Waarom natuur een mens zo gelukkig maakt
Groene heuvels, afgelegen stranden en bossen met gigantische bomen en bijzondere bladeren. Een wilde zee, een helder meer of boven op een klif aan de rand van een uitgestrekte vlakte. Op die plekken staat mijn leven steeds even stil: dít is wat de wereld eigenlijk is en waar het leven om draait. In Nederland hebben we geen metershoge kliffen, bergen of een al te wilde zee, maar natuur hebben we wel. En die zouden we wat mij betreft best wat vaker mogen opzoeken.
Hoewel mijn leven over het algemeen niet bepaald plaatsvindt in de buurt van ook maar enigszins hoge bergen en ik momenteel erg content ben in de stad, zijn dát de momenten die me het allergelukkigst maken. Ik voel me dan écht verbonden met de aarde en haar natuur. Voor heel even vergeet ik ‘de gewone wereld’ en voel ik me vrijer en gelukkiger dan ooit. Gelukkiger dan met nieuwe (of tweedehands) kleding of een avondje stappen. Zo veel hebben we blijkbaar niet nodig om gelukkig te zijn. Gewoon natuur, het simpele leven. Waarom maakt natuur ons toch zo gelukkig?
Het leven in de stad is leuk
Het leven in een stad is leuk. Als je er bent opgegroeid, maar juist ook als je misschien in een kleinere stad of in een dorp bent groot geworden. Een sociaal leven onderhouden was nog nooit zo makkelijk, mensen zijn overal. Barren, restaurants, sportclubs, winkels, pop-up stores, werk. You name it. Alles vind je in een stad.
Wie houdt van drukte en mensen om zich heen, zit in een stad goed. Alleen hoef je eigenlijk nooit te zijn. Juist op een leeftijd waarop je studeert, werkt, graag met vrienden bent of op een ontdekkingstocht met jezelf bent, is reuring, spanning en sensatie iets wat je nodig lijkt te hebben. Je ontdekt, leert en gaat makkelijk op in de roes van de stad. Over prestatiedruk nog niet gesproken.
Deze bestemmingen zijn heaven on earth voor introverten (die rust!)
Leven in een concrete jungle
De stad heeft viel te bieden, maar slokt je daarom ook voor je het weet, op. Van sportabonnementen tot etentjes en van verjaardagen tot cursussen en werk. Je agenda staat weken vooruit volgepland en voor je het weet ben je ineens weken, maanden of zo niet jaren verder. En wat is er in die tussentijd eigenlijk allemaal gebeurd?
Het leven in de stad, ofwel de concrete jungle, is gecreëerd door mensen. Al heel lang geleden. We weten niet beter. Onze normen en waarden, standaarden, gewoontes en behoeftes zijn daarop aangepast. En daar is niets mis mee. Maar, daardoor raken we onbewust zó verwijderd van de planeet, dat je soms vergeet hoe de aarde ooit was, zonder dat er van alles en nog wat op werd gebouwd. Je vergeet zomaar dat de aarde enkel bestond uit natuur.
Must read: Waarom het herfstweer ons zo vrolijk en gelukkig maakt
Forest bathing voor meer geluk
Als je dan ineens op skivakantie gaat naar de Alpen, door de Veluwe loopt, de zonsondergang aan de Nederlandse kust ziet of je ergens anders in prachtige natuur omgeeft, voel je je ineens onlosmakelijk verbonden met de wereld. De échte wereld.
Niet voor niets dat ze in Japan aan forest bathing doen. Het principe om je helemaal onder te dompelen in de natuur voor meer geluk is een traditie die nu wereldwijd wordt nagedaan. Er worden boeken over geschreven in tientallen talen.
De essentie is dat je tenminste een paar uur doorbrengt in het bos. Loop langzaam, luister naar de geluiden, zie de bomen en voel ze misschien zelfs. Kijk naar het mos, de spinnenwebben en hoor de vogels. Op de manier connect je echt met de natuur. Je geest voelt zich vrij, stress wordt minder en je staat stil in het hier en nu.
Behalve dat je op dat soort momenten meer geestelijke verbinding met de aarde creëert, heeft de natuur ook positieve effecten op je lichaam:
- Het vermindert de kans op een hartaanval omdat je bloeddruk, hartslag en stressniveau lager worden.
- Het schermt je tegen obesitas. Uit onderzoek blijkt dat je adiponectinegehalte gelinkt is aan een minder grote kans op diabetes of obesitas.
- Het zorgt voor meer energie. Je kan er weer tegen aan en zit minder ‘in je hoofd’.
- Het zorgt voor een betere slaap. Als je last hebt van slapeloosheid, is quality time in de natuur besteden de gouden oplossing.
- Het stimuleert je gemoedstoestand. Uit onderzoek blijkt dat mensen die last hebben van depressies, angstaanvallen of verwardheid zich beter voelden na een wandeling door het bos.
- Het vermindert kans op ontstekingen. Lucht in een bos is frisser en schoner dan de vervuilde lucht in een stad. In sommige bossen het stofje D-limoneen aangetroffen, dat ervoor zorgt dat een longontsteking verminderd wordt.
- Het zorgt voor een gezondere huid, wat weer gelinkt is aan een kleinere kans op ontstekingen.
De schoonheid van de natuur
De schoonheid van de natuur zit ‘m niet alleen in de hoogste bergen en blauwste meren, maar ook in prachtige parken en de veranderende kleur van de blaadjes aan de bomen in de herfst. In Duitsland trekken de jongeren er al massaal op uit om te wandelen, kamperen en hiken. Gewoon in de weekenden, met een aantal vrienden.
Af en toe even afstand nemen van de hectiek van de stad en jezelf onderdompelen met wat de planeet ons te bieden heeft, doet wonderen én is hartstikke leuk. Misschien is het zomaar een goed idee om in je overvolle agenda ook een weekendje de natuur in te plannen.
Tips voor mooie natuurgebieden?
- Tot rust komen in Zeeland – maar waarom hier?
- Dit is waarom je vaker op vakantie moet (volgens een wetenschapper)
- De Japanse Ikuu verhuisde naar het afgelegen Siorapaluk en is gelukkiger dan ooit