Wanneer spendeer je te veel tijd met je lover? En hoe kom je weer in balans?
Hoe goed je jezelf ook voorneemt om dit keer niét head over heals in een relatie te stappen, je vrienden heus evenveel gaat blijven zien en jezelf nooit meer laat verliezen in de liefde; als de prins(es) op het witte paard op de stoep staat, blijft balans in je relatie een struggle. Hoe onafhankelijk je ook bent, voor je het weet ben je knetterverliefd en spendeer je tóch veel tijd met je partner. Maar ook als je lang samen bent is het lastig. Hoe vind je een gezonde balans?
De liefde, het blijft een mysterieus, mooi en vooral ongrijpbaar fenomeen maar daarom dés te interessanter om te proberen te begrijpen. Wanneer spendeer je te veel tijd met je partner?
Onafhankelijkheid in een relatie
Of je nu net bij elkaar bent en het liefst alles samen doet of al jaren bij elkaar bent en je geen leven meer zonder de ander kan voorstellen; het is onontkoombaar dat je in de situatie komt waarin veel tijd met elkaar doorbrengt.
Maar wanneer spendeer je eigenlijk te veel tijd met je lover? De wereldberoemde relatietherapeute Esther Perel is er duidelijk over: wil je een langdurige, gezonde en duurzame liefdesrelatie? Dan wil je zorgen dat je ook genoeg tijd apart doorbrengt.
Dat betekent niet dat er iets mis is met je relatie, tijd apart is cruciaal om verschillende redenen:
- Je wilt jezelf niet ‘uit het oog verliezen’ en tijd vrij blijven maken voor jezelf, om je vrienden en familie te zien en aan je ontwikkeling te werken. Dit geeft je een extra voldaan gevoel wanneer je wél weer bij je partner bent.
- Er is weinig dat zo goed werkt in aantrekkingskracht als een partner die weer terugkeert van weg te zijn geweest. De afstand zorgt voor de ‘crave‘ en de behoefte elkaar weer te zien.
Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Er komt zo’n punt waarop je bij elkaar bent en het moeilijk vindt bij elkaar weg te gaan. Voor etentjes nodig je je lief het liefste ook uit, een rondje hardlopen samen is ook best leuk en samen slapen is toch véél fijner dan alleen? Stop. Voordat je in het rat van een verslaving aan liefde terecht komt, wilt je eerst dit weten.
Tijd voor jezelf is investeren in je relatie
Het respecteren van de behoefte van je partner om (soms of vaker) alleen te zijn, kan het samen leven stukken fijner en vooral harmonieuzer maken. Hoe leuk is het om elkaar weer te zien als één van de twee op vakantie is geweest bijvoorbeeld? Precies.
Nu kan het natuurlijk zijn dat jij misschien meer behoefte hebt om soms tijd apart van elkaar door te brengen dan je partner, of andersom. Probeer er daarom goed over te communiceren en duidelijk te maken dat het in het voordeel is van jullie eigen ontwikkeling en vooral: jullie relatie.
Zit je 24/7 op elkaars lip, dan is de kans ook groter dat je onnodige ruzies gaat maken, je je gaat irriteren aan kleine dingen en daarnaast zal het verlangen naar elkaar minder worden, omdat je elkaar voor lief neemt. Daarom is een gezonde balans belangrijk!
Tips voor meer balans in je relatie
Of je nu samenwoont, samenwerkt of gewoon de balans tussen je eigen leven en dat van je partner moeilijk vindt: dit zijn een aantal tips van Kathy McCoy, Ph.D, een psychotherapeut en journalist voor Psychology Today voor meer balans in je relatie.
1. Wat zijn jouw interesses?
Grote kans dat als je al even samen bent jullie dezelfde dingen leuk (zijn gaan) vinden. Maar wat vond je leuk voordat je de ander ontmoette? Misschien ben je inmiddels verder ontwikkeld en veranderd, maar ga eens bij jezelf na welke hobby’s en interesses je meer tijd voor zou willen vrij maken.
Blok een middag of avond voor jezelf om lekker te tuinieren, wandelen, lezen, vrienden op te zoeken, schilderen of te sporten. Wat het ook is, dit is jouw tijd om helemaal op te gaan in waar jíj blij van wordt.
2. Geef elkaar een pauze
Hoe gek je ook op elkaar bent, je hoeft niet álles met je lief te delen. Ook al ben je allebei nog zo sportief, blijf ook lekker sporten in je eentje of met vrienden. Dat geeft de ander ook meteen tijd om iets alleen te doen. Win-win-situatie!
Ook lezen: 8 effectieve manieren om je relatie om zeep te helpen
Vind je dit moeilijk? Bepaal dan aan het begin van de week bijvoorbeeld, ‘deze week wil ik één keer alleen rennen en één avond met vrienden eten’. Zo maak je de keuze op het moment zelf makkelijker.
3. Zorg voor structuur en vrijheid
Structuur is altijd gezond. Vind jij het fijn om ‘s ochtends eerst te mediteren, dan pas te douchen en te eten, zorg dan dat je daar een fijn ochtendritueel van maakt.
Einde van de dag het liefst een rondje wandelen of juist een yoga-work-out thuis? Zorg dat je dit alvast inplant in je agenda zodat je puntje bij paaltje niet in de verleiding komt weer samen weg te zakken achter de televisie.
4. Verwacht niet de wereld van je partner
Hoewel je partner je beste vriend(in) én lover kan zijn, is het goed om je te realiseren dat je niet alles van één iemand kan verwachten. Iemand die je geborgenheid en veiligheid biedt, maar ook genoeg spanning en chemistry. Iemand met wie je documentaires kijkt, uiteten kan gaan, reist, sport, goed matcht met je familie en vrienden én zijn/haar eigen leven heeft? Tijd om je verwachtingen bij te stellen.
Sommige dingen kan je ook prima (meer dan prima zelfs) met vrienden doen. Onderschat daarom nooit de waarde van je vriendschappen of relaties met anderen. Ja, je partner kán je beste vriend(in) zijn, maar dat hoeft niet je enige maatje te zijn. Hoe verleidelijk dat na verloop van tijd ook lijkt.
Meer samen zijn is waarschijnlijk voor veel koppels een droom, maar door ook voldoende tijd apart te nemen, prioriteiten te stellen, dit in te plannen, hierover te praten en te reflecteren, wordt de tijd dié je samen hebt een stuk waardevoller en kwalitatiever!
Meer love stories?
- Wat als je nooit de liefde van je leven vindt?
- Liefde is prachtig, liefde is nodig, maar… liefde is niet genoeg
- Door deze 7 tekenen weet je dat je echte liefde gaat vinden