Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 27 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

Waarom Scandinavische landen structureel in de top 5 gelukkigste landen staan

Voor de vierde keer op rij is Finland door het World Happiness Report tot gelukkigste land ter wereld uitgeroepen. Nederland doet het met plek 5 ook zeker niet slecht, maar we kunnen niet ontkennen dat de Scandinavische landen sinds de komst van het rapport in 2012 de top 5 domineren.

Waarom zijn deze landen zo gelukkig? Wat is hun geheim?

Top 5 gelukkigste landen in 2021

In 2021 ziet de top 5 er als volgt uit:

  1. Finland
  2. IJsland
  3. Denemarken
  4. Zwitserland
  5. Nederland

Ook Noorwegen en Zweden hebben regelmatig in de top 5 gestaan en zijn altijd in de 10 gelukkigste landen te vinden. Er zijn drie redenen waarom deze landen waarschijnlijk structureel tot de gelukkigste landen van de wereld behoren.

1. Het buitenleven

Het weer mag dan guur zijn in de Scandinavische landen, toch is het buitenleven een groot onderdeel van het leven. Dat is ook niet gek met al dat natuurschoon in hun ‘achtertuin’. De Scandinavische landen zijn een stuk groener (en dunbevolkter) dan veel andere Westerse landen en daar maken ze gretig gebruik van.

Leren van de Zweden: “Friluftsliv” over leven in de buitenlucht (ook in de winter)

“Kinderen leren al snel dat er geen slecht weer bestaat, alleen slechte kleren”, vertelt Catherine Gilmore-Lawless, een Amerikaan die naar Stockholm verhuisde, aan Thrillist. Het buitenleven heeft twee voordelen: de natuur heeft een kalmerende werking en is daardoor goed voor de mentale gezondheid. Maar vaak outdoors zijn, zorgt er natuurlijk ook voor dat je voldoende beweging krijgt.

Anna Vuonia verhuisde van New York naar Helsinki: “Nu dat ik hier woon, realiseer ik me dat Finnen veel van hun tijd in de natuur doorbrengen. Zelfs in de winter gaan we veel hiken of wandelen.”

Josh Dickstein, die zowel een huis in Noorwegen als in de Verenigde Staten heeft, is het daarmee eens: “Mensen gaan hier ook naar de sportschool, maar je zal ze daar nooit zien rennen. Ze lopen buiten hard en fietsen in de bergen.”

2. Sociaal support

Omdat we in Nederland belasting betalen, hebben we recht op zorgtoeslag, kindertoeslag en huurtoeslag. En je hoeft hier niet bang te zijn dat je je huis verliest als je ontslagen wordt. Maar het sociale support gaat in de Scandinavische landen nog een stapje verder.

In Scandinavië zijn de kinderopvang en school gratis, en ook de gezondheidszorg is vrijwel gratis. In Zweden is de gezondheidszorg (inclusief de tandarts) bijvoorbeeld tot je 20e gratis.

Good News Monday: Finland komt met een verplicht holistisch schoolsysteem

En de Scandinaviërs kunnen niet alleen op support van de overheid rekenen. In landen als Denemarken en Finland is jezelf omringen met vrienden en familie ook onwijs belangrijk. Scandinavische landen kennen sterke communities en ieder land heeft een eigen manier om relaties prioriteit te geven.

Zo zijn de Zweden beroemd voor hun ‘fika’. Dit wordt vertaald naar ‘koffie’, en in feite is dat ook wat fika is: een verplichte koffiepauze. En tijdens die koffiepauze zit je niet op je telefoon, maar praat je daadwerkelijk met elkaar. In Finland zijn er de sauna’s, een traditie om relaties te versterken die duizenden jaren teruggaat.

Ouderschapsverlof

De Scandinavische landen staan ook bekend om hun genereuze ouderschapsverlof. In IJsland heeft een moeder bijvoorbeeld 9 maanden betaald verlof en een vader 3 maanden. In Zweden krijgen ouders zelfs 480 dagen betaald verlof. Ze ontvangen dan 80 procent van hun salaris. Daarna kunnen moeders ervoor kiezen om tot 25 procent minder te werken tot het kind 8 jaar wordt.

3. Work-life balance

Een andere reden waarom de Scandinavische landen zo gelukkig zijn, is omdat ze een goede work-life balance hebben. Sterker nog, de weegschaal is zelfs wat meer naar ‘leven’ geheld dan ‘werken’.

4-daagse-werkweek

Een fulltime werkweek in Denemarken is rond de 37 uur. En in Finland is autonomie heel belangrijk. Al sinds de jaren 90 mogen Finnen zelf beslissen of ze hun werkdag 3 uur vroeger of later laten beginnen. Inmiddels, sinds januari 2020, mogen Finse werknemers de timing en locatie van hun werk zelf bepalen voor de helft van de werkweek.

Lagom

Er is een Zweedse term die perfect laat zien hoe veel Scandinaviërs in het leven staan: lagom. Het betekent zoiets als ‘niet te veel, maar ook niet te weinig’. In andere woorden: precies zoveel als het zou moeten zijn.

Deze landen geven dus de prioriteit aan balans, wat misschien wel de formule voor geluk is. “Het zijn geen samenlevingen die ernaar streven om allemaal gazillionaires te worden”, vertelt Jeff Sachs, professor aan Columbia University en mede-oprichter van het World Happiness Report, aan CNBC. “Ze zijn constant op zoek naar een goede balans in het leven en dat werpt z’n vruchten af.”

https://www.bedrock.nl/zweden-nauwelijks-burn-outs/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️