Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 17 apr 2025
Leestijd: 3 minuten

210 kilometer wandelen om geld in te zamelen voor Ghanese studenten, Sueraya doet het

Nu het kabinet miljarden gaat bezuinigen op ontwikkelingshulp, worden kleine initiatieven steeds belangrijker. Dat vindt ook de 25-jarige Sueraya. In het paasweekend gaat zij 210 kilometer wandelen van Maastricht naar Amersfoort om geld in te zamelen voor de studie van twee Ghanese medicijnstudenten.

Sueraya studeert geneeskunde in Maastricht en in 2024 is ze op bestuursreis geweest naar Ghana. Daar bezocht ze het St. Anne’s Hospital in het kleine dorp Damongo en zag ze met eigen ogen hoe het daar aan toe ging. ‘’Het was een erg bijzondere ervaring maar de ziekenhuizen in Ghana zijn zo anders dan in Nederland. Ze moeten het daar doen met de spullen die ze hebben en dat is erg beperkt. Het kwam zelfs voor dat ik mee mocht kijken bij een operatie en dat de arts het juiste tangetje niet had. Toevallig had ik die bij me. In Nederland worden deze tangetjes weggegooid na het een keer gebruikt te hebben en hier in Ghana waren ze er zo blij mee. Daar wordt het tangetje nog iedere keer gebruikt. Dat was wel het moment dat ik dacht: hier wil ik iets aan doen.’’ vertelt Sueraya.

Brain drain

Nog een ding waar ze in Ghana mee worstelen, is ‘’brain drain’’. Sueraya: ‘’Vooral in de kleine dorpen in Ghana hebben ze last van dit fenomeen. Veel zorgpersoneel trekt naar de grote stad omdat daar meer geld te verdienen is. In de kleine dorpen blijft er dus minder kennis en personeel over waardoor het personeel dat er is, keihard moet werken. Ik heb mensen 24 uur per dag zien werken. Het is zelfs zo erg dat het zorgpersoneel geen vakantie of vrij kan nemen. Een vriend van mij kon bijvoorbeeld niet eens naar de begrafenis van zijn vader omdat hij moest werken en het te lang reizen was om erheen te gaan.’’

Wandelen om geld in te zamelen 

Om twee studenten van het St. Anne’s Hospital te helpen, zamelt Sueraya geld in. ‘’Ik ga van Maastricht naar Amersfoort lopen, dat is zo’n 210 kilometer. Gelukkig doe ik dat niet alleen maar ga ik drie dagen dag en nacht wandelen met een paar andere geneeskundestudenten uit Maastricht. We wisselen elkaar om de twintig kilometer af maar uren wandelen rond 2 uur ‘s nachts is pittiger dan je denkt hoor!’’ zegt Sueraya lachend. Met het opgehaalde geld hoopt ze de volledige studies te kunnen betalen van twee Ghanesen studenten, eentje die de opleiding geneeskunde doet en de andere die de opleiding voor SEH-verpleegkundige volgt. In totaal heeft ze zo’n 3.300 euro nodig. 

Iedere donatie wordt verdubbeld

In drie dagen en nachten loopt Sueraya met vier andere studenten van Maastricht 210 kilometer naar het kantoor van Wilde Ganzen in Amersfoort. Wilde Ganzen is een stichting die jaarlijks wereldwijd meer dan 300 kleinschalige projecten in 52 landen steunt, van schoon drinkwater tot onderwijs en van gezondheidszorg tot duurzame landbouw. Van 19-26 april organiseert Wilde Ganzen de actieweek ‘’Wilde Week’’ waarbij donaties verdubbeld worden door de stichting. Zo kan er dubbel zoveel impact gemaakt worden. Echte impact is namelijk dichterbij dan je denkt. De actie van Sueraya is hier onderdeel van. Wil jij Sueraya steunen en haar wandelen supporten? Bekijk haar actie op www.wildeweek.nl

Het effect van een uurtje wandelen in de natuur vs. een wandeling in de stad

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️