Waarom we vaker aan JOMO (The Joy Of Missing Out) moeten lijden
Je Facebook licht op. Vriend A., vriendin B. en zusje C. gaan allemaal naar een event near you vanavond. Even kijken wat dat is. Oh, een festival waar 34 van je Facebook-vrienden naartoe gaan. En jij was nou net van plan om lekker op de bank te blijven vanavond, vergezeld door een bak ijs en een goede film. Ergens knaagt het…toch maar wel last minute een kaartje kopen? We hebben allemaal weleens last van FOMO, oftewel, the Fear Of Missing Out. Je bent bang dat je dé avond van je leven misloopt, hilarische verhalen van je vrienden de dag erna moet aanhoren of, in het ergste geval, straks niet meer bij de groep hoort als je niet mee kan praten over bovengenoemd avond van je leven.
En jij zit daar maar op de bank
Als je sociale activiteiten overslaat zodat je lekker alleen kan zijn, wordt dit vaak bestempeld als ongezellig of raar. Over het algemeen vinden mensen een extroverte houding wenselijker, en sommige onderzoeken geven zelfs aan dat extrovert zijn en meedoen met de groep ervoor zorgt dat je je gelukkiger voelt.
Hier bovenop deelt iedereen z’n hoogtepunten via social media, waardoor je het gevoel krijgt dat echt ie-de-reen met hun vrienden is of in ieder geval iets jaloersmakend aan het doen is. En jij zit daar maar op die bank. Loser.
JOMO in een notendop
Twee jaar geleden bedacht blogger Anil Dash de term JOMO. Het is het tegenovergestelde van FOMO, en omarmt juist het missen van sociale gelegenheden. Het staat voor het niet erbij hoeven horen, het niet up-to-date willen zijn van alle posts op social media, en tijd voor jezelf vrijmaken.
https://www.bedrock.nl/alleen-zijn-eng-zo-leer-je-houden-van-je-eigen-gezelschap/
Helemaal alleen iets (of niets) doen, staat centraal. Klinkt misschien saai? Maar eigenlijk kan het heel erg goed voor je zijn. Zo kan dagdromen, waar je meestal pas aan toekomt als je rustig een moment voor jezelf hebt, creativiteit bevorderen. En een pauze van prikkels kan ervoor zorgen dat we meer gefocust zijn en eerder achter onze doelen aangaan. En als kers op de taart kan alleen zijn ervoor zorgen dat we ons gelukkiger voelen én ervoor zorgen dat we briljante ideeën krijgen.
Zo geniet je meer van JOMO
Ben je een sociaal dier en voel je alleen al bij het idee van ‘alleen zijn’ stress? Probeer deze simpele stappen en who knows leer je te genieten van je alone time.
1. Wees ongemakkelijk
In het begin is het even wennen. Alleen naar de bioscoop gaan is misschien te heftig, dus probeer het stapsgewijs te doen. Je kunt bijvoorbeeld 10 minuten in alle rust zitten. Zet je telefoon en de televisie uit, leg je laptop even weg en staar voor je uit. Zit je liever niet stil? Probeer een korte wandeling en laat je telefoon thuis.
Als je leert genieten van alleen zijn, dan komen deze voordelen op je pad
2. Neem back-up mee
Alleen een koffietje drinken in een café is een stuk minder erg als je een boek meeneemt. Je boek is in dit geval je back-up. Als je je ongemakkelijk voelt omdat je alleen zit en je druk maakt om wat andere mensen over je denken, kun je het boek erbij pakken. Hoe vaker je dit doet, hoe eerder je niet meer de behoefte om je boek mee te nemen hebt.
3. Ga aan de bar zitten
Als je naar een kroeg gaat kan het vrij heftig zijn om in je eentje aan een tafel te zitten of in een hoekje te staan. Kroegen zijn bij uitstek de plek waar groepen mensen naartoe gaan. Als je het toch aandurft, is een plek aan de bar de beste plek. Zo kun je eventueel met de barman praten en hoef je niet naar een lege stoel tegenover je te staren.
4. Verwen jezelf
Heb je besloten om niet mee te gaan naar dat feestje vanavond? Zorg er dan voor dat je avond alleen ook heel fijn wordt. Koop je lievelingseten, of haal iets af bij je lievelingszaakje. Steek kaarsjes aan, zet een muziekje op, kies een mooie film om te kijken. And don’t forget to enjoy!
De kunst van het alleen zijn (en waarom het niet deprimerend is)