Waarom tegenwoordig heel veel mensen last hebben van een ‘popcorn brain’
Het hebben van een ‘popcorn brain‘ klinkt op het eerste gezicht best gezellig, maar weinig is minder waar. Dit psychologische fenomeen kreeg in 2011 voor het eerst een naam en wordt elk jaar relevanter.
Een popcorn brain is een typisch modern probleem. Het heeft namelijk alles te maken met social media en het digitale leven.
Het ‘popcorn brain’: dit is het
De Amerikaanse onderzoeker David Levy bedacht het popcornbrein. Hoewel er in 2011 zonder twijfel al veel andere onderzoeken naar werden gedaan, kwam hij met de term die nu nog altijd bekend is in de psychologische wereld. Een popcornbrein is een brein dat te gewend is geraakt aan overstimulatie en multitasken door de digitale wereld. Een constante stroom aan notificaties, eindeloos scrollen en veertig geopende tabbladen dragen er allemaal aan bij.
Volgens Levy kun je alle tabbladen en apps op je telefoon wel afgesloten hebben, maar staan er mentaal nog honderden geopend. Hij is er van overtuigd dat de overstimulatie van onze digitale consumptie daadwerkelijk aanpassingen in ons brein kan doen. Dat is dan ook waarom hij het fenomeen de term popcornbrein gaf. De rondspringende maïskorrels die daarna een permanente wijziging in het product aanbrengen, symboliseren onze gedachten die van hot naar her springen en moeilijk tot stilte gemaand kunnen worden.
De gevolgen van een brein à la popcorn
Die overstimulatie levert uiteindelijk grote problemen op. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat we ons door te veel social media niet meer kunnen focussen op één taak. Terwijl we een boek lezen, werken aan een belangrijk project of de kinderen aankleden, zijn we in ons hoofd alweer met de volgende taak bezig. Volgens Levy, die er onderzoek naar deed voor de Information School aan de Universiteit van Washington, levert dat op z’n beurt weer een gehaast gevoel en meer stress op.
Ook de welbekende symptomen van social media zoals hoofdpijn, stijve schouder- en nekspieren en last van de ogen worden in zijn onderzoek beschreven. Maar de focus ligt op het brein, dat dus daadwerkelijk wordt aangepast bij langdurige blootstelling aan de digitale wereld.
Psycholoog Danielle Haig vertelt tegen Stylist dat die aanpassing niet zo zeer als beschadiging wordt gezien. Het is eerder een verandering. “De natuurlijke paden van het brein krijgen een andere route om de overstimulatie en multitasking die bij de digitale wereld komen kijken, aan te kunnen,” aldus Haig. Ook haar grootste zorg is het verlies van focus.
Wie zich niet meer kan focussen op één taak tegelijkertijd, heeft daar op veel vlakken in het leven last van. Niet alleen je carrière, ook vriendschappen en hobby’s kunnen eronder lijden.
Zo voorkom je het risico
En dat willen we waarschijnlijk allemaal vermijden. Maar hoe doe je dat? Het antwoord klinkt heel simpel, maar blijkt in de praktijk nog best lastig. Volgens Haig is je schermtijd drastisch verminderen de belangrijkste manier om van het popcornbrein af te komen. Praktische tips om daarin te slagen, deelden we eerder al in onderstaand artikel.
Minder digitaal, meer leven: 5x tips om je schermtijd vandaag nog te verminderen