Tessa Ham
Tessa Ham Welzijn 11 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

Waarom schrikt de één sneller dan de ander?

De één schrikt al als iemand z’n naam noemt, terwijl hij geconcentreerd aan het werk is. De ander kan kalm een enge film vol schrikmomenten kijken. Hoe kan het dat de één heel snel tegen het plafond zit en de ander minder snel schrikt?

“Zo, wat heb jij een slecht geweten”, zegt je collega, partner of vriendin, als jij van de schrik weer eens een halve meter uit je stoel bent gekomen. Waarom heb jij dat nou altijd?

De reactie van je lichaam

First things first: wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je schrikt? Je verliest even de controle over je lichaam, je hele lichaam beweegt mee. Dat komt omdat er adrenaline wordt aangemaakt. Je hart gaat sneller kloppen, om meer bloed bij je spieren en sommige organen te krijgen. Je lichaam maakt zich namelijk klaar om te vechten óf te vluchten.

Ook je pupillen worden groter, om meer te kunnen zien en je gaat sneller ademen om meer zuurstof op te nemen. Zodra we schrikken wordt ons moderne brein uitgeschakeld, en neemt ons primitieve brein het over. Je brein is maar gericht op één ding: wat gebeurt er en loop ik gevaar?

https://www.bedrock.nl/scary-news-dit-gebeurt-er-met-je-lichaam-als-je-schrikt/

Pech en emoties

Die fysieke reactie is bij iedereen hetzelfde. Maar waarom schrikt iemand dan al als je ‘boe’ roept en zal een ander niet eens knipperen? Twee redenen: een beetje pech én je emotionele toestand.

Professor Ottmar Lip van Curtin Universiteit, legt het uit aan The Huffington Post. Het komt door de schrikreactie van het individu, wat we ook wel de schrikreflex noemen. “Als iemand boe zegt, of met een deur slaat, worden we ‘jumpy’. En sommigen zijn dat nou eenmaal meer dan anderen”, vertelt hij.

“Psychologen vinden schrik erg interessant”, legt hij verder uit. “Het is een reflex, maar het wordt ook beïnvloed door psychologische processen, zoals emotie.” Het is toeval dat bij de één de reflex heftiger is dan bij de ander. Als je gauw schrikt, heb je dus een beetje pech. Toch speelt emotie ook een grote rol, en wordt je schrikreflex ook beïnvloed door hoe jij je voelt.

Je emotionele toestand

Als jij je al niet prettig, angstig of nerveus voelt, zal je ook eerder schrikken. Als je je prettig voelt, wordt de schrikreflex over het algemeen verminderd. Kijk je een horrorfilm en is er een onverwacht geluid in huis? Dan zal jij je hart eerder voelen kloppen dan als datzelfde gebeurt wanneer je een komedie kijkt. “De reactie is verschillend, omdat je schrikreflex afhankelijk is van de emotionele toestand waarin jij je verkeert.”

Nu is de film natuurlijk een overdreven voorbeeld. Ook als jij wat minder lekker in je vel zit, moe bent of bijvoorbeeld meer cafeïne dan normaal hebt gedronken, zal je eerder schrikken dan wanneer jij je 100 procent oké voelt.

Verder lezen over angst

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️