Wat doet fluoride eigenlijk met ons?
In Curaçao is het gebruik van fluoride in drinkwater afgeschaft. In 2017 werd letterlijk de kraan dichtgedraaid voor water met deze stof. Deze historische gebeurtenis vond plaats nadat in 1962 fluoride werd toegevoegd aan het drinkwater om tandbederf tegen te gaan. Het is gestopt na aanleiding van een brief van de regering.In Nederland wordt dit al een tijd niet meer toegevoegd aan het drinkwater. Wat doet fluoride eigenlijk met ons?
Met het oog op gezond en bewust leven, duiken we in de materie.
Waarom fluoride in drinkwater?
In landen als de VS, Canada, Ierland en Australië wordt het drinkwater nog wel gefluorideerd. Het doel daarvan is om mensen te beschermen tegen gaatjes en tandbederf. Echter staat er op de site waarzitwatin.nl dat mensen zo teveel van deze stof binnen kunnen krijgen wat kan leiden tot gezondheidsproblemen.
Je tandenpoetsen met tandpasta? Probeer het eens met baking soda of houtskool
In 2014 werd fluoride samen met 5 andere chemische stoffen bestempeld als neurotoxine, een stof die de hersenen en het zenuwstelsel kan beschadigen, dit stond in het toonaangevende tijdschrift The Lancet. Het klopt dus dat fluoride schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Een dodelijke dosis fluor bij volwassenen is 5 mg per kilo lichaamsgewicht.
Een chronische overdosis kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals kalkgebrek in de botten en bloedarmoede. Ook het verouderingsproces wordt door een chronische overdosis versnelt.
De enzymen raken namelijk beschadigd door het fluor. Dit heeft schadelijke invloed op de hersenen, lever, nieren, schildklier, het immuunsysteem en het gehele zenuwstelsel.
Fluoride en tandheelkunde
Tandheelkunde en fluoride gaan hand in hand. Denk maar aan die bitjes die je vroeger als kind kreeg of tandpasta met fluoride. De reden dat fluor populair is in de tandheelkunde? De gedachte is dat fluoride het glazuur van de tanden harder maakt en het zo beter bestand is tegen gaatjes.
Echter liet een onderzoek van de Saarland-universiteit in Duitsland zien dat door het poetsen met gefluorideerde tandpasta, de fluorbinding aan het glazuur slechts beperkt was tot een dikte van maar 6 nanometer. De onderzoekers twijfelen hierdoor of zo’n dun laagje fluor helpt tegen gaatjes.
Fresh & sustainable: 6 x natuurlijke tandpasta om nú in huis te halen
Wel wordt aan bijna alle tand-producten nog fluoride toegevoegd. Gelukkig wordt er niet snel een fluoride toxiciteit bereikt. Als volwassene slik je (hopelijk) geen tandpasta of andere fluoride-houdende producten in.
Echter staat er per 19 januari 2009 volgens de EU richtlijn wel een waarschuwingsteken op fluoride bevattende tandpasta’s voor kinderen t/m 6 jaar.
Deze zegt: ’Gebruik voor kinderen van zes jaar of jonger niet meer tandpasta dan de grootte van een erwt. Zorg dat ze zo weinig mogelijk tandpasta inslikken. Raadpleeg een (tand)arts als uw kind fluoride in een andere vorm gebruikt’.
Het is zelfs zo dat veel tandartsen momenteel tandpasta’s aanraden zonder fluoride. Ook zijn ze gestopt met de tabletten en druppeltjes omdat uit onderzoek bleek dat inname van fluoride weinig tot geen gunstig effect had. Het grootste deel van de fluoride kwam namelijk in ander weefsel van het lichaam terecht wat op termijn schadelijke effecten met zich meebrengt.
Op Tandarts.nl staat: ‘’De mogelijk gunstige effecten van fluoride via tabletjes en druppeltjes (en in sommige landen zelfs via het drinkwater) wegen niet op tegen de schadelijke bijwerkingen.’’
Nederlands drinkwater
Hoewel er in Nederland geen fluoride wordt toegevoegd aan het water, blijft er wel een minimale hoeveelheid van deze stof achter. Hoe gezuiverd het kraan- of bronwater ook is.
Dit is wat er met je lichaam gebeurt als je geen water zou drinken
Spa blauw bevat geen toegevoegd fluor en heeft van alle soorten bronwater het minst toegevoegde mineralen. Het is ook het enige bronwater wat geschikt is voor babyvoeding. Wil je toch het liefst zo min mogelijk fluoride binnen krijgen? Dan kan je een waterfilter kopen of poetsen met tandpasta zonder fluor zoals die van Weleda of Dr.Hauschka.