Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Welzijn 9 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Waarom moeten we eigenlijk naar het toilet als we koffie drinken?

Bijna alle koffieliefhebbers herkennen de situatie wel waarbij je geniet van een bakkie en een paar minuten later op het toilet zit. Yes, van koffie moet je soms poepen. Is het de cafeïne, is het een stofje in de koffie? Waarom gebeurt gaat onze stoelgang op hol van koffie?

Op de redactie gaan de nodige mornings coffees er goed in. Niet per se om een energy boost te krijgen (al is die soms meer dan welkom), maar vooral omdat een kop koffie een ontzettend lekkere start van de dag is.

Waarom moeten we poepen van koffie?

Daarom waren we maar wat benieuwd naar het antwoord op de vraag waarom je van koffie soms moet poepen. Op MindBodyGreen vertellen de Amerikaanse deskundigen Marvin Singh en Wendie Trubow waarom je van koffie naar het toilet moet.

Singh vertelt dat het waarom achter het poepen van koffie niet direct één oorzaak heeft, maar eerder wordt veroorzaakt door verschillende factoren.

Is het de temperatuur?

“Ten eerste zou de warme temperatuur van de vloeistof de aandrang kunnen stimuleren,” vertelt hij aan MindBodyGreen (net zoals ook warm water je spijsvertering op gang zou helpen).

Tegelijkertijd zijn er volgens Singh twee factoren die het maagdarmkanaal stimuleren, namelijk eten en wakker worden. Het is daarom ook niet gek dat je kort na het opstaan en het drinken van een warme drank naar de wc moet. En voor veel mensen is dit nu eenmaal koffie.

Ook interessant: We hebben een haat-liefdeverhouding met koffie (is het nou slecht?)

Is het de cafeïne?

Daarnaast zou de cafeïne in koffie ervoor kunnen zorgen dat je darm samentrekt, maar tegelijkertijd maakt ook decaf koffie dat je (iets minder, aldus Quest) versneld naar het toilet moet.

In zowel decaf als gewone koffie zitten chemicaliën (o.a. chlorogene zuren) die ervoor kunnen zorgen dat jouw spijsvertering en darmen worden gestimuleerd; met als gevolg dat je naar het toilet moet.

Zijn het stofjes in koffie?

Ook wijzen sommige onderzoeken uit dat het hormoon gastrine wordt aangemaakt in je lichaam nadat je een kopje koffie drinkt, lezen we op Quest.nl. Het hormoon is betrokken bij de snelheid van de spijsvertering. Maar ook dat is nog niet hard bewezen.

Daarnaast wees een onderzoek op ratten aan de Universiteit van Texas uit dat het poepen te maken zou kunnen hebben met de manier waarop de darmen zich samentrekken en bacteriën in de darmen.

De uitwerpselen van de ratten na het drinken van koffie bleken minder bacteriën te bevatten dan de ratten die geen koffie dronken. Of er cafeïne in de koffie zat, maakte niet uit.

De koffie zou er dus voor zorgen dat er bacteriën in je darmen worden afgebroken – waarna je lichaam dit kwijt wil in de vorm van poep.

Liever geen koffie drinken? Waarom je vanaf nu dagelijks een kopje gemberthee wilt drinken

Maar het effect is er wel

Toch is er nog niet voldoende onderzoek gedaan naar het effect van koffie op de darmen om daadwerkelijk harde conclusies te kunnen trekken.

Maar ondanks dat er nog geen hard bewijs is, is het wel duidelijk dat koffie de activiteit in de darmen daadwerkelijk verhoogt. Dus als je last hebt van constipatie kan het zeker geen kwaad om eerst even een kopje koffie te drinken.

Meer antwoorden op je vragen:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️