Waarom vrienden kwijtraken minder erg is dan je denkt
Sportvrienden, studievrienden, feestvrienden, gelegenheidsvrienden en collega’s. De meeste mensen beginnen hun twintiger jaren met een gigantische kennissenkring. Met het verstrijken van de jaren zullen nieuwe vriendschappen ontstaan, maar zullen er ook minstens zoveel sneuvelen. Af en toe jammer of zelfs pijnlijk, maar in het grote levensplaatje een stuk minder erg dan het soms lijkt.
Je leert prioriteiten stellen
Hoe meer je jezelf nog aan het ontdekken bent, hoe sociaal actiever je bent. Zo hebben de meeste mensen tijdens hun studie nog zeeën van tijd om met jan en alleman af te spreken. Een koffietje hier, een lunch daar, naar een festival met vriendin A en films kijken met vriend B. Een sociaal leven dat simpelweg niet meer haalbaar is wanneer je daarnaast ook een drukke baan hebt. En dus zeg je steeds vaker af en stel je prioriteiten. Waar je jezelf voorheen nog met frisse tegenzin richting het terras sleepte om met een energieslurpende kennis af te spreken, sta je jezelf steeds vaker toe ‘nee’ te zeggen. Soms moeilijk, want het is nooit leuk om een ander te moeten teleurstellen. Maar langzaam ontdek je hoe kostbaar je vrije tijd eigenlijk is én wie het voor jou waard is om dit mee te spenderen.
Je weet wat belangrijk is
Hoe ouder je wordt, hoe beter je jezelf leert kennen. En als je eenmaal doorhebt welke waarden jij belangrijk vindt in vriendschappen, kun je deze ook makkelijker in ere houden. Daardoor kunnen vriendschappen sneuvelen. Als het voor jou enorm belangrijk is om regelmatig contact te hebben met dierbaren is het lastig om een vriendschap te onderhouden met een chaotisch persoon die vaker niet dan wel te bereiken is, zelden reageert op berichten en soms wekenlang achtereen van de radar verdwijnt. Het kan even zeer doen als zo’n vriendschap doodbloedt, maar tegelijkertijd levert het meer tijd en energie op voor mensen die wél hetzelfde zoeken in vriendschap.
Lees ook: Waarom vriendschappen verwateren (en dat oké is)
De vrienden die blijven, passen beter bij je
In zeven jaar tijd raakt een mens ongeveer de helft van zijn vriendengroep kwijt. Tegelijkertijd worden deze mensen vaak ook weer vervangen door nieuwe vrienden. Zo kun je dat groepje vriendinnen van de middelbare school wel uit het oog zijn verloren, maar heb je inmiddels een leuke band opgebouwd met collega’s. Het is tijdtechnisch onmogelijk om in alle kennissenkringen die je ooit hebt gehad te blijven meedraaien. Het goede nieuws? De kans is groot dat deze ‘verse aanwas’ beter past bij je huidige levensstijl. Nieuwe vrienden ontmoet je immers op plekken als werk, eventueel een vereniging of uit de buurt. Vaak zijn dit mensen die enigszins op je lijken qua interesses. En hoe meer je gemeen hebt met iemand, hoe steviger de vriendschapsband.
Geen tijd voor bullshit
Er kleven tientallen nadelen aan ouder worden (rimpels! aftakeling!), maar gelukkig ook minstens zo veel voordelen. Een van die voordelen is dat we steeds sneller doorhebben wanneer iemand onoprecht is. Daarnaast groeit onze intolerantie voor bullshit. Het resultaat van deze twee dingen samen is dat we steeds sneller inzien welke mensen positieve energie in ons leven brengen en welke alleen maar energie slurpen. Waar we op jongere leeftijd langer in zo’n ongezonde relatie zouden blijven hangen, hebben we er op latere leeftijd minder moeite mee zo’n lijntje door te knippen. Kortom, het wordt makkelijker om af en toe de schouders op te halen en te denken: you win some, you lose some.
Luister nu ook naar Bedrock
Bestaat ware liefde? Is het huwelijk niet achterhaald? Is een open relatie helemaal van nu? En is polyamorie een duur woord voor vreemdgaan? In de nieuwste Bedrock Talks interviewen Rosa en Lisanne seksuologe en relatietherapeut Nynke Nijman over de vrije liefde.
Spoiler: Walt Disney en Holly Wood laten ons niet bepaald een weerspiegeling van werkelijke relaties en seks zien. Maar, wat moeten we dan wél geloven? Je hoort het in de vierde aflevering van Bedrock Talks!
Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts! Leuk als ons laat weten wat je ervan vond in de reviews!