Soms is het goed om een pauze te nemen van het nieuws (en hoe je dat doet)
Je kunt je bijna niet meer voorstellen dat mensen vroeger zo’n één keer per dag werden geconfronteerd met wat er in de wereld gebeurde: ‘s ochtends terwijl ze de krant lazen of ‘s avonds bij het journaal. Tegenwoordig gaat het nieuws 24/7 door en is het maar één klik van je aandacht verwijderd. Zeker er nu op het gebied van corona altijd wel wat lijkt te gebeuren, is het lastig om niet constant het liveblog van de NOS of NU.nl te willen checken. Maar deze staat van hoge alertheid eist een enorme tol op ons welzijn.
Er is niets mis met op de hoogte willen blijven van het nieuws. Maar voor onze mentale gezondheid én onze focus op werk is het goed om ons bewust te worden van onze media-inname en gedurende de week pauzes te nemen.
1. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk
Met alleen het voornemen om minder het nieuws te checken, ben je er vaak nog niet. Maak het zo makkelijk mogelijk voor jezelf door nieuwsapps van je telefoon te verwijderen en nieuwszenders te ontvolgen op social media. Zo moet je echt de website bezoeken als je aan je nieuws fix wil komen.
Bedenk ook van tevoren op welke specifieke tijden je van jezelf het nieuws mag bekijken. Alleen tijdens je lunchpauze en na je werkdag bijvoorbeeld.
2. Neem ten minste elke dag één keer afstand van alle media
Het is makkelijk om te denken dat alleen actuele gebeurtenissen en nieuwsverhalen ons stress opleveren, maar het is bewezen dat ook social media angst en depressieve gevoelens kunnen veroorzaken. Dit komt omdat we onszelf gaan vergelijken met de highlights van mensen, terwijl het die dag (of week of maand) bij ons misschien net niet lekker gaat. Ook worden er vaak reacties op het nieuws gedeeld op social media, waardoor je hier niet écht een break kunt nemen van actuele gebeurtenissen.
Zelf heb ik bijvoorbeeld gemerkt dat sinds ik geen social media meer check voordat ik ga slapen, maar in plaats daarvan een boek lees, ik veel makkelijker in slaap kan komen. Te vaak gebeurde het dat ik me boos of zorgen maakte over iets dat in het nieuws gebeurde, waardoor ik maar lag te piekeren en niet in slaap kon komen.
3. Vind andere dingen die je kunt doen
Je kunt niet acht uur per dag gefocust aan het werk zijn. Helaas, maar je bent nou eenmaal een mens en geen robot. Bedenk daarom iets om te doen op die momentjes dat je afgeleid bent van werk en normaal gesproken je telefoon zou pakken, tipt Psychology Today. Misschien kun je een sudoku of een andere activiteit doen die goed is voor je brein. Of je kunt een paar stretch oefeningen doen: je lichaam zal je dankbaar zijn!
Lees ook: Hoe komt het dat ons brein zich focust op negatief nieuws?
Andere opties:
- Doe een brain dump: schrijf 5 minuten lang alles op wat in je opkomt.
- Ga aan de slag met een puzzel.
- Koop een ingewikkelde LEGO-set.
- Of een springtouw om even je hartslag te laten stijgen.
4. Wees je bewust dat je niets zal missen
Het nieuws verandert constant. Als je een halve dag niet het nieuws checkt, zal je daarom het gevoel hebben dat je iets mist. Maar in werkelijkheid kies je er gewoon voor om het ‘gemiste’ nieuws op een later moment te bekijken. In plaats van elke dertig minuten het nieuws checken, lees jij het belangrijkste nieuws gewoon aan het einde van de ochtend.
5. Check bij jezelf in voordat je het nieuws checkt
Maak er een gewoonte van om even bij jezelf in te checken voordat je een nieuwswebsite bezoekt. Hoe voel je je op dat moment? Als je al angstig of verdrietig bent, is het nu misschien niet het juiste moment om je onder te dompelen in het wereldnieuws. Het kan ook helpen om voor jezelf één ding te bedenken waar je dankbaar voor bent, voordat je het nieuws leest.
We geven eerlijk toe dat het helemaal in deze specifieke tijd een uitdaging is. We lezen waarschijnlijk later in de geschiedenisboeken over de jaren 2020 en 2021. En ja, het is belangrijk dat we geïnformeerd zijn, maar toch zal onze mentale gezondheid de prioriteit moeten krijgen.
Dit vind je misschien ook interessant
- 6 mentale tips om de winter te overleven tijdens corona (nu we nóg meer binnen zitten)
- Hoe je dealt met onduidelijkheid en onzekerheid tijdens (en na) corona
- Er gaat ook een hoop goed: 5 websites met positief nieuws!