Joanne Wienen
Joanne Wienen Voeding 7 dec 2018
Leestijd: 3 minuten

Help! Ons lievelingsvoedsel is een ramp voor het milieu

Ergens in de afgelopen jaren is de avocado hét lievelingsvoedsel geworden van mensen die bewust proberen te eten. Maar de massale consumptie van de groene vrucht vraagt een hoge tol van onze planeet. Dat er de laatste jaren steeds meer aandacht is voor een gezonde, bewuste levensstijl moge duidelijk zijn. Dat voeding hiervan een belangrijk onderdeel is ook. En daar komt de avocado de hoek om kijken. Deze lieveling van bewuste eters zit namelijk bómvol goede vetten, vezels en vitamines. Kortom: het is een echt ‘superfood’.

En daarom wordt de groene vrucht scheutig door salades, smoothies, sauzen en soepen gegooid. Ook een sandwich is nét wat lekkerder met wat smeuïge avocado erop. Voor veganisten is de vrucht bovendien ook nog eens de ideale vervanger voor boter en eieren in recepten.

Avocado’s everywhere

En zo komt het dan de avocado de ster is van vrijwel elke ‘gezonde recepten’-blog, deel uitmaakt van vrijwel elk modern dieet en dat hij op Pinterest het meest geliefde voedsel van 2015 was.

In augustus schreef The Guardian dat de avocado-export in de Mexicaanse staat Michoacán, waar de meeste avocado’s geteeld worden, tussen 2001 en 2010 vertienvoudigd (!) was. De keerzijde? In diezelfde tijd is bijna zevenhonderd hectare aan bosgrond vernietigd.

Dat avocado gezond is, weten de meeste mensen wel. Dat de vrucht een ramp is voor het milieu, weten een stuk minder mensen. Ten eerste is daar de waterkwestie. Voor een kilo tomaten wordt gemiddeld zo’n 180 liter water verbruikt. Een kilogram sla verbruikt ongeveer 130 liter. Maar de avocado verbruikt maar liefst 1000 liter water. 1000 liter voor tweeënhalve avocado!

https://www.bedrock.nl/avocados-niet-vegan/

Daarnaast groeien avocado’s in landen als Zuid-Afrika en Mexico, waar voetbalvelden aan bomen gekapt worden om ruimte te maken voor avocado-plantages. En doordat de teelt zóveel water opeist, blijft er minder over voor de lokale bewoners. Terwijl er überhaupt al een tekort aan water is in die gebieden.

En helaas houdt het daar nog niet op. Het vervoer van de avocado’s naar Nederland (of andere West-Europese landen) vreet energie. De vruchten moeten tijdens de overtocht immers op temperatuur worden gehouden. Aangekomen in ons kikkerlandje gaan de vruchten nog een rijpingsproces door, wederom in energie-vretende klimaatkamers. Alles zodat ons lievelingsvoedsel niet zo hard als steen is op het moment dat wij ze op ons bordje krijgen.

Dus: eet minder avocado’s

De avocado hoort tegenwoordig bij ‘een bewuste levensstijl’. Maar als we écht een milieuvriendelijke keuken willen hanteren, zouden we niet meer maar minder avocado’s moeten eten. In een mooi stuk van het Duitse dagblad Die Zeit bezocht een journalist een avocado-plantage in Zuid-Afrika en leerde ze over de impact daarvan op het milieu.

Recept: heerlijke vega auberginebootjes met pulled oats

Haar conclusie? We zouden ons ver moeten houden van exotische vruchten en juist de armeluiskeuken weer moeten omarmen. Geen avocado, papaja en mango, maar witte kool, raapstelen en wortels. Niet geïrriteerd raken als er geen rijpe avocado’s in de schappen liggen, maar juist snappen dat de natuur geen fabriek is die ‘aangaat’ als wij dat willen.

Niet domweg eten wat we willen, maar een dieet adopteren waarin we vooral eten wat er in het seizoen is of wat lokaal geproduceerd kan worden. Of zoals het in Die Zeit omschreven werd: “We zouden eraan moeten wennen dat supermarktmedewerkers op de vraag naar tomaten antwoorden: ‘Hebben we niet, buiten het seizoen. Over twee maanden weer.’”

Meer lezen over ‘goed’ voedsel?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️