Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 6 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Waarom we genderongelijkheid pas oplossen als we erover blijven praten

Wist je dat 44 procent van de vrouwen wereldwijd niet volledig mag beslissen over haar eigen lijf en wereldwijd vrouwen gemiddeld 20 procent minder verdienen dan mannen? Deze feiten zijn niet nieuw, maar toch blijft het stil. Oorverdovend stil. Om deze stilte te doorbreken roept Oxfam Novib iedereen op om zich ‘uit te schreeuwen’ tegen genderongelijkheid.

Uit nieuw onderzoek in opdracht van Oxfam Novib blijkt dat 90 procent van de Nederlanders vindt dat vrouwen en mannen ongelijk behandeld worden. Tegelijkertijd vindt 60 procent van de ondervraagden genderongelijkheid geen serieus probleem. Uit onderzoek blijkt dat er veel onwetendheid is over onder andere moord op vrouwen (femicide), zeggenschap over het eigen lichaam en de loonkloof tussen vrouwen en mannen.

Wereldwijd worden vrouwen genegeerd, overstemd en zelfs het zwijgen opgelegd. Thuis, op werk, op TV. In de media, de politiek en zelfs in de wet. Soms is die opgelegde stilte oorverdovend, maar soms is het zo ingesleten dat het niet eens opvalt. En dat is gevaarlijk.

Genderongelijkheid overal ter wereld

Want achter die stilte schuilt ongelijkheid. Minder kans op onderwijs, geen carrière kunnen maken, een lager loon krijgen. Niet veilig over straat kunnen, gedwongen huwelijken, verboden abortussen. Mishandeling, seksueel geweld, zelfs moord. Vrouwen in Nigeria, in Iran, maar zelfs in Nederland. Iedereen verdient het om gehoord te worden en daarom is het belangrijk om stilte te doorbreken.

Feiten over genderongelijkheid

• 44 procent van de vrouwen wereldwijd heeft géén volledige vrijheid om keuzes te maken over haar eigen lijf. Dat betekent dat bijna de helft van de vrouwen niet in vrijheid kan beslissen over seks, gezondheidszorg en anticonceptie, zonder daarbij onder druk te staan van ouders of echtgenoot of zelfs bang te moeten zijn voor geweld.
• Wereldwijd verdienen vrouwen gemiddeld 20 procent minder dan mannen. Dat verschil ontstaat doordat vrouwen minder werken en langere periodes afwezig zijn door zwangerschap, maar ook doordat ze minder toegang hebben tot onderwijs, minder snel promotie maken naar leidinggevende functies en vaker in sectoren werken waarin slechter wordt betaald (zoals de zorg). In Nederland verdienen vrouwen op jaarbasis zelfs 36 procent minder dan mannen. Het verschil in inkomen beperkt de onafhankelijkheid van vrouwen en houdt genderongelijkheid in stand.
• Wereldwijd worden elk uur 5 vrouwen vermoord door een familielid of (ex-)partner. In 2021 zijn wereldwijd zeker 81.000 vrouwen en meisjes om het leven gebracht. Ruim de helft van deze moorden (45.000) werd gepleegd in de familiesfeer. Ter vergelijking: maar 11 procent van de moorden op mannen vindt plaats in de privésfeer. In Nederland wordt iedere 8 dagen een vrouw vermoord, vaak door een (ex)-partner.
• Bijna de helft van de vrouwen in Nederland (44 procent) is financieel afhankelijk van een partner of de overheid.
• Vrouwen besteden anderhalf keer zoveel tijd aan onbetaalde zorgtaken zoals het huishouden of het zorgen voor de kinderen.
• Op de wereldwijde ranglijst voor gelijkheid tussen vrouwen en mannen staat Nederland op een treurige 28e plaats.

Het is duidelijk: we moeten blijven praten om doelen te bereiken, en eenzelfde behandeling als mannen krijgen. Thuis, op de werkvloer. Eigenlijk overal. Daarbij mogen we taboe’s niet uit de weg gaan. Praten over moeilijke zaken, zoals mentale gezondheid, is van groot belang.

Hoe de ‘Pink Tax’ vrouwen benadeelt en wat we er tegen kunnen doen

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️