Wanneer is fair fashion fair?
Wil je graag een duurzamere kledingkast en in plaats van fast fashion alleen nog maar kiezen voor fair fashion? Zeker doen! Toch kan het in het begin best lastig zijn om te weten wanneer kleding nu écht fair is. Veel kledingmerken zeggen ten slotte op hun site dat ze goed bezig zijn. Toch heb je in veel gevallen te maken met greenwashing.
Naast dat kledingmerken zeggen dat ze goed bezig zijn, hebben ze steeds vaker inclusieve campagnes. Zo schetsen ze een beeld dat ze meegaan met de tijd en met wat wíj als consument belangrijk vinden.
Toch kun je op de meeste sites niet echt informatie vinden waar je uit op kunt maken dat ze fair zijn. Als ze dat wel zijn, delen ze namelijk informatie over het volgende.
Goede werk omstandigheden
Een van de belangrijkste onderdelen van fair fashion zijn de werkomstandigheden van de mensen die de kleding maken. De werkdruk is gezond, ze krijgen eerlijk betaald, ze hebben toegang tot een vakbond en het werk en de werkomgeving zijn veilig. Niet alleen voor de mensen in de fabrieken of naaiateliers, maar ook bijvoorbeeld voor katoenboeren.
Gelukkig hebben consumenten, met name door de Rana Plaza ramp, hier steeds meer oog voor. Veel kledingmerken zeggen daarom op hun site ook wel iéts over werkomstandigheden, maar de informatie daarover is vaak maar beperkt.
Lees ook: Hoe kan sommige kleding zó goedkoop zijn? We duiken in True Pricing
Ook werken ze vaak met zogenoemde subcontractors. Fabrieken die worden ingehuurd door fabrieken of leveranciers waar direct mee wordt samengewerkt. Daar zijn de werkomstandigheden helemaal niet te garanderen.
Bij Fair Fashion merken wordt juist heel duidelijk verteld waar en door wie de kleding wordt gemaakt. Vaak gaat dit samen met foto’s van mensen en fabrieken. Let hier dus goed op, wanneer je over wilt gaan op een eerlijke garderobe.
Materiaal van duurzame kleding
Een ander belangrijk speerpunt van fair fashion is hoe duurzaam het materiaal is. Synthetische kledingstukken laten tussen de 1.900 en 200.000 microvezels – hele kleine stukjes plastic – los. Die komen in de oceanen terecht en worden door zeedieren gegeten. Daar kunnen ze dood aan gaan of het komt weer bij jou op je bord terecht als je vis eet.
Maar dat is niet het enige. Ook niet-biologisch katoen heeft een enorme impact. Er wordt veel grond, water, kunstmest, pesticiden en schadelijke chemicaliën gebruikt voor de teelt. Daarnaast leven veel katoenboeren in armoede, omdat de consument niet veel voor de kleding en dus de katoen wil betalen.
Wol, linnen en hennep lijken duurzaam, maar zijn dit niet helemaal. Voor alle materialen is veel grond nodig dat ook anders gebruikt had kunnen worden. Sommige wol is ook nog eens niet ethisch, omdat schapen vaak slecht worden behandeld. Draag je toch graag wol? Onderzoek dan goed waar het wol vandaan komt en hoe de schapen worden gehouden. Wat deze stoffen wel duurzaam maakt, is dat ze lang goed en mooi blijven.
Lees ook: Waarom je net zo selectief met kleding zou moeten omgaan als met eten
Materialen als gerecycled katoen, tencel en EcoVero zijn wel duurzame alternatieven. Ze hebben minder grond nodig, zijn natuurlijke materialen en laten geen microvezels achter.
Productieproces fair fashion
Naast het materiaal en de werkomstandigheden is het productieproces zelf ook heel belangrijk. Tijdens het productieproces wordt er namelijk nog al wat water gebruikt. Ook worden veel stoffen geverfd met chemische stoffen. Die worden vaak gewoon in de natuur gedumpt, met alle gevolgen van dien.
Die chemische stoffen zijn op die manier namelijk niet alleen schadelijk voor de werknemers, maar ook voor de mensen die in de buurt van de fabriek wonen.
Wanneer het productieproces eerlijk is, zal het kledingmerk hier ook veel uitleg over geven op de site. Zo kun je rustig nalezen waar aan wordt gewerkt. Als alle processen nog niet helemaal eerlijk verlopen, zal een fair fashion merk hier ook eerlijk over zijn en uitleg geven over waarom dat onderdeel (nog) niet eerlijk verloopt.
Lokaal gemaakt
Wil je nog een stapje verder gaan? Kies dan voor fair fashion merken, die hun kleding dichtbij huis laten maken. Een aantal Nederlandse merken, maken hun kleding gewoon hier of bijvoorbeeld in kleine fabriekjes in Portugal. Dit heeft een aantal voordelen. Zo is het productieproces veel beter te controleren, hoeven ze voor controles niet de hele wereld over te vliegen en hoeft de kleding niet de hele wereld over voordat het bij jou in de kast hangt.
Lees ook: 5 duurzame kledingmerken van Nederlandse bodem
Greenwashing en transparantie
Wanneer je een beetje onderzoek doet, zul je greenwashing al snel herkennen. Als er weinig tot geen informatie op de site over duurzaamheid en arbeidsomstandigheden is, dan zal het merk hier niet mee bezig zijn. Als alles heel transparant wordt uitgelegd en je kunt lezen dat arbeidsomstandigheden goed zijn en dat ze ook goed materiaal op een duurzame manier verwerken, mag je er vanuit gaan dat het fair is.
Twijfel je toch nog? Er bestaat ook een app – Good On You – waarmee je kunt checken hoe ethisch verantwoord een kledingmerk is. Of check of het merk is aangesloten bij de Fair Wear Foundation. Dit is een internationaal initiatief dat een beter leven voor werknemers, waar ook ter wereld, wil veilig stellen.
Andere tips op je kledingkast te verduurzamen
- Bedrock Meets: Marieke van den Berg van The Green Girls Club (podcast)
- Online kleding bestellen en ‘gewoon weer’ terugsturen? Dit is de impact op het milieu
- 6 tips om met je kledingkeuze de klimaatverandering te verminderen