Waarom je relatie soms niet is zoals je hoopt
Hoe gek het ook klinkt: soms worden we teleurgesteld in onze huidige relatie, omdat we een heel fijne en liefdevolle opvoeding hebben gehad. Nu denk je: huh? Dat is een link die nog even gelegd moet worden. Doen we graag. Volgens School Of Life is de manier waarop wij naar ons liefdesleven kijken, niet altijd gebaseerd op datgene wat we meemaken in ons volwassen leven, maar gek genoeg op onze ervaringen als baby en de relatie met onze ouders. Op die momenten dat onze ouders ons te eten gaven als we honger hadden, of ons naar bed brachten als we moe waren, ook al hadden we zelf niet eens door dat we wilden eten of slapen. Back in the days hoefden we ons op geen enkel moment hard te maken voor iets of te vechten voor een vorm van liefde; onze ouders zorgden ervoor dat we ons veilig voelden en de aandacht en hoeveelheid knuffels kregen die we nodig hadden.
Je ervaringen als baby zijn de verwachtingen van nu
En ja, we waren nog heel jong toen dus de specifieke details van die liefde herinneren we ons niet meer (“Hé schat, weet je nog, toen je drie maanden was en ik jou de fles gaf en jij in slaap viel in mijn armen?” Ja, nee, niet echt nee). Maar de ervaringen van al die genegenheid en aandacht in het algemeen heeft een enorme indruk op ons gemaakt. Want toen we daar als drie maanden oude guppies in de armen van onze moeders lagen, hoefden we slechts schattig te glimlachen om een dikke knuffel te krijgen. Sterker nog; de onvoorwaardelijke liefde die we kregen van onze ouders heeft de basis gelegd voor onze verwachtingen van de liefde nu, als twintiger/dertiger/veertiger/vijftiger/etc.
Lees ook: Elke mislukte liefdesrelatie brengt je een stap dichter bij Mr. Right.
Ouderlijke liefde vs. de liefde van een partner
Zonder het door te hebben, projecteren we deze ervaringen van liefde op de relaties die we krijgen als we ouder zijn. Oneerlijk, want de liefde die je van je vader en moeder kreeg (en ongetwijfeld nog steeds krijgt als je weer eens over de vloer komt bij Team Papa & Mama), is niet te vergelijken met de relaties die je hebt op latere leeftijd. Simpelweg omdat je geen baby meer bent, maar een volwassen man of vrouw. Dat zorgt ervoor dat een aantal zaken verandert, maar jouw kijk op de liefde nog wel hetzelfde kan zijn en je huidige relatie daarom soms niet is wat je ervan verwacht.
1. Je behoeftes veranderen
Als baby had je heel basic behoeftes die je ouders snel begrepen – soms zelfs al voordat je zelf wist dat je er behoefte aan had. Je wilde bijvoorbeeld eten, slapen of aandacht, en als je dat kreeg was je weer een blije baby. Makkelijk zat!
Nu je ouder bent en zelf je eigen boontjes kunt doppen, is het geven van een beetje eten niet meer voldoende om aan je behoeftes te voldoen (hoewel, ik word nog altijd ontzettend blij als er iemand onverwachts met een reep chocolade op de proppen komt…). In je relatie wil je een goed gesprek voeren, je wilt dat iemand vraagt naar je dag en je struggles op werk, je wilt dat iemand het merkt als je niet lekker in je vel zit en je uit zichzelf een dikke knuffel geeft… Je wilt van alles en nog wat, maar voor jouw partner is het niet altijd zo gemakkelijk om te ontdekken wat deze behoeftes zijn en hoe hij of zij deze kan vervullen. Dit kan ervoor zorgen dat je af en toe niet van de liefde krijgt wat je ervan hoopt. De behoeftes in je huidige relatie zijn minder goed te peilen dan die in de relatie met je ouders, en jouw partner heeft niet direct door hoe hij moet handelen.
2. De relatie tot de persoon verandert
Daarbij was de liefde die je als baby van je ouders kreeg niet wederkerig. Je ouders houden van je no matter what en jij hoefde in die relatie daarvoor niks terug te doen. Je hoefde ze niet te vertellen dat jij ook van hen hield, te vragen hoe hun dag was of je druk te maken om hun problemen. Je kon gewoon een beetje brabbelen, spartelen, schattig zijn en alles was goed. Die knuffels en aandacht kwamen er wel! In je huidige liefdesrelatie is dit wel het geval. Ook jij moet investeren in de liefde naar je partner en hij of zij kampt met dezelfde vragen en issues in jullie relatie.
Lees ook: Voor elkaar zorgen in een relatie: hoe doe je dat?
Volwassenen worden is het probleem
Deze twee aspecten hebben ervoor gezorgd dat de liefdesrelatie die je nu hebt, soms niet zo is als je had gehoopt. Niet omdat de persoon met wie je bent niet bij je past of de verkeerde is, maar door het simpele feit dat je als kleine wurm ideeën van de liefde hebt opgedaan en een verwachtingspatroon hebt geschept dat op een latere leeftijd niet meer zo werkt.
Luister nu ook naar Bedrock
Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.
Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?
Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!