Deze tekenen wijzen erop dat het misschien tijd is om met een therapeut te praten
Het is moeilijk om voor jezelf te bepalen of je professionele hulp nodig hebt. Je zit misschien niet lekker in je vel, maar is dat voldoende om naar een therapeut te gaan? Hoe weet je dat je gevoelens, gedrag en gedachtes normaal zijn? Wanneer is het verstandig om naar de psycholoog te gaan? Er is geen duidelijke scheidingslijn om wel of niet te gaan, wat de keuze nog lastiger maakt.
Hier zijn een aantal tekenen die erop wijzen dat het misschien tijd is om met een therapeut te praten.
Effecten op je werk
Het gaat minder goed op je werk. Een verslechterde concentratie, een lagere productiviteit en je emoties die minder onder controle zijn, zouden indicaties kunnen zijn dat er iets speelt met je mentale gezondheid.
Als je merkt dat je werk meer stress oplevert dan gewoonlijk of als je je burned-out voelt zou dit hierop kunnen wijzen.
Je humeur is ‘anders’
Het is normaal om af en toe niet helemaal lekker in je vel te zitten. Somberheid en angsten horen daar gewoonlijk bij. Pas als deze negatieve gevoelens langere tijd aanhouden – langer dan twee weken bijvoorbeeld – is het slim om hier extra aandacht aan te besteden.
Zeker als het niet duidelijk voor je is waarom je deze gevoelens hebt, is het aan te raden eens met een psycholoog te praten.
Je slaapritme is anders
Het is belangrijk om goed te slapen. Je slaapritme heeft namelijk invloed op je mentale gezondheid, maar je mentale gezondheid heeft ook invloed op je slaapritme.
Wanneer je minder goed slaapt, zal je mentale gezondheid verslechteren. Wat er vervolgens weer voor zorgt dat je minder goed slaapt, wat er voor zorgt dat…
Wanneer je merkt dat je minder goed slaapt, veel slaapt zonder fit te worden of merkt dat je vaak wakker ligt in bed, kan praten met een psycholoog een oplossing bieden. Cognitieve gedragstherapie is een goede manier om te werken aan slapeloosheid.
Mentale welzijn beïnvloedt je fysieke welzijn
Je mentale welzijn heeft een grote invloed op je fysieke gezondheid. Klachten als buik- en hoofdpijn hebben vaak een mentale oorzaak.
Het is belangrijk om goed te weten waar je fysieke klachten vandaan komen, maar wanneer een afspraak bij de dokter geen concrete oplossingen biedt, zou de oorzaak bij je mentale gesteldheid kunnen liggen.
Een therapeut gaat op een andere manier te werk dan een dokter en kan zo mentale oplossingen vinden voor fysieke problemen.
Veranderingen in gewicht
Ook je gewicht kan sterk beïnvloed worden door je mentale gezondheid. Verandering in eetgewoonte en lichamelijke beweging of een ziekte zijn ‘normale’ oorzaken voor veranderingen in gewicht. Maar ook stress, angsten en depressie kunnen je gewicht beïnvloeden.
Een onverwachte afname of toename van het lichaamsgewicht van 5 tot 10 procent in zes maanden, zonder dat je daarvoor een verklaring hebt, is reden om professionele hulp te zoeken.
Omgaan met jezelf
Omgaan met je eigen emoties, gedachtes en angsten is heel normaal. Je brein is continu bezig met een vorm van zelfbescherming. Wel kan de manier waarop je omgaat met de negatieve zaken in je leven veel zeggen over je mentale gezondheid.
Gaan slapen om prikkels te ontwijken of bijvoorbeeld je negatieve gedachtes wegdrinken om niet na te hoeven denken over je mentale obstakels, lost je problemen niet op (en kan bestaande problemen juist erger maken).
Je relaties worden beïnvloed
Je relaties kunnen ook lijden onder je mentale gezondheid. Op een andere manier omgaan met vrienden, je contacten doelbewust mijden of het uitvallen tegen je partner zijn voorbeelden van hoe je gedrag je relaties kan beïnvloeden.
Als je je bij bepaalde mensen minder op je plek voelt dan voorheen of mensen vaker vragen of het goed met je gaat, zou je kunnen overwegen om contact op te nemen met een psycholoog.
Een bezoek aan de psycholoog
Het is belangrijk om te beseffen dat het heel normaal is om af en toe hulp te vragen. In fysieke zin doen we niets anders. Mentaal is dat besef er minder. Wanneer we naar een psycholoog gaan wil dat niet zeggen dat we hopeloos zijn. Het wil gewoon zeggen dat we aan onszelf willen werken; een zetje in de goede richting kan daar enorm bij helpen.
Een psycholoog is opgeleid om die zetjes te geven. Het lijkt misschien een grote stap om professionele hulp te zoeken, maar het kan je uiteindelijk alleen maar helpen.
Verder lezen:
- 6 mentale tips om de winter te overleven tijdens corona (nu we nóg meer binnen zitten)
- Hoe je je immuunsysteem kan versterken door te werken aan je mentale gezondheid
- 10 simpele tips van therapeuten voor het beschermen je mentale gezondheid