Een glaasje wijn bij de borrel is gezellig, maar wanneer drink je te veel?
Je hebt het misschien weleens meegemaakt; de avond is leuk, het wordt later, maar als het tijd is om naar huis te gaan merk je dat je toch meer op dan je had gepland. Een glaasje wijn (of twee) is lekker, maar wanneer drink je nou eigenlijk te veel?
Het liefst horen we dat een cocktail op het terras of een glas wijn na een lange dag, niet zo slecht is. Maar te veel alcohol is super schadelijk voor onze gezondheid. Zo heeft te veel alcohol een grote impact op je lever. Aan deze 6 dingen merk je dat je te veel drinkt.
6 x tekenen dat je te veel drinkt
Als alcohol vandaag de dag zou zijn uitgevonden, zou het niet op de markt zijn gekomen. Alcohol heeft namelijk direct een giftig effect. De lijst met de kwalen die ontstaan door alcohol is eindeloos; je krijgt bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk of een slaapstoornis. Dat zegt Britse arts David Nutt in het Algemeen Dagblad. Het advies van de Gezondheidsraad is dan ook om maximaal één glas per dag te drinken.
Dit zijn de effecten van alcohol op je lichaam (waarschijnlijk erger dan je denkt)
Het is soms moeilijk om te weten wanneer je een probleem hebt of wanneer je te veel drinkt, omdat een wijntje bij het eten of de borrel nou eenmaal geaccepteerd wordt. Bij sprake van alcoholmisbruik drink je meer dan 1 of 2 glazen per dag, en kan je niet langer dan 2 dagen per week zonder alcohol. Ook aan deze 6 tekenen merk je dat er een probleem is.
1. Vrienden en familie maken zich zorgen om je drinkgedrag
Het is niet makkelijk om te weten of je zelf te veel drinkt. Een eerste teken waar je het aan kan merken, is als mensen om je heen die van je houden bezorgd zijn om hoeveel je drinkt. Zeggen zij dingen als ‘ik merk dat je veel drinkt’, dan is dat al een vroeg signaal dat er iets misgaat.
2. Je maakt je zelf zorgen om je drinkgewoontes
Maak je je zelf ook zorgen om hoeveel je drinkt, dan is dat natuurlijk helemaal geen goed teken. Merk je dat er vragen door je hoofd spoken zoals ‘drink ik teveel’ of ‘wanneer heb ik het voor het laatst eens niet gedronken’, dan zijn de antwoorden op die vragen cruciaal. Als je met ‘ja’ of ‘ik weet het niet meer’ moet antwoorden, dan is dat een waarschuwing die je serieus moet nemen.
10 redenen waarom (soms) stoppen met alcohol drinken goed voor je is
3. Je drinkt om te kunnen omgaan met je emoties
Alcohol kan mensen beter laten voelen met een soort quick fix, maar als je af en toe eens wat drinkt na een lange dag om te ontspannen is dat nog geen reden om je zorgen te maken. Het wordt een probleem als je regelmatig alcohol nodig hebt om met verdriet of nerveuze gevoelens te copen, of om jezelf meer zelfverzekerd te laten voelen.
4. Je drinkt meer dan je vooraf verwacht
Het kan zijn dat je een feestje hebt met vrienden of met familie en dat je tegen jezelf zegt dat je maar één drankje neemt voordat je weggaat. Maar dan wordt de avond gezelliger en voor je het weet heb je alweer meer op dan je van plan was. Gebeurt dit vaak, dan is het een teken dat je je drinkgewoonten misschien niet helemaal in de hand hebt.
5. De gedachte van je volgende drankje spookt door je hoofd
Het kan langzaam en klein beginnen en dan steeds meer op de voorgrond treden. Na verloop van tijd kan alcohol een grote rol gaan spelen voor mensen en een prioriteit worden. Dat is wanneer mensen de rest van hun dag om dat extra glas wijn heen plannen of naar redenen zoeken om het drinken te rechtvaardigen.
6. Je brengt jezelf of anderen in gevaar
Wist je dat zelfs 2 drankjes het al moeilijk maken om twee dingen tegelijk te doen of bewegende voorwerpen goed te zien? Worden dat 3 drankjes, dan word je minder alert en kan je minder goed oordelen in noodsituaties. Het meest voor de hand liggende voorbeeld is natuurlijk drinken en rijden, maar ook struikelen en vallen kan erop wijzen dat je te veel drinkt.
Wat als jij of een dierbare te veel drinkt?
Herken je bovenstaande tekenen, bij jezelf of bij een vriend of familielid? Dan zijn er gelukkig stappen die je kan ondernemen. Hulp zoeken is heel belangrijk, bijvoorbeeld bij Jellinek. Deze instelling is een expert op het gebied van verslaving en sterk in preventie en behandeling.
Dit soort hulp voor jezelf regelen is niet makkelijk en steun van mensen om je heen is dan ook welkom. Het is een grote stap, of het nou voor jezelf of voor iemand anders is. Denk je dat iemand van wie je houdt een probleem heeft met alcohol? Een gesprek waarin je niet oordeelt kan dan helpen. Zeg bijvoorbeeld dingen als ‘ik wil er graag voor je zijn als je steun nodig hebt’.
Snel actie ondernemen is hierbij ontzettend belangrijk. Als het probleem bij jezelf of bij iemand in je omgeving net begint en nog niet te groot is, is het makkelijker om in te grijpen.