Goede vraag: wanneer ben je eigenlijk lactose-intolerant?
Een glas volle melk, een bakje vla na het avondeten, slagroom op een stuk taart, een glas chocolademelk en zelfs een boterham met smeerkaas⊠deze doodnormale producten uit de supermarkt bevatten allemaal lactose. Krijg jij last van je darmen na het eten van deze producten? Dan zou je lactose-intolerant kunnen zijn.
Vaak denken we dat een zuivelallergie en lactose-intolerantie hetzelfde zijn. In een eerder artikel lieten we je al weten dat dit niet het geval is: 5 tekenen dat je waarschijnlijk last hebt van een zuivelallergie.
Welke klachten horen bij een lactose-intolerantie?
Als je gevoelig bent voor lactose, dan is dat bijna altijd terug te merken in jouw darmen. De meest voorkomende klachten bij een lactose-intolerantie zijn dan ook winderigheid, buikpijn en krampen, een opgeblazen gevoel en diarree. Op groenkennisnet lezen we dat naar schatting twee procent van de Nederlanders lactose-intolerant is.
Waarom kaas en melk eigenlijk nooit ethisch verantwoord kunnen zijn
Om te snappen waarom sommige mensen last hebben van een lactose-intolerantie, is het belangrijk om te begrijpen wat lactose is. Lactose is een suiker dat in melk en melkproducten voorkomt. We kennen het ook wel als melksuiker.
Lactose en lactase
Om lactose in ons lichaam te kunnen verteren, is het enzym lactase nodig. Wanneer het lichaam niet genoeg lactase aanmaakt, wordt de lactose niet goed genoeg verteerd. Onverteerde lactose kan in de darmflora zorgen voor de eerder genoemde klachten, waardoor we van een intolerantie spreken.
Een lactose-intolerantie is dus eigenlijk hetzelfde als een tekort aan lactase. Dit tekort kan aangeboren zijn, maar kan zich ook zeker nog op latere leeftijd ontwikkelen.
Hoe stel je vast dat je lactose-intolerant bent?
Stel, na het lezen van de bovenstaande symptomen van lactose-intolerantie heb jij het vermoeden dat jij inderdaad gevoelig voor lactose bent. Welke stappen kan je nu verder ondernemen om het zeker te weten?
Er zijn verschillende onderzoeken mogelijk om de diagnose te stellen. Deze kunnen gedaan worden bij een diëtist, de huisarts of in het ziekenhuis.
Volgens de Maag Lever Darm Stichting zijn dit de drie meest gebruikte onderzoeken:
- Waterstof-ademtest. Bij dit onderzoek drink je eerst een suikerhoudende drank met lactose, waarna vervolgens waterstof in jouw uitgeademde luncht te meten.
- Lactose Intolerantie Test (LTT). Normaal gesproken stijgt het bloedsuikergehalte wanneer je lactose binnenkrijgt. Gebeurt dit bij jou niet, dan kan dat passen bij lactose-intolerantie. Met een LTT kan dit worden gecheckt.
- Eliminatie-provocatie test. Deze test kan worden uitgevoerd door een diëtist of specialist. Eerst eet en drink je een periode lactosevrije voeding. Verminderen je klachten, dan kan er sprake zijn van een lactose-intolerantie. Vervolgens worden bepaalde producten één voor één weer toegevoegd, om de klachten te provoceren. Komen de klachten inderdaad terug, dan kan de diagnose lactose-intolerant gesteld worden.
Plantaardige vervangers
Gelukkig hoef je tegenwoordig die lekkere cappuccino niet meer te laten staan als je lactose-intolerant bent. Er is namelijk veel (plantaardige) zuivel als vervanger voor lactose te gebruiken. Zo bevatten amandelmelk, sojamelk en rijstmelk geen lactose en zijn ze daarmee een goed alternatief voor de dierlijke producten.
Waarom we plantaardige zuivel wél zuivel zouden mogen noemen
Maag Lever Darm Stichtingallesoverallergie