barre-les zul je niet opeens weights kunnen liften die je daarvoor al niet van de vloer kreeg. Ook zul je niet extreem veel calorieën verbranden, zoals bij een spin-klasje en waar je voor uit moet kijken is dat je op een gegeven moment niet meer sterker wordt.
Als je in de sportschool merkt dat je de apparaten soepel gebruikt, kun je er een paar kilo aan toevoegen. Maar als je een beginnende danser bent, kun je nog jaren doorgroeien, sterker en leniger worden door Barre-lessen te volgen.