Leonie Collombon
Leonie Collombon Psyche 21 sep 2024
Leestijd: 2 minuten

BEDROCK legt uit: wat betekent ‘doomscrollen’ nou eigenlijk?

Zodra je ‘s ochtends je ogen opent, als je op de bus staat te wachten en wanneer je uitgeteld op de bank ploft na een lange dag werken; als je op al deze momenten gedachteloos je telefoon erbij pakt, doe je misschien wel aan ‘doomscrollen‘. De term wordt anno 2024 regelmatig gebruikt: maar wat bedoelt men er nou eigenlijk mee?

Wat is doomscrollen?

Open je een willekeurige app op je telefoon, dan is de kans groot dat je scherm binnen de kortste keren vol staat met negatieve berichten. Dat kunnen heftige wereldgebeurtenissen in het nieuws zijn, maar ook een vervelende discussie in de werkapp of Instagram-filmpjes waar je zelfvertrouwen van keldert. Door de dopamine die volgens wetenschappers bij het scrollen op onze telefoon vrijkomt, is het verleidelijk om die vinger op en neer te laten bewegen. Aan scrollen komt geen einde en daarmee ook niet aan de berichten die weinig goeds voor ons humeur doen.

Dat is precies wat er met ‘doomscrollen’, wordt bedoeld. De populaire term duidt op een verslaving aan onze mobiele telefoon, waarbij er al dan niet onbewust voornamelijk naar negatieve content wordt gekeken. Dat negatieve zit ‘m in het stukje ‘doom’, in het Nederlands vertaald naar gedoemd. Wie immers constant negativiteit in zich opneemt, is gedoemd om zelf ook negatief te gaan denken.

Dat werd al vaker door de wetenschap bewezen. Zo publiceerde een studiegroep van de Australische Flinders University’s hun bevindingen onlangs nog in Science Direct. Zij deden onderzoek onder zo’n achthonderd studenten en ontdekten dat doomscrollen kan leiden tot angsten en een argwanend gevoel tegenover anderen. “Als we constant blootgesteld worden aan online negatief nieuws, kan dat onze eigen overtuigingen en het gevoel dat we controle over ons eigen leven hebben, bedreigen,” zo legde hoofdonderzoeker Reza Shabahang uit aan The Guardian.

Negatieve patronen doorbreken

Doomscrollen duidt specifiek op die content waar we een negatief gevoel aan overhouden. Neurowetenschapper Adam Gazzaley sprak regelmatig over dit onderwerp; volgens hem zijn het gewoontes en patronen die we moeten doorbreken. We weten heus wel dat het nieuws niet goed voor ons is, meent Gazzaley, maar toch blijft die drang om te scrollen aanwezig.

Die patronen doorbreken lukt volgens hem alleen door prioriteiten op een rij te zetten. In zijn boek The Distracted Mind legt hij uit dat moderne technologie volledig opgeven niet hoeft, maar dat ons brein ook niet gemaakt is voor zulke grote hoeveelheden. Door dat te erkennen en te bedenken waar je je tijd liever aan besteedt (familie, vrienden en hobby’s, om maar iets te noemen), roep je het scrollen volgens hem een halt toe – en dat is om bovengenoemde redenen een héél goed idee.

Dé ultieme tip voor als het niet lukt je telefoon weg te doen in bed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️