Het menselijk lichaam is geweldig: dit gebeurt er in je lichaam als je seks hebt
Seks is en blijft een bijzonder fenomeen. Het kan intiem en teder zijn, maar laat je tegelijkertijd hunkeren naar meer. Hoe zit dat precies? Wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je seks hebt?
Uit onderzoek van de University of Maryland blijkt dat seks hartstikke goed is voor je hersenen. Seks zorgt ervoor dat er meer zuurstof naar het gedeelte van jouw hersenen gaat waar herinneringen worden opgeslagen.
We kunnen dus zeggen dat seks je slimmer maakt. Om jezelf volledig over te kunnen geven aan een vrijpartij, is het fijn om je eigen lichaam te kennen. Wat gebeurt er in je lichaam in de aanloop naar seks? En hoe reageren jouw hersenen op deze intieme bezigheid?
Dit gebeurt er in je lichaam tijdens seks
Een vrijpartij bestaat in principe uit drie fases: de opbouw/opwindingsfase, de plateaufase en het orgasme.
De opbouwfase
Tijdens de opwindingsfase maakt jouw lichaam zich klaar om te vrijen. De bloeddruk stijgt, je bloed gaat sneller stromen en je hartslag wordt hoger.
Tegelijkertijd kantelt de baarmoeder, en worden sommige plekken van het lichaam nog gevoeliger. Dat geldt bijvoorbeeld voor de borsten, tepels en vagina. Aanrakingen op deze plekken worden hierdoor intenser.
De plateaufase
In de plateaufase worden bovenstaand genoemde kenmerken van opwinding nog groter en meer aanwezig.
Tijdens de seks komen er verschillende stofjes vrij in het lichaam. Het gaat hierbij om oxytocine en dopamine. Oxytocine staat ook wel bekend als het knuffelhormoon. Door de dopamine voel je je euforisch.
Hoe dopamine je gelukkig maakt (en hoe je het stofje aanwakkert)
Hoe dichter je bij het hoogtepunt komt, hoe groter die sensatie in je hersenen is. Seksuologe Jess OâReilly vertelt in dit artikel dat het krijgen van een orgasme zo goed voelt voor je lichaam, dat het te vergelijken valt met het nemen van drugs. Dat komt doordat seks plezierig, spannend en vooral belonend is.
Ook hersenwetenschapper en seksuoloog Pauline beaamt dit in een interview met exxpose. Ze vertelt: âAls je seks hebt met iemand, raak je eigenlijk een beetje verslaafd aan diens aanraking.â
De stofjes oxytocine en dopamine produceren we niet voor niets. Pauline legt in hetzelfde artikel van exxpose uit dat deze stofjes voor vertrouwen en verbinding zorgen.
Daarmee houden de stofjes de levenscyclus van de mens in stand: door het gevoel van vertrouwen raak je verbonden met Ă©Ă©n persoon. Met deze persoon wordt de drang om je voort te planten steeds groter. Je krijgt daarom kinderen, je voedt deze op en geeft je kinderen dezelfde geluksstofjes mee.
Jouw kinderen groeien op in een veilige en vertrouwde omgeving, en ze gebruiken deze stofjes als ze volwassen zijn weer om door dezelfde cyclus te gaan. The circle of human life.
En hoe zit het met het orgasme?
Een orgasme wordt gezien als een climax, als het ultieme hoogtepunt van seks. En hoewel het soms hartstikke fijn kan zijn om de seks zelf centraal te stellen in plaats van het orgasme, is het wel interessant om te weten wat er tijdens zoân hoogtepunt nou in je lichaam gebeurt.
Tijdens het orgasme draaien je hersenen overuren om een gigantische rush aan hormonen en neurotransmitters door je lichaam te jagen. Over die stofjes hebben we het al gehad: het gaat hierbij ook om oxytocine en dopamine.
Tot slot speelt ook het hormoon prolactine een sleutelrol: deze stof zorgt op zijn beurt voor dat bevredigende gevoel na zoân climax.
Wil je hier meer over weten? In het onderstaande artikel duiken we dieper in de materie.